Eerste reflex: terugvechten

Terwijl: op de schaal van verwensingen die we om de oren krijgen, is dit een kleintje. Gebeurt elke dag wel eens. We zijn voor veel erger uitgemaakt: oppervlakkige domme jongens, oplichters, zelfs ooit eens voor kinderpornohandelaren. We zijn dood gewenst, bedreigd en aangevallen. Omdat we boekjes schrijven en cursussen organiseren.

Mijn eerste reflex is lang geweest: terugvechten. Laten zien dat de ander het mis heeft. Dat duizenden mensen zoveel profijt hebben van onze programma’s. Dat we tientallen mensen in vaste dienst hebben die mooie dingen maken. Dat we onszelf al jaren geen winst hebben uitbetaald en alles investeren in onze deelnemers en in gratis producten voor het basisonderwijs en op sociale media.

Het hielp niet. Hoe meer mensen we bereikten, hoe meer mensen ons ook gebruiken als boksbal. Blijkbaar hoort het erbij – iets met hoge bomen en kop boven het maaiveld. Bovendien stelt die kritiek ten opzichte van alle complimenten die we krijgen nog steeds geen fluit voor. Maar waarom raakt het dan nog steeds zo? En gaat het ooit helemaal voorbij?

Waarom crap goed is

Op TED, het platform voor inspirerende praatjes, zag ik gelukkig net op tijd het verhaal van Richard St. John, die zegt: als je datgene gaat doen wat echt belangrijk voor je is, krijg je een enorme berg crap over je heen. In het Engels klinkt het altijd beter, want ‘crap’ betekent poep. Hoe zichtbaarder je wordt, hoe meer poep. Spreek uit waar je voor staat en wat je gelooft en er is één ding dat je sowieso op je bordje krijgt: poep. Maar crap is ook een acroniem voor een paar reacties die je kunt verwachten. Elke letter heeft heel toepasselijk zijn eigen betekenis: je krijgt Criticism (kritiek op alles wat je doet), Rejection (je wordt keer op keer afgewezen), Assholes (heel wat hufters gaan lelijke dingen tegen je roepen) en Pressure (je kunt zomaar veel druk gaan voelen omdat iedereen van alles van je vindt). Richard St. John zegt: crap is goed. Zwem er gewoon doorheen, maar blijf wél zwemmen.

Op een gekke manier ontspant dat idee me meteen. Lelijke kritiek zal nooit helemaal wennen, maar het lijkt me nog altijd erger om in mijn leven alleen maar dingen te maken waar niemand ooit iets van vindt.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.

Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie.