Alle controle over zijn lijf is weg. Dan heeft hij door dat hij geen adem kan halen en langzaam realiseert hij zich dat dit het weleens geweest zou kunnen zijn: hij gaat sterven. Net op tijd wordt hij door een nieuwe golf omgedraaid en kan hij een hap lucht nemen. In de war spoelt hij aan op het strand.

Gezien worden

Jaap heeft een hoge dwarslaesie en onder zijn borst kan hij zich niet meer bewegen. In het ziekenhuis slaat de paniek toe. Stel je voor: daar lig je dan. In een vreemd land, met een vreemde taal, in een vreemd lichaam. Helemaal alleen. Jaap schreeuwt het uit, van wanhoop, van verdriet en angst. Niemand komt. Dus Jaap schreeuwt harder – ze kunnen hem door het hele ziekenhuis horen. De deur gaat open en een verpleegster loopt naar zijn monitor. Ze checkt de grafiekjes, draait aan een knop en verdwijnt weer. Er komen hier elke dag duikslachtoffers. Dat weten ze nu wel. Jaap is eindeloos alleen.

Die nacht, tijdens een nieuwe paniekaanval, is daar opeens broeder Carlos. Hij heeft Jaap nog niet eerder gezien, maar doet iets dat tot nu toe nog niemand deed: hij leeft zich in. Carlos kijkt naar Jaap en ziet hem ook echt, met al zijn angst en onzekerheid. Hij legt zijn hand op Jaaps schouder en zegt: “It’s okay.”

Aandacht en inlevingsvermogen maken het verschil

Voor Jaap is het een verschil tussen leven en dood. Iemand die ziet dat hij er is. Iemand voor wie het er toe doet. Carlos heeft niet eens in de gaten hoe bijzonder het is wat hij doet: hij doet gewoon z’n werk. Maar voor Jaap heeft hij iets groots gedaan: hij gaf hem precies de goede aandacht, toen hij die het hardste nodig had.

Het is nu ruim tien jaar nadat duikongeluk en Jaap vertelde tijdens ons seminar over zijn attente verpleger. Hij noemt het bijzondere moment van die hand op zijn schouder een ‘carlos-momentje’ en hij zei: iedereen kan een Carlos zijn voor een ander. Het gaat niet om grote dingen. Het gaat om aandacht. Inlevingsvermogen. Er echt even zijn voor elkaar. Want juist in die kleine carlos-momentjes, zit het allergrootste.

Herinner jij een Carlos-momentje uit je eigen leven? Een moment waarop iemand precies op het juiste moment aandacht voor je had? Of jij empathie toonde voor een ander? We zijn benieuwd, vertel het ons in de comments!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.