Wat voor ondernemer ben jij? Doe de test!

Hieronder zie je uitspraken die passen bij vier verschillende typen ondernemers. Geef per zin aan in hoeverre de uitspraak op jou van toepassing is.

0 = nauwelijks waar, 1 = gedeeltelijk waar, 2= helemaal waar

Type 1

Ik kan helemaal bevangen worden door enthousiasme voor wat ik doe of wil doen.
Ik ben goed in snel knopen doorhakken.
Ik vertrouw op mijn intuïtie.
Als het even kan jaag mijn dromen na.
Ik weet meestal goed wat ik wil.

Type 2
Ik ben gek op leren en kennis vergaren.
Ik droom vaak over ideeën en mogelijkheden.
Ik wil dingen graag goed begrijpen en het naadje van de kous weten.
Ik kan meestal objectief naar dingen kijken.
Bezinning en (zelf)reflectie vind ik belangrijk.

Type 3
Ik hou niet van veel overleg en vergaderen: ik ga liever aan de slag.
Ik heb meestal geduld, doorzettingsvermogen en discipline.
Ik werk doelgericht.
Ik vind zekerheid belangrijk.
Ik kan goed verantwoordelijkheid dragen.

Type 4
Ik kan goed luisteren.
Ik beweeg me makkelijk in sociale situaties.
Ik heb gevoel voor sfeer en wat er speelt.
Ik pas me redelijk gemakkelijk aan.
Ik ben behulpzaam.

Klaar? Tel het aantal punten per type op en lees onderaan welke eigenschappen bij welk type horen

Type 1 is de WILLER

Willers hebben vaak veel energie, hebben veel zelfvertrouwen, zijn initiatiefrijk, dynamisch, idealistisch, creatief en moedig. Veel bekende, grote ondernemers zijn typische willers, zoals Steve Jobs. Het zijn visionairs met genoeg lef om iets compleet nieuws op te zetten. Willers kunnen ook ongeduldig, naïef, roekeloos, onvoorspelbaar of overrompelend zijn. Zou je graag meer van de kwaliteiten van de willer willen hebben? Dan kun je het beste werken aan het écht leren luisteren naar jezelf en je diepste verlangens en je eigen behoeftes serieus nemen.

Type 2 is de DENKER

Denkers zijn goed in onderzoeken, analyseren, visie ontwikkelen en adviseren, dingen op een rijtje zetten en orde scheppen. Ze zijn bedachtzaam, slim en grondig. Valkuilen voor de denker kunnen zijn: te weinig actie, te abstract denken, afstandelijkheid, besluiteloosheid en niet to-the-point komen. Om meer kwaliteiten van de denker je eigen te maken, kun je oefenen met zaken van meerdere kanten te bekijken, oude overtuigingen onder de loep te nemen en je levenservaring om te zetten in levenswijsheid.

Type 3 is een DOENER

Doeners staan met beide benen stevig op de grond en zijn praktisch, duidelijk en resultaatgericht. Doeners krijgen veel voor elkaar, en dat is natuurlijk heel handig als je ondernemer bent. De doener heeft natuurlijk ook bepaalde valkuilen: ze zijn soms star, of staan niet open voor nieuwe invalshoeken, kunnen in een sleur raken of overmatig hechten aan procedures en regels. Wil je graag meer van de kwaliteiten van de doener? Dan heb je misschien iets aan het stellen van deadlines, kun je oefenen met beginnen voordat je je er klaar voor voelt en kun je gaan samenwerken met iemand die concrete plannen en stappen van je verlangt.

Type 4 is een VOELER

Voelers zijn sensitief, kunnen geweldig communiceren en hebben vaak een sterk ontwikkelde intuïtie. Samenwerken met mensen is dan ook wat voelers enorm goed kunnen. Voelers vinden het vaak moeilijk om hun eigen belangen en verlangens in het oog te houden, omdat ze graag willen helpen en zich zo goed flexibel kunnen opstellen. Als je meer voeler-kwaliteiten wil ontwikkelen kun je oefenen in leren luisteren, communicatietrainingen volgen en werken aan persoonlijke ontwikkeling.

Wat zegt de uitslag over jouw ondernemerskwaliteiten?

Vaak zie je de kwaliteiten van de doener en de willer terug bij ondernemers. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat je als voeler of denker niet zou kunnen ondernemen! Je bent altijd een combinatie van types, en als je bepaalde eigenschappen denkt te missen kun je deze ontwikkelen. Dit verklaart meteen waarom zo veel ondernemers zich bezighouden met persoonlijke ontwikkeling!

Daarnaast werken slimme ondernemers samen met mensen die kunnen wat zij zelf niet kunnen of willen.  Er bestaat geen perfecte uitslag als het aankomt op ondernemen. Doe waar jij goed in bent, zet jouw kwaliteiten in, ontwikkel je en werk samen met anderen. Zo kun je ondernemen op de manier die bij jou past.

In onze 365 Business Tribe kom je in contact met andere ondernemers, versterk je elkaar en leer je van elkaars kennis en ervaring. Join the tribe voor dagelijkse inspiratie, een krachtige community en slimme tips!

Welke uitslag kwam bij jou uit de test, en herken je jezelf erin? We horen het graag van je in de comments!