“The event is empty”

Een uitspraak waar wij sterk in geloven, is deze: “The event is empty”. Oftewel: een gebeurtenis heeft op zichzelf geen betekenis. Alleen hechten wij mensen er vaak een bepaalde waarde, interpretatie of betekenis aan. Dat doe je onbewust op basis van eerdere ervaringen of waardeoordelen. Die kleuren je beeld op de werkelijkheid.

Je ziet het bijvoorbeeld als “ongeluk” dat je de tickets voor het concert niet bemachtigt, omdat dat concert voor jou een bepaalde waarde heeft. Het concert moet je ontspanning brengen in een drukke tijd of een leuk avondje uit bezorgen met je partner tussen de slapeloze nachten met kleine kinderen door. Dat is je nu door de neus geboord!

Of misschien ervaar je vaker tegenvallers in je leven. Je ziet deze ervaring als de zoveelste pech situatie in een reeks van pech momenten. Maar is het dat wel? Is het avondje weg je nu door de neus geboord? Je kunt er alsnog op uitgaan, toch? Ben je een pechvogel nu je (net als vele anderen) geen tickets hebt gescoord? Of knoop je allerlei pech gebeurtenissen aan elkaar die in feite op zichzelf staan?

Zo ook hoeft het geen ongeluk te zijn dat het werkproject naar een ander gaat. Je loopt een LinkedIn-waardig werkproject mis. Aan de andere kant heb je hierdoor meer tijd om met je gezin door te brengen. Het is maar hoe je ernaar kijkt en wat jij als geluk of ongeluk bestempelt!

Het verhaal van het weggelopen paard

Een mooi verhaal dat dit goed illustreert, is het verhaal van het weggelopen paard.

Een boer ontdekt ‘s ochtends vroeg dat zijn paard is weggelopen. “Wat vreselijk! Hoe moet het nu met het land?”, roepen zijn dorpsgenoten. De boer hoort wat de dorpelingen zeggen, maar mompelt alleen “Tja, is het een geluk of een ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige wat ik zeker weet, is dat mijn paard is weggelopen.”

De dag erna maken de boer en zijn zoon er het beste van. Dan komt zijn paard plotseling weer aanlopen. Het paard brengt een kudde van tien wilde paarden mee, waardoor de boer opeens elf paarden heeft.

De dorpsgenoten roepen: “Wat een geluk heb jij! Je hebt tien extra paarden gekregen!”.
Weer zegt de boer alleen maar: “Is dit een geluk of een ongeluk? Het enige wat ik zeker weet, is dat ik mijn paard terug heb en er tien paarden bij heb gekregen.”

Later die dag wil de zoon van de boer de wilde paarden temmen. Maar één van de paarden bokt net zolang totdat de zoon van de boer op de grond valt en beide benen breekt.
Opnieuw staan de dorpsgenoten bij de boer aan de deur: “Wat vreselijk! Je zoon heeft beide benen gebroken en kan je nu niet meer helpen op het land. Wat een ongeluk!”

Maar de boer zegt weer alleen maar: “Is het een geluk of een ongeluk? Wie zal het zeggen? Het enige wat ik zeker weet, is dat mijn zoon beide benen gebroken heeft.”

De volgende dag verschijnen er soldaten voor de deur bij alle dorpsbewoners. Alle jongens die daartoe in staat zijn, moeten zich melden om te vechten. Alle dorpsgenoten zien hun zoons massaal vertrekken, behalve de boer. Zijn zoon heeft tenslotte beide benen gebroken.

“Wat een geluk dat jouw zoon niet hoeft te gaan!”, roepen de dorpsgenoten.
De boer oordeelt niet en zegt enkel: “Geluk of niet, wie zal het zeggen?”

Ben jij iemand die snel een oordeel klaar heeft staan?

Een oordeel over jezelf of over een ander? Dan hebben we een cadeautje voor je. In dit werkboekje met vragen en oefeningen ga je je bewust worden van je oordelen en oefen je met compassie, vriendelijkheid en begrip, zowel naar anderen als naar jezelf. Het doel? Vrede sluiten met de realiteit. 

Zie de betekenisloze feiten

De boer ontkent in dit voorbeeld niet de feiten. Hij gaat niet krampachtig positief denken en doet ook niet alsof er niets is gebeurd. Wat hij wel doet, is de feiten onder ogen zien zoals ze zijn. Maar dan zonder er conclusies aan te verbinden. 

Hij haalt de consequenties van die feiten weg. Hij zit niet in de put als zijn paard weg is, maar constateert enkel dat het zo is. “The event is empty”, laat de boer mooi zien. De gebeurtenissen (zoals het weggelopen paard, de meegekomen kudde paarden of het breken van beide benen) zijn voor hem niet óf volledig goed óf volledig slecht. Hij erkent enkel dat iets is zoals het is en staat niet direct stil bij wat dat kan betekenen.

Je hersenen plakken overal interpretaties op

De moraal van dit verhaal? Wij zijn zelf degenen die overal betekenis aan koppelen. We kunnen de werkelijkheid niet meer ongekleurd waarnemen. Onze hersenen hechten automatisch een interpretatie aan gebeurtenissen. Elke ervaring gaat door onze filters van eerdere ervaringen of van verwachtingen die je van jezelf of van anderen hebt. Je kunt de buitenwereld alleen maar zien door je eigen bril. 

Alles wat gebeurt, komt door filters bij ons binnen. Ingekleurd, opgevuld en bijgeschaafd door alles wat we bij ons dragen. We kunnen de wereld alleen zien zoals we onszelf zien.

Maar in feite is elke gebeurtenis een kleine druppel feiten in een oceaan van angst.

Daarbij is aan jou de keuze. Laat jij die ene gebeurtenis als een druppel terechtkomen in de oceaan waarin je er interpretaties aan hecht? Of besluit je de gebeurtenis op zichzelf te zien en probeer je er geen consequenties aan te hechten?

“Hoe het zou moeten zijn”

Een van de dingen die ons het meest in de weg zit als we denken in termen van “geluk” of “ongeluk”, is ons beeld van “hoe het zou moeten zijn”. We hebben allerlei verwachtingen van het leven. Over dingen die wel of niet hadden mogen gebeuren. Over hoe het moet lopen en hoe niet. Continu vergelijken we de werkelijkheid met die verwachtingen. Alles wat niet matcht met onze verwachtingen, veroorzaakt pijn.

Je had bijvoorbeeld verwacht dat je vriendin wel zou meegaan. Je verwachting was dat je naar dit concert zou gaan. Of je verwachting was dat jij dit prestigieuze project zou oppakken voor werk. Dus doet het pijn als dat niet gebeurt. 

De oplossing zit ‘m hierin

In onze ogen zit de oplossing om je door ongeluk niet ongelukkig te laten maken, hem in perspectivistische lenigheid. Perspecti-wat? Perspectivistische lenigheid houdt in dat je vanuit meerdere perspectieven naar een gebeurtenis kunt kijken. Je kunt bijvoorbeeld zien waarom je vriendin afzegt of dat dat gecancelde werkproject niet één en al slecht is.

Je leert weg te blijven van het “Zie je wel, ik ben niet leuk genoeg!”-gevoel na de afzegging en ook het perspectief van je vriendin in te nemen. Zij was moe. Die afzegging gaat niet over jou. Je vriendin geeft haar grenzen aan en wil jou een volgende keer wel weer graag zien.

Of je leert om er de positieve kanten van in te zien. Komt die avond vrij niet toevallig goed uit? Kun je iets anders doen met je tijd wat je al lang uitstelt?

Stop met tegen situaties vechten (“Het had niet zo moeten zijn” of “Waarom loopt het ook altijd zo?!”). Kijk of je situaties kunt accepteren zoals ze zijn, zonder oordeel of betekenis. Net zoals de boer met zijn weggelopen paarden. Het is zoals het is.

Leren om meer tevreden in het leven staan? Meld je aan voor Miracle Roadmap

Wil jij leren om beter om te gaan met tegenslagen, meer tevreden in het leven te staan en minder zorgen te hebben over hoe dingen lopen? Dan is ons 16-weekse programma Miracle Roadmap misschien iets voor jou. Dit levensveranderende programma (met een filosofisch en spiritueel randje) leert je om met minder belemmerende overtuigingen in het leven te staan, anders te kijken en het leven te leiden dat jij écht wilt.

Zo zegt oud-deelnemer Yvonne Snijders het volgende na haar deelname aan Miracle Roadmap: “Ik leer mee te bewegen met de obstakels en problemen in mijn leven, waardoor ik veel zorgelozer in het leven sta. Het is een fantastisch programma met een fijne afwisseling tussen humor, diepgang, ontspanning, spanning en directheid.” 

Ben je benieuwd wat jij uit Miracle Roadmap kunt halen? Ontdek of Miracle Roadmap bij jou past.