De jeugd van tegenwoordig

Vroeger was het beter. Want vroeger luisterden kinderen gewoon nog naar hun ouders, werd er tenminste nog fatsoenlijk opgevoed en was dat softe gedoe nog ver weg. Was het nog maar vroeger, toen het gras nog groen was en de jeugd nog beschaafd.

Jammer genoeg is er dat ene detail: deze tekst ís van vroeger. Het was de Griekse wijsgeer Socrates die al 2400 jaar geleden zo leegliep over de jeugd in zijn tijd. Naar welk ‘vroeger’ zou hij hebben verlangd? Toen we nog haar op ons rug hadden en grommend achter mammoeten aan holden?

Iedereen die zegt dat het vroeger beter was, vergist zich. Vroeger was er méér armoede, méér honger, méér oorlog, méér criminaliteit en zelfs méér hondenpoep op de stoep dan nu. Jammer genoeg zijn mensen nu eenmaal zo gemaakt dat het makkelijker is om te geloven dat het vroeger beter was, ook als alle feiten het tegenovergestelde zeggen. Je hersenen zorgen dat je in het moment zelf meer ellende waarneemt (want elk mogelijk gevaar moet je snel zien), maar na een tijdje diezelfde ellende weer relativeert. Je hebt het tenslotte overleefd, dus zo erg was het nou ook weer niet. Je idee over dat mooie ‘vroeger’ is een verhaaltje dat je zelf hebt geconstrueerd.

Relativeer je oordeel

Zo wordt het gras van vroeger vanzelf groener, de jeugd beleefder, de mensen vriendelijker en de zomers landeriger. Wij halen er twee waardevolle lessen uit. Als eerste helpt het om je oordeel over het nu te relativeren. Je weet: dat oordeel klopt waarschijnlijk helemaal niet. Het zijn je overlevingsdriftige hersenen weer eens die je zitten op te jagen, zonder enig gevoel voor relativering of feitelijkheden. Over een tijdje blijkt waarschijnlijk dat je het nu mis hebt. Dat scheelt. Als je over een jaar terugkijkt naar vandaag, stellen de meeste problemen waar je je nu druk over maakt, niet zo veel meer voor.

Maar de tweede les is veel wezenlijker. Uiteindelijk wil niemand terug naar vroeger, zelfs de fanatiekste conservatief niet. Hooguit verlang je een andere toekomst. Dromen over vroeger kan je alle informatie geven om vanaf nu betere keuzes te maken voor jezelf – en een leukere wereld te maken. Zodat de hopeloze verzuchting ‘vroeger was het beter’ eindelijk een keer iets van vroeger wordt.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou