Wat gaat er goed in mijn leven?

In 5 salesjaren was er stilletjes een verzuring opgetreden. Zo gradueel dat ik het eerst niet doorhad. Maar ik focuste steeds meer op wat niet goed werkte; met een vervelend gevoel als effect. Uiteindelijk begon ik mezelf vervelend te vinden, en besloot weer dagelijks te gaan mediteren.

In een meditatie viel het kwartje: “Sanne, als je Kansen-FM wilt horen, dan moet je niet steeds intunen op Frustratie-FM. Ze zenden allebei een totaal ander programma uit!” Ehh: eureka. Note to self. We vergeten dit zo makkelijk: een gezonde verandering groeit in een gezonde bodem. Gooi je troep neer, dan oogst je dat.

Het inzicht gaf zoveel opluchting dat ik spontaan Kansen-FM ontving. Geïnspireerd pakte ik een vel papier en in het midden schreef ik: ‘Wat er al goed gaat in mijn leven,’ met een cirkel eromheen. En toen: schrijven. Eerst over makkelijke onderwerpen; daarna over die baan. Het lukte! Hoe langer ik schreef, hoe beter en krachtiger ik me voelde, ook over mijn status quo. Mijn leven was zo veel rijker dan ik me de afgelopen maanden had gerealiseerd.

“Gratitude opens the door to the power, the wisdom, the creativity of the universe.”  – Deepak Chopra. 

Je dankbaarheidsspier trainen

Vanuit het hernieuwde goede gevoel kon ik weer helder en creatief denken, en kleine stappen zetten richting realisatie van het werk dat ik nu vol passie doe. Om ook de rest van de tijd ingetuned te blijven op Kansen-FM, ben ik de ‘dankbaarheidsspier’ structureel blijven trainen:

  1. Met dagelijkse meditatie maak ik ‘de bodem vrij’. Ik verwerk ervaringen en indrukken van de dag ervoor, en ook emoties en onrust.  
  2. Vanuit een gevoel van rust en ruimte maak ik de bodem vruchtbaar door elke dag een paar punten op te schrijven waar ik dankbaar voor ben.
  3. Zo raak ik weer geïnspireerd en krijg ik ideeën, waar ik concrete, kleine actiestappen van maak

Ontevredenheid is overigens altijd een mooi begin: het maakt dat we ons realiseren dat het beter kan. Dat we op een kruispunt staan waar we mogelijkheden hebben. Maar om verder te komen is het essentieel om niet in die ontevredenheid te blijven hangen. Dan wordt het namelijk een neerwaartse spiraal die creativiteit, inspiratie en het vinden van de juiste stappen onmogelijk maakt. Omdat creativiteit en inspiratie nu eenmaal op een andere frequentie zitten dan frustratie en denken in tekorten.

Wat doe jij om je wensen waar te maken? En wat doen de bovenstaande tips met je? Leuk als je je reactie achterlaat in de comments!