Geleefd door mijn telefoon

Ik had het gevoel dat ik geleefd werd door mijn telefoon en laptop. Alsof zij de koers van mijn leven bepaalden. De laatste maanden bepaalden zij wat ik deed, maar ook hoe ik me voelde. Het voelde vooral alsof ik de controle kwijt was, en daardoor was ik moe, verdwaald, teleurgesteld.

Ik realiseerde me na een dag al hoe verslaafd ik eigenlijk ben aan het online zijn. Het eerste wat ik ‘s ochtends doe als ik wakker word is kijken wat er in de wereld is gebeurd – op Facebook. In de rij voor de kassa? Kijken wat de rest van de wereld eet op Instagram. In de club, wachtend op mijn vriendinnetje die drankjes is gaan halen? Kijken wat iedereen – over de hele wereld – aan het doen is. De hele tijd. Kijken. Wat iedereen aan het doen is.

En ik voelde me er verschrikkelijk door. Ik vergeleek mijn mislukte, uitgezakte leven met hun leven. Mijn niet-uitgekomen dromen met hun dromen, die natuurlijk wel uit waren gekomen. Mijn regenachtige woensdagmiddag met hun woensdagen, op het strand in een of ander tropisch paradijs. “Aan het werk.” Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Ze zijn altijd op vakantie, hebben perfecte relaties en poepen of huilen nooit. Als je hun onlineprofielen moet geloven, tenminste.

Op de een of andere manier vertellen ze me dat ik degene ben die het niet heeft begrepen. Dat ik de memo heb gemist, dat ik te veel over dingen nadenk, dat mijn dromen ook uit kunnen komen als ik dit-of-dat-doe-zoals-zij-het-hebben-gedaan. Ze klinken allemaal hetzelfde. Ze laten me allemaal voelen alsof ik mislukt ben omdat ik me niet de hele tijd blij, succesvol, dankbaar – insert elk ander inspirerende superlatief die ze naar je hoofd gooien hier – voel.

Leef offline

Dus ik zette het uit. Alles. Maakte tijd voor kusjes en knuffels en vrienden en wijn. Voor ochtendrituelen om twee uur ‘s middags. Voor dikke truien en warme sokken en nieuwe series (the Crown is een echte aanrader als je houdt van Britse drama’s!). Ik maakte tijd voor tranen en de weg kwijt zijn en het even allemaal niet meer weten. Ik maakte tijd om thuis te komen in dat gevoel, om er recht doorheen te gaan omdat dit de enige manier eruit is. Hoop ik.

Ik realiseer me wat een luxe het is om offline te zijn. Om niet te hoeven reageren, vergelijken, deel te zijn van die parade van hoe geweldig het allemaal is. Soms is het dat gewoon niet. En dat is okay. Dat is het leven. Het is makkelijk om dat te vergeten als iedereen om je heen alleen de hoogtepunten deelt en je vergelijkt. Je vergelijkt en je voelt je k*t.

Dus ik luister niet meer. Ik kijk niet meer, ik vergelijk niet meer. Ik doe mijn eigen ding en ik zie wel waar het me brengt. Ik heb altijd de hoogtepunten en de dieptepunten gedeeld. Het maakt me niet uit wat je ervan vindt. Ik ben hier niet om je te vertellen hoe geweldig mijn leven is, om je te vertellen hoe geweldig jouw leven zou kunnen zijn als je ook dit-of-dat-doet. Kom op zeg. Ik weet het zelf niet eens.

Leef je eigen leven

Nee, ik ben hier om je te laten zien hoe het is. Hoe het echt is. Achter alle filters en highlights is het echt. Soms is het stom. Daar ga je niet dood van. Waar je aan ten onder gaat, is het constante gevoel dat je beter kunt of moet of zult dan anderen, puur omdat zijn het anders doen dan jij.

Stop daarmee. Laten we stoppen met vergelijken. Laten we stoppen met doen alsof het allemaal zo fantastisch is, zeker als het dat even niet is. Laten we teruggaan naar onze echte levens. Onze echte, enge, gekke levens waar we blij van worden en zin in hebben. Levens waarin we kunnen zijn wie we willen.

Laten we die levens gaan leven. Echte levens. Jouw leven. Mijn leven. En ik zeg het je: offline gebeurt het.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou