Wanneer ben je een goede vader? 3 handvatten

We hebben wel eens bedacht om een boekje te schrijven over opvoeden, maar dat voelde niet zo goed toen ze nog allemaal in de luiers zaten. Want wat weten wij nou. Maar dat wil niet zeggen dat we geen handvatten hebben, als een soort zelf beleefde houvast om een goede vader te zijn. Dit zijn er een paar.

Als eerste is er Jan Geurtz, die zegt: kinderen hebben maar twee dingen nodig. Namelijk liefde en duidelijkheid. Liefde betekent warmte, vertrouwen, aandacht en openheid. Duidelijkheid betekent eerlijkheid, aangeven van grenzen en erkennen van gevoelens. Al het andere is overbodig en kun je net zo goed niet doen. Dus dat doen we ook maar niet.

De tweede houvast geeft ons de meeste rust en vertrouwen: kinderen zijn af. Die hoeven niks te worden. Ze zijn al perfect. We hoeven er niks aan toe te voegen – alles zit al in ze. We kunnen ze hooguit helpen om het eruit te halen en zelfs dat hoeft niet, want dat kunnen ze vaak prima zelf.

Als je je kinderen foutloos opvoedt, heb je ze verpest

Het derde dat we leerden is dat kinderen niet luisteren naar wat je zegt, maar heel goed kijken naar wat je doet. Het heeft geen enkele zin ze iets te vertellen als je het zelf niet doet. We bedachten hoe we willen dat onze kinderen hun leven zouden leiden, vol vertrouwen, grote dromen, interesse, liefde en openheid – en zijn dat vervolgens zelf gaan doen. We leven het vóór en het is aan hen wat ze afkijken.

Tot slot ons vierde houvast en die helpt ons met alles hierboven: wees een beetje mild voor jezelf. Als je je kinderen foutloos opvoedt, heb je ze verpest. Want van wie leren ze dan dat fouten maken oké is? Dus op Vaderdag vieren we het klungelige amateurisme van al die goedbedoelende papa’s van Nederland, onszelf incluis, en alle prachtige kinderen die daaruit voortkomen.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!

 

We zijn ontzettend benieuwd naar jouw handvatten als vader of moeder (of als je dat niet bent: wat je zelf van je ouders hebt gezien). Laat het vooral achter in de comments hieronder, zodat we de beste tips nog eens met iedereen kunnen delen.