De 5 ruzie-stijlen: welke herken jij?

Laten we eerst kijken naar de basis. In de psychologie worden vaak vijf ruzie-stijlen onderscheiden:

  1. Vermijden: Liever geen ruzie dan wél ruzie, zelfs als dat betekent dat je dingen inslikt.
  2. Aanpassen: Je geeft vaak toe, zelfs als je het daar niet mee eens bent, om de harmonie te bewaren.
  3. Doordrukken: Je gaat vol voor jouw standpunt, ook als dat weerstand oproept.
  4. Samenwerken: Je zoekt naar een oplossing waarin beide partijen tevreden zijn, ook al kost dat tijd en energie.
  5. Compromissen sluiten: Je vindt een tussenweg, waarbij geen van beide partijen volledig krijgt wat ze willen.

Iedere stijl heeft z’n sterke en minder sterke kanten. Het ontdekken van jouw voorkeursstijl kan enorm verhelderend zijn. Je krijgt inzicht in waarom je op een bepaalde manier reageert en hoe dat effect heeft op de ander.

Waarom is het belangrijk om je ruzie-stijl te kennen?

Ruzie of conflict klinkt misschien negatief, maar het hoeft niet zo te zijn. Het kan zelfs een kans zijn om dichter tot elkaar te komen. De manier waarop je met meningsverschillen omgaat, bepaalt echter of een conflict eindigt in een oplossing of juist in frustratie.

Je ruzie-stijl ontdekken helpt je om:

  • Bewust te reageren: In plaats van automatisch in je vaste patroon te schieten.
  • Conflicten te verzachten: Door meer rekening te houden met de ander.
  • Persoonlijk te groeien: Conflicten zijn vaak spiegels voor wat je zelf lastig vindt.

Wat zegt jouw ruzie-stijl over jou?

  • Ben je een vermijder? Misschien ben je bang voor confrontaties of vind je harmonie belangrijker dan jouw eigen behoeften. Probeer te oefenen met kleine confrontaties, zoals je mening geven over een werkbeslissing.
  • Pas je je vaak aan? Je wilt dat anderen zich fijn voelen, maar vergeet jezelf daarbij. Stel jezelf eens de vraag: “Wat wil ik eigenlijk écht?”
  • Druk je je mening door? Je bent gedreven en duidelijk, maar het kan anderen overweldigen. Probeer te luisteren naar de ander voordat je jouw standpunt verdedigt.
  • Werk je samen? Top, want dat is vaak de meest constructieve stijl! Maar let erop dat je niet te veel tijd en energie verliest aan elke oplossing.
  • Ga je voor compromissen? Dit kan effectief zijn, maar wees alert dat je niet te snel genoegen neemt met halfbakken oplossingen.

Kan jouw relatie wel een fijne boost gebruiken?

Is het niet meer zo leuk als het in het begin? Zijn jullie toe aan een nieuwe fase waarin je samen weer kunt genieten, veel verbinding ervaart en je maximaal aantrekkelijk voelt bij de ander? Doe dan mee met dit webinar en ontdek hoe je de verbinding, diepgang en passie weer terugbrengt in je relatie. En geloof ons: dit is minder ingewikkeld dan je nu misschien denkt!

Hoe kun je jouw ruzie-stijl verbeteren?

Het mooie is: je bent niet vastgepind op één stijl. Je kunt leren schakelen tussen stijlen, afhankelijk van de situatie. Dit zijn een paar tips:

  1. Zie conflicten als een kans om te leren
    Wat raakt je zo in dit conflict? Wat kun je hiervan leren? Misschien gaat het je helpen om beter je grenzen aan te geven of geduldiger te zijn.
  2. Stel jezelf open voor de ander
    In een ruzie hebben we vaak de neiging om vooral ons eigen punt duidelijk te maken. Probeer eens actief te luisteren. Stel vragen zoals: “Hoe kijk jij hier tegenaan?”
  3. Oefen met anders reageren
    Heb je de neiging om confrontaties te vermijden? Oefen dan met het benoemen van kleine irritaties. Ben je juist iemand die voluit gaat? Probeer eens bewust een stap terug te doen.

Welke ruzie-stijl herken jij?

Conflicten horen bij het leven, maar hoe je ermee omgaat, kun je zelf sturen. Herken jij jezelf in een van de stijlen? Of merk je dat je stijl verschilt per situatie? Laat het ons weten in de reacties! En als je tips hebt om beter met ruzies om te gaan, deel ze gerust. Samen leren we!

Bonus: gratis download

Wil je meer inzicht krijgen in jouw ruzie-stijl? Download onze gratis oefening Welke ruzie-stijl past bij jou? en ontdek hoe je conflicten makkelijker kunt oplossen.