1. Een goede start betekent een goede relatie.
Ontstaan er al snel ruzies, of blijkt al vroeg dat jullie heel andere opvattingen hebben over belangrijke onderwerpen zoals trouw of toekomstvisie? Dan is het geen kwestie van ‘naar elkaar toe groeien’ met de hoop op een goede relatie. Het is prima om verschillend te zijn. Maar niet op essentiële zaken zoals normen en waarden. Een beginperiode zou juist een feest van herkenning en plezier moeten zijn, niet een periode waarin liefde en teleurstelling elkaar afwisselen.
2. Trouwen of kinderen krijgen gaat je relatie niet redden.
Het lijkt misschien zo’n goed idee: als je iets mist in je relatie, dan haal je er maar iets bij: zo heb je iets om te delen met elkaar. Een recept voor een goede relatie zou je denken. Maar dat lost het onderliggende probleem niet op. Je gaat tenslotte ook niet bouwen op drijfzand. Een huwelijk is eigenlijk niet veel anders dan een vorm. Daar kun je een mooie taart in bakken, maar als de inhoud niet klopt krijg je alsnog een misbaksel. Een kind krijgen en opvoeden is onbeschrijflijk mooi, maar ook een van de meest stressvolle gebeurtenissen in je leven. Alle tekortkomingen in je relatie zullen in no-time boven komen drijven wanneer jullie onder de druk van nachtelijk gehuil, poepluiers en zwangerschapsemoties komen te staan. En het laatste wat je wilt, is je kinderen gebruiken als pleister op de wond die je relatie is.
3. Een seksuele mismatch is bad news.
Het maakt niet uit of je nou drie keer per week of drie keer per half jaar tussen de lakens belandt: als het voor jullie allebei maar werkt. En niet alleen de frequentie van intimiteit moet voor beide partijen naar tevredenheid zijn, ook voorkeuren en stijl zijn belangrijk in een goede relatie. Bijvoorbeeld: jij voelt je alleen fijn bij vanilleseks, maar je partner wordt juist alleen maar blij als hij of zij je alle hoeken van de kamer heeft laten zien. Of misschien wil jij experimenteren met een derde partij in de slaapkamer, terwijl je partner zo monogaam is als een tortelduif.
4. Iemand die zich niet wil binden, zal zich nooit (écht) binden.
Bindingsangst en het bijbehorende gebrek aan commitment zijn net zo hardnekkig als kalkaanslag op de douchedeur. Het is niet zo dat er niets aan te doen valt, maar dat lukt alleen als de partner in kwestie dat zelf heel graag wil en daar veel moeite en energie in steekt. En dat merk je wel als het zo is. Zo niet, dan zul je dat altijd blijven merken. Je partner zondert zich vaak ineens af, dreigt met uitmaken of doet dat regelmatig, je kunt niet altijd op hem of haar rekenen en je leeft altijd met de angst dat er weer ‘iets is’ waardoor de relatie niet zo hecht voelt als jij zou willen. Getrouwd zijn zegt niks: ook in huwelijken vind je bindingsangstige partners die zich niet bewust zijn van hun gedrag of niet van plan zijn daar iets aan te doen omdat ze het zelf niet als een probleem ervaren.
Wanneer je weet dat er iets speelt kun je juist opgelucht zijn, want nu kun je er iets mee. Want als jij je relatie herkent in een of meer van bovenstaande issues betekent dit gelukkig niet automatisch het einde. En daarmee komen we bij het laatste feit:
5. Een goede relatie is mogelijk als je er allebei maar hard voor werkt.
In een goede relatie gaat een heleboel vanzelf, maar elke relatie vergt onderhoud. En wanneer jullie daar aan toe zijn, is het van belang dat beide partners zich inzetten. Soms gebeurt dat pas nadat één van de twee een beginnetje heeft gemaakt waardoor de ander ook warmloopt. Maar trap niet in de valkuil dat je de kar eindeloos alleen blijft trekken. Het aloude adagium ‘het moet wel van twee kanten komen’ is hierop helemaal van toepassing. Wanneer dit gebeurt, is alles nog mogelijk!
Wil je je verder verdiepen in dit thema?
Weet dan dit: Voor het 9e jaar op rij organiseren we het Superrelatie Weekend. In twee inspirerende dagen vol oefeningen, inzichten, live coaching en bijzondere verhalen leer je alles over de liefde. Je ontdekt de psychologie achter je communicatie, de dynamiek van seksualiteit en je leert hoe je samen bent opgewassen tegen de tegenslagen in het leven. Omdat je uitgerekend het belangrijkste niet op school leert. Of je nu single bent of al duizend jaar getrouwd, hier wil je bij zijn! 15.600 mensen gingen je al voor.