Is Nederland echt gelukkig?

Goed idee, op zich. Het BBP is beperkt en zelfs wat willekeurig en als meerdere landen zo’n welvaartsmonitor invoeren, geeft het goede informatie. Waarom dan toch meteen die twee kampen? Aan de ene kant vind je opeens de jubelaars, die roepen dat we nooit meer mogen zeuren en dat Nederland helemaal af is, als een utopie op aarde. In het andere kamp zitten de ‘ja-maar-wacht-eens-even’-roepers, die wijzen op al die Nederlanders die nog helemaal niet zo welvarend zijn, of op alle roofbouw die diezelfde welvaart pleegt op de aarde en op de toekomst.

Beide kampen maken dezelfde denkfout, die je vrijwel overal ziet waar testen worden gedaan, beoordelingen worden gegeven of zaken worden geëvalueerd. Iedereen lijkt de cijfers van het CBS te beschouwen als een eindstand. Een rapport als achteruitkijkspiegel, waarin we zien hoe we met elkaar zo lekker welvarend zijn geworden, zodat we meesmuilend naar de Belgen kunnen kijken omdat die daar nog niet zijn. Opeens gaat het over wie er gelijk heeft in z’n interpretatie: is het glas halfvol of half leeg?

Onze missie: Nederland het gelukkigste land op aarde

Maar wat als deze cijfers niet gaan over wat we hebben gedaan, maar over wat we kunnen gáán doen? Wat als welvaart geen eindpunt is, maar een vertrekpunt? Wat als geluk niet alleen een voorrecht is, maar veel méér nog: een verantwoordelijkheid? Omdat onze missie is dat we van Nederland het gelukkigste land op aarde maken, krijgen we van veel mensen deze weken te horen: gefeliciteerd, het is gelukt. Terwijl het in onze ogen nu pas begint. Want als je eigen particuliere geluk op orde is, kun je dus al je creativiteit, liefde en aandacht besteden aan de grote problemen die daarachter liggen.

En daar kan iedereen vandaag mee beginnen. Door het strand op te ruimen als je er bent. Door nooit meer iemand online te pesten of beledigen. Door te zorgen voor de mensen en dieren om je heen. Door biologisch te eten en groen te rijden. Door te stemmen op inclusieve, duurzame partijen. Groot geluk komt met grote verantwoordelijkheid en die gaat niet over vandaag, maar over morgen.

Want anders kijk je over vijftig jaar terug en zeg je: we dachten dat we welvarend waren, maar we waren decadent.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!