Jouw geld-DNA

In relaties is geld vaak een grote boosdoener. Voor veel stellen is het zelfs dé reden om uit elkaar te gaan. Maar of je nu geldzorgen hebt of niet; maar weinig mensen hebben helder hoe hun eigen relatie met geld is. Laat staan hoe die is ontstaan. Interessant, want het is van invloed op een hoop zaken. Het vertelt je namelijk meer over je behoeften en over hoe je keuzes maakt. En dat inzicht helpt je weer je prioriteiten te bepalen en te kiezen voor zaken waar je écht gelukkig van wordt.

Enfin. Het is dus de hoogste tijd om je relatie met geld eens in kaart te brengen. We hebben tien geldvragen op een rij gezet. Beantwoord ze – alleen, met je partner of familie (het levert interessante gesprekken op!) – en ontdek je eigen geld-DNA.

Je relatie met geld in kaart brengen

  • Wat is een van je eerste herinneringen aan geld?
  • Hoe gingen je ouders met geld om?
  • Hoeveel geld heb je nu nodig om gelukkig te zijn?
  • Wanneer maak jij je zorgen over geld?
  • Als je iets heel graag wilt maar het is boven je budget, wat doe je dan?
  • Wat vind je van geld lenen of schulden?
  • Hoe voelt het om geld weg te geven?
  • Je krijgt € 20.000,- cadeau, wat doe je met dat geld?
  • Wat vind je van mensen die heel veel geld verdienen?
  • Als geld helemaal niet uit zou maken, wat zou je dan doen?

Jouw basisovertuiging over geld 

Misschien heb je het al door, er zit een rode draad in je antwoorden. Hoeveel geld je nodig hebt om gelukkig te zijn, zegt bijvoorbeeld iets over je behoefte aan financiële veiligheid. Hoe makkelijk (of juist niet) je geld weggeeft, laat zien of je vertrouwen hebt dat er geld naar je toekomt. Iedereen heeft een soort blauwdruk, een basisovertuiging over geld. 

Vaak neem je deze over van je ouders. Stel zij hadden de overtuiging ‘er is nooit genoeg geld’. Dan zie je dat terug in de letterlijke omgang met geld zoals uitgeven, lenen en sparen. Misschien waren ze heel zuinig. De kans is groot dat jij dan ook voorzichtig bent met je geld. Het bepaalt ook of je risico’s durft te nemen op werkgebied. Vraag jezelf eens af, doe je wat geld oplevert of wat je echt leuk vindt? Dat heeft te maken met je relatie met geld.

In het ideale geval heb je een vrije en positieve relatie met geld. Dan kun je namelijk ook vrij bewegen.  

Deel je inzichten in de comments! We zijn benieuwd!

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van de programma’s van 365. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!