Wat wil jij met je leven? 

Soms voelt het alsof je allerlei uitgestippelde paden te volgen hebt. Je hebt deze specifieke baan omdat je er nu eenmaal “ingerold” bent. Elke avond om negen uur plof je op de bank voor de tv. Zo doen jij en je partner dat nu eenmaal. Of je werkt vaak ‘s avonds nog door. Want ja, zo hoort dat op de plek waar jij werkt. 

Ook al voelt het alsof je vastgeroest zit in “hoe je het altijd doet”, echt vast zit je nooit. Jij hebt zelf de keuze waar je je tijd aan besteedt. Jij beslist of je vasthoudt aan patronen die je altijd hebt gevolgd of dat je het over een andere boeg gooit. Zelfs als je al twintig jaar werkt waar je werkt of al 25 jaar in een vriendschap zit die niet goed voelt, is er een mogelijkheid om je leven om te gooien

Het draait allemaal om jezelf bewust maken en in alle rust die ene vraag stellen: wat wil jij écht? Weeg alle mogelijkheden af, luister naar jezelf, zet de doemscenario’s aan de kant en maak een plan. Je kunt het!

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

Deze vragen helpen jou keuzes te maken

Nu is “Wat wil ik met mijn leven?” geen vraag waarop het antwoord je binnen een paar minuten komt aanwaaien. Hoe ontdek je dan waar jij goed aan doet, wat je gelukkig maakt en wat je wellicht beter kunt laten varen? Dit zijn 5 vragen die je daarbij helpen. 

1. Wat zijn jouw kernwaarden? 

In de programma’s van 365 Dagen Succesvol is “kernwaarden” een term die regelmatig terugkomt. Je kernwaarden zijn de principes die voor jou persoonlijk het allerbelangrijkst zijn in je leven. Ze zijn je kompas bij het maken van keuzes. 

Voorbeelden van kernwaarden zijn vrijheid, verbinding, plezier, samen zijn, uitdaging, rust of avontuur. Het zijn die dingen die jij absoluut in je leven móet hebben om gelukkig te zijn.

Stel: jij houdt er niet van om elke dag hetzelfde te doen. Je leert graag nieuwe dingen, gaat het liefst vaak buiten je comfortzone en bent snel op iets uitgekeken als je het al tien keer hebt gedaan. Dan is uitdaging voor jou een belangrijke kernwaarde. 

Kijk eens of je voor jezelf kunt bedenken wat jouw kernwaarden zijn. Toets je huidige leven aan die kernwaarden en kijk hoe het ervoor staat. Wordt aan die kernwaarden voldaan of is daarin nog verbetering mogelijk? Welke veranderingen heb jij nodig om die kernwaarden wél voldoende terug te zien in je leven? 

2. Waar krijg jij energie van?

Als je kijkt naar de dingen die jij doet in een week, staan er dan gemiddeld genomen meer dingen in je agenda die je energie geven dan dingen die je energie kosten? Een goede vraag om jezelf te stellen is “Waar krijg jij energie van?”. 

Pak je agenda er eens bij en blik terug op de afgelopen week. Noteer voor alles wat je hebt gedaan (van werktaken tot sociale afspraken tot sporten) of het je energie gaf of energie kostte. Natuurlijk zullen er dingen tussen staan die je energie kosten (de keuken schoonmaken is niemands hobby!). Maar het is goed om te kijken of je de energieslurpers en energiegevers in balans kunt brengen.

Stel: jij haalt veel energie uit afspraken met klanten of uit sociale afspraken, maar je agenda is vooral gevuld met werk achter je computer en tijd alleen. Dan is een belangrijk actiepunt om te kijken of je meer sociale activiteiten in je leven kunt inbouwen (op het werk en privé).

3. Waar wil je minder van in je leven?

Wasgoed en schoonmaakwerk waarschijnlijk. Dáár is helaas niet altijd iets aan te doen (tenzij je altijd een overfanatieke schoonmaker was en dat een tandje minder mag!). Maar wellicht zijn er andere dingen die een grote plek innemen in je leven, terwijl je er weinig uithaalt. 

Wat doe jij in een week waar je een gruwelijke hekel aan hebt of wat je weinig positiefs oplevert? Hoeveel tijd neemt dat in? Denk daarbij aan dingen als:

  • lange vergaderingen bijwonen;
  • bijpraten met een vriend (slash kennis) die altijd maar negatief is;
  • koffiedates met mensen die je weinig opleveren;
  • familiebezoekjes waar je altijd met een knoop in je maag vandaan komt;
  • doelloos scrollen door Instagram en jezelf vervolgens vergelijken met perfecte plaatjes van anderen;
  • het NOS-nieuws op de voet volgen en een rotgevoel krijgen van al die narigheid;
  • in je eentje werken op kantoor;
  • haastig het huis moeten opruimen omdat er visite komt. 

Merk je dat je veel tijd steekt in dingen die je weinig goed doen of waar je zelfs ongelukkig van wordt? Kijk eens hoe je daar minder tijd in kunt steken. Kun je bijvoorbeeld minderen met social media, nog maar één keer op een dag het nieuws kijken of niet op elk afspraakverzoek van die energieslurpende vriend ingaan?

4. Wat zou je willen als alles kan?

Misschien herken je dit wel. Als je jezelf de vraag “Wat wil ik?” stelt, popt er direct een antwoord op, maar komen daar al snel belemmerende overtuigingen overheen walsen. Je wilt bijvoorbeeld heel graag een eigen bedrijf beginnen, maar ziet te veel beren op de weg om daar serieus werk van te maken. Of je zou heel graag meer gaan reizen, maar vraagt je af hoe je dat kunt bolwerken in combinatie met je gezin en dagelijkse verplichtingen. 

Dat kan toch niet? Nou, misschien wel!

Een mooie vraag om jezelf te stellen is “Wat zou je willen als alles kan?”. Als je alle mitsen en maren overboord gooit, wat wil jij dan écht? Schrijf dat voor jezelf op.

We kunnen onszelf soms aardig gek maken met doemscenario’s. Maar – zoals mijn moeder me vroeger altijd zei: “de mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest en dat nooit komen zal”. Oftewel: de meeste doemscenario’s worden nooit werkelijkheid. En voor veel mogelijke problemen zijn wel oplossingen te bedenken. 

5. Hoe wil jij betekenisvol zijn?

De vraag “Wat wil ik met mijn leven?” gaat ook over zingeving. Je wilt iets betekenen voor de wereld om je heen. Dat gaat niet altijd over vrijwilligerswerk doen. Je kunt met jouw talenten en eigenschappen op allerlei manieren iets bijdragen. 

Misschien ben je een ster in plannen en wil je anderen helpen om nooit meer een té volle agenda te hebben. Of wellicht ben je een steengoede schrijver en kun je met jouw schrijfwerk organisaties met een mooie missie helpen die te verspreiden. Het kan ook zijn dat je een goede luisteraar bent en daarmee mensen om je heen graag het gevoel geeft dat ze gehoord worden. 

Denk eens na over de vraag “ Hoe wil jij betekenisvol zijn?”. Wat zijn manieren waarop jij waardevol kunt zijn? Hoe zie jij dat voor je? Ook daar kunnen belangrijke inzichten uit voortkomen waarmee je kunt bepalen wat jij nu écht wilt in het leven. 

Je weet wat je wilt, wat dan? 

Heb je aan de hand van deze punten meer inzicht in wat jij wilt met je leven? Dan is het belangrijk om een plan te maken. Welke stappen heb je te zetten om je doelen te bereiken? Welke belemmerende overtuigingen moet je overwinnen? Welke eerste stap kun jij vandaag al zetten?