Van de ene op de andere dag miljonair

Stel: jij hebt één groot doel: een miljoen op je rekening hebben staan. Maar hoe hard je ook werkt en wat je ook probeert, dat getal met de zes nullen staat niet zomaar op je bankrekening. 

Maar stel je nu eens voor dat je naar Bali afreist. Je staat daar bij het pinapparaat en ziet opeens een saldo met heel veel nullen staan. Méér dan zes. Nee, je hebt niet net de loterij gewonnen. Er is ook niet iets misgegaan met je salarisstorting. Nee, op Bali hebben ze een andere valuta: de Indonesische Rupiah. Omgerekend naar die valuta heb je plotseling miljoenen op je rekening. Eén euro staat namelijk gelijk aan meer dan 15.000 Rupiah.  Dan heb je in feite je doel bereikt: je bent opeens miljonair. In elk geval op Bali.

Dat voorbeeld laat iets belangrijks zien: soms zijn onze doelen één grote mindfuck. Je had je zo vastgepind op die één miljoen dat je helemaal vergat te zien dat het misschien niet komt op de manier die je in gedachten had. En ook: hoe belangrijk is dat einddoel nu echt? Op Bali heb je – technisch gezien – meer dan een miljoen. Maar dat maakt niet opeens alles anders.

Vergeet niet de wonderen te zien

Het gevaar van doelen stellen is dat je compleet gefocust bent op het eindresultaat. Dat brengt twee risico’s met zich mee:

  1. Je vergeet te genieten van de weg ernaartoe.
  2. Je verliest uit het oog dat doelen soms op een andere manier uitkomen dan gedacht. En dat dat ook heel mooi kan zijn.

David noemt het ook wel “wonderen”. Op je pad naar een bepaald doel kunnen allerlei wonderen gebeuren. Daarmee bedoelen we niet zozeer dat je opeens als Postcodeloterij-winnaar uit de bus komt of dat er eenhoorns uit de lucht kunnen vallen. Wel dat het leven je soms verrast met andere wendingen of dat het je doel op een heel andere (maar ook mooie!) manier in vervulling laat gaan.

Stel: jij droomt van je eigen bedrijf opstarten (en daarmee miljonair te worden). Terwijl je daarnaartoe werkt, kunnen er prachtige dingen gebeuren. Je ontmoet bijzondere mensen, die later inspiratiebronnen of dierbare vrienden worden. Je komt een cursus tegen die je leven verandert. Je krijgt de kans van je baas om een dag minder te werken. Of het blijkt dat er nog ergens een kantoorruimte is die jij kunt gebruiken. Misschien kun je niet direct fulltime leven van je bedrijf. Maar kijk hoeveel wonderen er op weg daarnaartoe al kunnen gebeuren. Als je het maar ziet!

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

Ons gloednieuwe webinar waarin je eindelijk helderheid krijgt over waarom je hier bent en wat je hier te doen hebt. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.

Wat is het verlangen achter dat miljoen?

Herken jij die stiekeme wens om een miljoen (of in elk geval veel geld) te hebben? Dan is het goed om je af te vragen wat jouw diepste verlangen achter die wens is. Waarschijnlijk wil je om een bepaalde reden heel graag een miljoen euro hebben. Bijvoorbeeld:

  • Je wilt meer vrijheid ervaren, bijvoorbeeld in de vorm van werken, je geen zorgen hoeven maken over je hypotheek of op vakantie kunnen gaan wanneer je wilt.
  • Je wilt onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld onafhankelijk van een partner, werkgever of uitkeringsinstantie. Veel geld hebben helpt je daarbij.
  • Je wilt vaker op avontuur  gaan. Bijvoorbeeld niet van 9 tot 5 tussen vier kantoormuren zitten, maar meer van de wereld zien. Met een miljoen euro is daarin veel meer mogelijk, doordat je bijvoorbeeld minder kunt werken, een sabbatical kunt nemen en veel vliegtickets kunt betalen.
  • Je wilt je droom waarmaken van een eigen bedrijf, een boshuisje in the middle of nowhere of emigreren naar een zonnig land. Jouw grote droom kost geld, en een miljoen euro zou dat een stuk makkelijker maken.

Weet jij wat er bij jou achter de miljoenwens zit? Als je dat helder hebt, kun je dáár meer op focussen. Want één miljoen euro op je rekening hebben staan is vaak niet de enige manier om jouw diepste verlangens te vervullen. Is het misschien mogelijk om nu al een halve dag minder te werken voor extra vrijheid? Kun je het avontuur opzoeken zonder dat het veel geld kost? Je hoeft niet direct een sabbatical te nemen. Je kunt bijvoorbeeld ook twee keer per maand een dagje weg gaan in eigen land en zo nieuwe dingen ontdekken.

Het hoeft niet altijd groot, groter, grootst te zijn. En er is ook zeker niet altijd een miljoen voor nodig. Soms kost het vervullen van je diepste verlangens je zelfs niets. Als je maar op zoek gaat naar de mogelijkheden en verder kijkt dan de obstakels. 

En is angst om geld uit te geven jouw belangrijkste reden om meer geld te willen? Kijk dan eens of je die angst kunt tackelen in plaats van per se meer geld te willen. Bekijk onze geld-gedachten en ontdek of hierin nog een wereld te winnen is voor jou.

Weet ook: een miljoen maakt niet gelukkig

Het is meestal niet je banksaldo zelf dat je gelukkig maakt. Het is je ego dat je dat wijsmaakt. Oftewel: het stemmetje in jou dat bevestiging en erkenning wil krijgen en dat o.a. haalt uit grootse doelen behalen. Maar een miljoen euro hebben is niet dé manier om gelukkig te zijn. Het gaat vaak veel meer om wat dat miljoen voor jou betekent. Vrijheid, onafhankelijkheid of avontuur maakt gelukkig. Maar een miljoen hebben is niet de enige manier om daar te komen. 

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat miljonairs maar een heel klein beetje gelukkiger zijn dan mensen met minder geld. Het CBS vroeg zowel miljonairs als niet-miljonairs om een cijfer te geven voor verschillende aspecten van hun leven. Het bleek dat de cijfers nauwelijks uiteenlopen. Ja, miljonairs zijn meer tevreden over hun financiële situatie en financiële toekomst. Maar voor thema’s als mentale gezondheid, vrije tijd en sociaal leven geven miljonairs en niet-miljonairs bijna dezelfde cijfers.

Wat onderzoek verder zegt over geld en geluk? Vooral in landen met veel armoede is geld belangrijk. In een land als Nederland hebben inkomen en bezittingen veel minder impact op ons geluk. Dat vertelt Ruut Veenhoven, emeritus-professor ‘Sociale condities voor menselijk geluk’ bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam, aan Pointer. Hij stelt zelfs dat geluk in onze samenleving maar voor zo’n 1-2% te verklaren is door wat we bezitten. Andere factoren zijn veel bepalender voor ons geluksniveau. Mentale gezondheid bijvoorbeeld. 

Oftewel: ken je verlangens en zorg voor jouw geluk

Een miljoen euro op je rekening kán gelukkig maken. Maar het geluk zit hem vaak veel meer in wat jij aan dat miljoenensaldo koppelt. Geluk begint met jouw diepste verlangens herkennen, daarvoor durven staan én geloven dat je die kunt waarmaken. Ook als dat op een heel andere manier is dan je nu denkt.