Perfectionisme is de laagste levensstandaard

Oftewel: Nooit Goed Genoeg. Mensen die last hebben van NGG vinden altijd wel een excuus om nog niet in de spotlight te treden: “Ik heb er niet voor gestudeerd”, “eerst maar even ervaring opdoen”, “er zijn al zo veel mensen die een vergelijkbaar idee hebben.” Je bent bang dat als je te vroeg begint met het doen van je ding, dat je ontmaskerd zult worden als een bedrieger, als een prutsende beunhaas die het werk beter aan de professionals kan overlaten.

Zo moddert de tijd voort en schuift je droom om voor jezelf te beginnen steeds verder naar de achtergrond. Dit is een onversneden vorm van perfectionisme. En ondanks dat dit woord ‘perfect’ in zich draagt, is het een alles behalve handige aanpak. Sterker nog: perfectionisme is misschien de laagst mogelijke levensstandaard. Het wordt namelijk toch nooit perfect. Als je je verder ontwikkelt, schuift je lat namelijk mee omhoog. 

Waarom succes weinig van doen heeft met perfectie

  • Je hoeft niet de beste te zijn: kun jij een lekkerder hamburger bakken dan een grote burgerketen? Vast wel, of anders ken je wel iemand die dat kan. En toch is de keten met de grote gele M een wereldwijd miljardenbedrijf, en die lekkere-burger-bakker niet.
  • Kritiek krijg je sowieso: of je ervan houdt of niet, we kunnen veilig stellen dat Celine Dion een goede zangeres is. En toch krijgt zij bakken kritiek over zich heen. Goed zijn in wat je doet, biedt dus geen enkele bescherming tegen kritiek. Als je hoe dan ook kritiek gaat krijgen, kun je net zo goed beginnen voordat je supergoed bent.
  • Je opleiding doet er niet toe: Richard Branson heeft zijn middelbare school nooit afgemaakt. Alexander Bell, de uitvinder van de telefoon, heeft niet gestudeerd. Steve Jobs stopte in het tweede jaar van zijn studie en onnoemelijk veel acteurs en muzikanten hebben geen diploma.
  • Je hoeft niet de eerste te zijn: Als Mark Zuckerberg zich had laten imponeren door het bestaan van MySpace, hadden we nu geen Facebook.  

Begin met ondernemen voordat je er klaar voor bent

Je kunt dus net zo goed nu meteen van start. Het grote voordeel van beginnen voordat je er ‘klaar’ voor bent, is dat je door te starten de grootste kans hebt om goed te worden in wat je doet. Goed zijn in je werk is net als autorijden: je leert het pas écht in de praktijk. 

Je hoeft niet bang te zijn dat je in je beginfase klanten krijgt die je niet aankunt: jij trekt de klanten aan die jou op dat moment aantrekkelijk vinden. Je hoeft ook niet te wachten met het rondbazuinen van je intenties tot je ‘af’ genoeg bent. Anderen vinden het juist leuk om jouw droom te zien groeien en mee te leven met je groeiproces. En je maakt op deze manier eigenlijk al reclame voordat je begonnen bent!

Kleine stapjes maken samen één reuzensprong

Betekent dat dat je morgen je baan moet opzeggen? Zeker niet! Een van de meest gemaakte fouten is dat we denken in te grote stappen. Je hebt er veel meer aan om je doel op te splitsen in kleine stapjes en daar stukje bij beetje naartoe te werken. Stel je eens voor dat de weg naar jouw ultieme ondernemersdoel een ladder is met 100 treden. 

Waar sta je dan nu? Al bevind je je nog maar op trede nummer één: dat is al geweldig. Feliciteer jezelf met wat je al gedaan hebt om daar te komen en denk vervolgens na over wat je kunt doen om op de eerstvolgende trede te komen. Kun je er niet opkomen of vind je de volgende stap toch nog te moeilijk? Dan denk je nog steeds in te grote sprongen! Een volgende stap kan echt piepklein zijn. Een telefoonnummer opzoeken, je bureau opruimen, een halfuurtje eerder naar bed: dat kan al genoeg zijn. En daarna zie je wel weer verder.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.