Wat is overvloed?

Volgens het woordenboek is overvloed “meer dan nodig”. Maar volgens mensen als Eckhart Tolle is het antwoord op de vraag ‘Wat is overvloed?’ een tikkeltje anders. Ik geloof meer in zijn betekenis van overvloed: vertrouwen dat er genoeg is van alle dingen die jij nodig hebt. Genoeg tijd, geld, klanten, liefde, energie, etc. om jouw dromen waar te maken.

Leven in overvloed betekent dus dat je gelooft dat alles wat je nodig hebt al aanwezig is. Het gaat niet om wat je hebt, maar om hoe je denkt over wat je hebt. Ben je daar dankbaar voor en vind je het al genoeg? Of ben je voortdurend bang dat het allemaal te weinig is?

Het probleem is dat je hersenen leven in overvloed vaak dwarsbomen. Zij denken standaard in tekorten. 

  • “Wat nou als er niet genoeg klanten zijn voor mijn bedrijf?”
  • “Wat als ik door een financiële crisis straks geen geld meer heb?”
  • “Ik heb weinig vrienden. Ik kan nooit bij iemand terecht.”
  • “Mijn huis is te krap. Ik kan pas fijn leven als ik meer woonruimte heb.”
  • “Ik heb hier niet de tijd voor.”

Je gaat op zoek naar spullen, titels, salarissen of andere dingen die jou overvloed geven. Dat terwijl overvloed er nu al is, ook zonder dat alles.

Die gedachten zijn overigens logisch. We hebben ze te danken aan onze verre voorouders. In de oertijd moest je keuzes maken op basis van angst. Er waren toen nog geen goed gevulde supermarktschappen. Je moest maar hopen dat er op die dag een bizon voorbij zou komen die jij als avondmaal kon opeten. Maar hoe anders is dat nu!

Geloof dat je voerbak gevuld blijft

Ik moet denken aan de kat van mijn ouders, die duidelijk nog een lesje denken in overvloed kan gebruiken. Zij komt uit het asiel en heeft een tijd op straat gezworven. Daar leerde ze: “Je moet eten wat er te eten valt”. Je weet maar nooit of er morgen genoeg voedsel is. 

Die gedachte zit er bij hun ietwat mollige kat nog steeds ingebakken: zodra haar voerbak gevuld wordt, weet het beestje niet hoe snel ze alles naar binnen moet werken. Dat terwijl er altijd een zak voer in de kast staat.

Overvloed zou betekenen dat je denkt “Ik heb vandaag een volle voerbak en morgen en overmorgen is er weer nieuw eten. Ik mag dus ontspannen”. Daardoor blijft er tijd, energie en hersenruimte over om je te focussen op leukere en belangrijkere dingen. 

De betekenis van overvloed volgens 365 Dagen Succesvol

Er zijn allerlei misverstanden over overvloed. Zo is het onzin dat overvloed hetzelfde zou zijn als overdaad. Overvloed hoeft niet te betekenen dat het geld binnenstroomt en dat je elke avond een waar kerstdiner met een paar gangen op tafel hebt staan. Jij bepaalt hoe overvloed er voor jou uitziet.

Een mooi voorbeeld van hoe je kunt leven in overvloed, zie je bij David en Arjan – oprichters van 365 Dagen Succesvol. 365 Dagen Succesvol mag nu dan een grote community zijn met een eigen Academy en veel leden. Maar ook David en Arjan zijn ergens begonnen. Ze hadden geen inkomen, geen spaargeld, geen klanten, geen medewerkers, geen zichtbaarheid en geen bedrijf. Maar ze hadden wel één ding: de droom om van Nederland het gelukkigste land te maken, en het vertrouwen dat dat zou gaan lukken.

Ze besloten om niet in totale paniek te schieten vanwege alle tekorten. Integendeel, ze gingen leven in overvloed. Dat gaat over vertrouwen hebben, ook al heb je geen garantie dat het allemaal goed afloopt. Je zegt ergens al ‘ja’ tegen voordat je zeker weet dat het fantastisch uitpakt. Hoe spannend dat ook is!

Wil je afscheid nemen van de onrust in je hoofd?

Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Leven in overvloed: stop met “meer, meer, meer”

Iedereen kan een leven vol overvloed creëren. Volg deze 7 stappen om ermee aan de slag te gaan. Leven in overvloed betekent fantaseren over waar je kunt staan, zonder af te wijzen wat je huidige situatie is. Focus niet op de verschillen tussen je huidige situatie en wat je zou willen. Maar haal inspiratie uit het droomplaatje en wees tegelijkertijd dankbaar voor je situatie nu.

We zijn vaak op zoek naar meer. Meer geld, meer bezittingen, een groter huis, meer diploma’s, een duurdere auto, meer bereiken dan een ander. Zo komt je lat steeds hoger te liggen. Als je eenmaal meer geld verdient, dan komt er iets anders voorbij waarvan je méér wilt hebben. Zo ben je eigenlijk nooit tevreden met wat je hebt, en heb je automatisch een tekort.

Hoe anders zou het zijn als je niet denkt in tekorten, maar tevreden bent met wat je hebt? Ook als je niet alles hebt wat je hartje begeert. 

veld-met-bloemen-zon

Dus: wat is overvloed?

Overvloed houdt in dat er genoeg is van alles wat jij nodig hebt om een fijn leven te leiden. Er is geld dat jij kunt verdienen (zelfs in tijden van crisis). Er is genoeg liefde, er zijn voldoende klanten en er zijn altijd meer dan genoeg kansen. Je vertrouwt daarop en creëert daarmee rust en een positieve basis om aan je dromen te werken.

Ja maar, komt het geluk dan zomaar aanwaaien met de juiste mindset? Nee hoor, zo sprookjesachtig is het niet. Mensen die een afkeer hebben voor boeken als The Secret over manifesteren, interpreteren het vaak verkeerd. Het is niet zo dat je maar in een hangmat kunt schommelen en dat alles waar je van droomt vanzelf naar je toe komt. 

Overvloed vraagt wel om actie. Je moet misschien een andere mindset aanleren, stappen zetten en je hoofd boven het maaiveld uitsteken, zelfs al vind je dat doodeng. Het vraagt altijd om een eerste stap (en een tweede, een derde, etc.). Maar met de juiste overvloeds-mindset, kun je daarin ver komen.

Dus: wees dankbaar voor alles wat je hebt en vertrouw erop dat er genoeg is. Dát is het antwoord op de vraag ‘Wat is overvloed?’.

Gratis webinar ‘Leven in overvloed’

Wil jij stoppen met denken in tekorten? En wil je jouw levenskwaliteit loskoppelen van geld, status, spullen en titels? Ontdek dan hoe je je leven fijner maakt door te leven in overvloed. Volg het GRATIS webinar ‘Leven in overvloed’ van David om hier alles over te leren. Daarin ontdek je welke gedachten ervoor zorgen dat jij tekorten ervaart én hoe je die gedachten uit je leven bonjourt.