Wat is een burn-out?

Bij een burn-out zijn je lichaam en geest uitgeput, omdat je te lang hebt blootgestaan aan (werk)stress. Je bent letterlijk opgebrand. Hoe dat voelt? Bij mij destijds ongeveer zo: ik kon niet meer staand douchen, geen pan op het fornuis zetten en zelfs een ritje van vijf minuten op de elektrische fiets van mijn moeder was te veel. Wat wel goed ging? Op de bank liggen en slapen. Overdag dan. ’s Nachts draaiden mijn hersenen overuren en tikten de uurtjes langzaam voorbij.

Wat gebeurt er bij een burn-out met je lijf en hoofd?

Tijdens een burn-out werken je lichaam en geest niet meer zoals ze eerst deden. Je bent dood- en doodmoe en dat gaat niet meer over door een nachtje goed te slapen. Dat scheelt dan weer, want slapen lukt je waarschijnlijk toch niet. De adrenaline giert in die nachtelijke uurtjes door je lichaam. Daarnaast heb je een concentratievermogen van een aardbei (dat zei mijn ex tenminste tegen me destijds) en kun je je aardig labiel voelen. Eigenlijk is je hele systeem compleet ontregeld.

Te lang doorgaan

Toen ik me in 2015 officieel ziek meldde ging het al meer dan een jaar niet goed. Ik sleepte me naar mijn werk, sliep een paar uur per nacht en had last van paniekaanvallen. Maar ik, workaholic en mantelzorger voor mijn toenmalige vriend, ploeterde gewoon door. Totdat ik jankend met mijn moeder aan de telefoon hing en vroeg of zij alsjeblieft een tijd voor me wilde zorgen. Ik druk je hierbij op het hart: don’t be like me. Het is nu 2018 en ik ben nog steeds aan het herstellen. Herken je je in deze symptomen van een burn-out? Onderneem dan actie en snel ook.

Wat te doen bij een beginnende burn-out

Het goede nieuws is namelijk dat je van een beginnende burn-out nog redelijk ‘snel’ kunt herstellen. Alhoewel je ‘snel’ maar beter uit je vocabulaire kunt schrappen als je in een burn-out zit. Het allerbelangrijkste wat je voor jezelf moet doen is op de rem trappen. Geef aan je leidinggevende en huisarts aan dat het niet goed met je gaat. Modder niet zelf maar wat aan, maar zorg dat je begeleiding en hulp krijgt. Je hoeft niet per se volledig te stoppen met werken, maar doorgaan zoals je nu doet, is een no go. Ga minder werken, pas je takenpakket aan of vraag of je vaker thuis mag werken. Zorg dat die draaglast af neemt. En dan? (David en Arjan vertellen in deze video wat hun visie is.)

Slapen, ontspannen en plezier maken

Wat mij uit mijn diepste dal heeft gehaald is slapen, slapen en nog eens slapen. Ja, ook gewoon af en toe overdag. Je lijf is zo uitgeput als je een burn-out hebt, dat je alle slaap die je kunt pakken, moet pakken. Probeer daarnaast je systeem uit die actiestand te krijgen. Dat betekent zoveel mogelijk dingen doen waar je ontspannen van wordt: badderen, tuinieren, lezen, jankfilms kijken, rustig wandelen of fietsen. Alles waarmee jouw lijf en hoofd in de ruststand gaan. Zelf weet je het beste welke dingen voor jou werken.

En vergeet vooral niet om plezier te maken. Doe dingen waar je blij van wordt. Behalve je draaglast verminderen, wil je namelijk ook je draagkracht vergroten. En dat lukt het beste wanneer je dingen doet die je energie geven in plaats van kosten.

Voel je niet schuldig

Als laatste wil ik je nog meegeven: voel je niet schuldig. Niet richting je werkgever, niet richting je eventuele partner of kinderen en niet richting je vrienden. Je stort niet voor de lol in. Waarschijnlijk was jij juist die enorme bikkel die keihard werkte en altijd voor anderen klaarstond. Nu mogen anderen voor jou klaarstaan. Gewoon omdat je dat verdient.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.