Knuffelen is het beste medicijn tegen ALLES 

Knuffelen is namelijk het simpelste medicijn tegen alles. Stress, vermoeidheid, eenzaamheid en twijfel verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het vergroot je geluk, je wordt socialer, zelfverzekerder en zelfs slimmer van een goede omhelzing.

Want ons lichaam zit geweldig in elkaar. Tijdens het geven van een knuffel maakt je lichaam het hormoon oxytoxine aan. Ook als je het met een volstrekt onbekende doet. De rol van dit hormoon is veel groter dan we lang hebben gedacht. Het werkt bijvoorbeeld tegen stress en angst. Knuffelen maakt ons socialer omdat oxytoxine de neiging verzwakt om anderen op afstand te houden. Onderzoekster Kerstin Uvnäs-Moberg, die alles weet van oxytoxine, noemt het hormoon zelfs “helende nectar”: het helpt namelijk om andere positieve hormonen aan te maken.

 

Slanker, gezonder, gelukkiger? Knuffelen! 

Helemaal voor mannen is dat nuttig, want het ‘mannenhormoon’ testosteron zit de aanmaak van oxytoxine in de weg. Uit Australisch onderzoek blijkt dat mannen die vaak huggen niet alleen socialer en vriendelijker zijn, maar ook slanker, gezonder en gelukkiger.

De Amerikaanse psycholoog professor Kraus onderzocht het effect van zo’n goede omhelzing op je werk. Wat blijkt: mensen die op hun werk regelmatig knuffelen, zijn productiever dan mensen die dat niet doen. Dat komt omdat we door dat huggen een effectievere spijsvertering krijgen (lees: niet zo’n zware after-lunchdip), minder hoge bloeddruk en hartslag (lees: meer ontspannen en daardoor creatiever) en het verbetert het leervermogen (lees: je wordt slimmer).

“Ik vertrouw je”

Voor ons is er nog een reden dat we het zo graag doen. Wat je er namelijk mee zegt, is dat je elkaar vertrouwt. Dat je graag tijd met elkaar doorbrengt. Dat je alles tegen elkaar kunt zeggen, zonder dat het jullie onderlinge relatie beschadigt. Je kunt elkaar eerlijk feedback geven en de waarheid zeggen, omdat je met die hug hebt bewezen dat het niet over jullie relatie gaat, maar over de uit te voeren taak. Daarmee wordt dat softe geknuffel in één keer een hele effectieve groet en bespaart het je eindeloos diplomatiek gedoe bij moeilijke onderwerpen.

En het is nog een goede test ook: als je er niet aan moet denken met je collega’s te knuffelen, waarom zou je dan wel je mooiste jaren met ze doorbrengen?

 Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.

Knuffel jij weleens met je vrienden en collega’s? Laat het ons in de comments weten!