Een hernia begrijpt iedereen

Heb je zelf nooit een burn-out gehad dan is het moeilijk in te voelen. Ik wist ook nooit wat ervan te denken of vinden, tot ik zelf de klos was. Een gebroken arm of hernia begrijpt iedereen, een burn-out is complexer. Toch even proberen te beschrijven, zodat de tips daarna begrijpelijk zijn.

  • Moe. Ik voelde me vaak loodzwaar. Veel mensen met een burn-out lukt het niet eens hun bed uit te komen. Je energievoorraad is op, tot en met de reservepot. 
  • Paniek en angst. Was het altijd zo leuk naar de bioscoop, markt of Parijs te gaan, nu werd mijn keel dichtgeknepen bij de gedachte alleen al. Met als gevolg flinke paniekaanvallen. 
  • Twijfels. Vond ik mijn werk ooit leuk? En mijn partner…? 
  • Uitzichtloosheid. Wat is eigenlijk de zin van dit alles? 
  • Lichamelijke ongemakken. Van hartkloppingen tot spierpijn en zo’n beetje alles daartussen. 
  • Overgevoelig voor prikkels. Voelde ik me al goed genoeg voor een feestje, dan kon de drukte en het geluid mij daar ineens overvallen.
  • Ben ik gek aan het worden? Die gedachte plopte weleens op en daarvan raakte ik dan weer in paniek. De vaste grond onder je is weg, waardoor je van onder tot boven zwabbert.

Je anker is zoek. Dat geeft een stuurloos gevoel. Onvast, eenzaam, angstig, uitgeput. Wat zeg je tegen iemand met deze klachten? ‘Rust even lekker uit’?  ‘Ga lekker een dagje naar zee’? Lief bedoeld, maar even uitrusten doe je na een weekend bomen snoeien. De simpelste dingen zijn een enorme opgave.

Wat zeg je tegen iemand met een burn-out? De do’s & don’ts:

  1. Het is zoals het is

Verwacht geen feeststemming. Accepteer dat die ‘altijd vrolijke vriendin’ dat nu niet is. Ik vond het prettig dat iemand zei: “Dit is ellendig, maar het gaat voorbij. Voor nu is het niet anders. Laat het zo zijn.”

2. Wees lief

Juist zachte en begripvolle woorden hielpen mij. Een van de fijnste dingen was dat mijn moeder, die nogal van aanpakken en doorgaan is, zei: ‘Het is goed dat je even stopt met werken.’ Mensen met een burn-out zijn vaak harde werkers, perfectionisten die alles goed willen doen. Kwetsbaar durven zijn is iets nieuws. Net als even niks doen.

3. Ga mee

Iemand met een burn-out is bezig met een zoektocht die onderaan begint. Wat geeft energie? Waar word ik ook alweer blij van? Pas op met hobby’s aandragen, maar kijk of je op kleine schaal daarin iets kunt betekenen. Samen naar het bos gaan bijvoorbeeld.

4. Luister

Ik maakte zelf laatst de fout allerlei artikelen en twee boeken aan te raden aan een vriendin met een burn-out. Ik had daar zo veel aan gehad! Ze was terughoudend. Ineens besefte ik dat dat ook mijn reactie was toen iemand zo bij mij op de stoep stond – stom!

Er was grote behoefte aan introspectie, door mijzelf (en een psycholoog). Met boeken/artikelen/TED Talks die ík uitzocht – die voor mij op dat moment klopten. Dus niks mis met hier en daar een tip, maar wees voorzichtig. Ieder z’n eigen pad. Toon belangstelling voor dat pad.

5. Praktische hulp

Omdat vermoeidheid, paniek en angst veelvoorkomende klachten zijn, is het fijn als je een pannetje eten brengt, kop thee zet of een autoritje naar het strand aanbiedt.  

Vooral gewoon vragen: hoe gaat het? Niet oordelen of opjutten. Mensen met een burn-out hebben zichzelf al vaak genoeg opgejut. Hierdoor zijn ze jarenlang hun grens overgegaan. En opgebrand.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!