Eén ding weet ik al mijn hele leven: ik wil dat de wereld weet dat ik er geweest ben, omdat ze er beter van is geworden. We erven de wereld niet van onze voorouders, we lenen haar van onze kinderen, luidt een oud Indiaans gezegde. Wij zijn verantwoordelijk voor hoe we de wereld achterlaten, en dit is hét moment om van je te laten horen als je gelooft dat het beter kan worden. Dit is het moment om een wereldverbeteraar te zijn.

The best time to plant a tree is twenty years ago. The second best time is now. – Chinees gezegde.

(W/M)enselijkheid

De afgelopen week heb ik vooral machteloos toegekeken naar wat er allemaal gebeurde op de wereld. Aanslagen, niet alleen in Parijs maar ook in Beiroet en Bagdad, mensen die als robots doorgingen waar ze waren gebleven, niet omdat ze niet wilden maar omdat ze waarschijnlijk geen idee hadden van wat ze konden doen, haatzaaiers die vanachter hun veilige beeldschermen niets, maar dan ook helemaal niets bijdragen aan dat wat de mensheid op dit moment het meeste nodig heeft: veiligheid, acceptatie en liefde.

In zo’n wereld wil ik niet leven. Ik wil leven in een wereld waarin iedereen gelijk is, waarin het niet uitmaakt wat je in gelooft of doet zolang je iedereen maar in zijn waarde laat. Ik wil leven in een wereld waarin we samen bouwen aan een toekomst, niet alleen voor onszelf maar ook voor de generaties die nog komen gaan. Ik wil leven in een wereld waarin we samenkomen, samen bedenken hoe het beter kan worden en daar samen aan werken. Ik wil leven in een wereld die bestuurd wordt vanuit liefde, niet vanuit macht. Ik wil leven in een wereld waarin je mens mag zijn, een mens met gevoel en dromen en angst en pijn. Waarin je je niet stoerder hoeft voor te doen dan je bent uit angst om er niet meer bij te horen.

Realistisch? Vast niet. Maar dat was het ding met dromen, toch? Die hoeven niet realistisch, en ook niet haalbaar te zijn. Als je er maar voor gaat. Dus: hoe word je een wereldverbeteraar? Een paar tips!

1. Begin bij jezelf

Weet dat je niemand kunt veranderen behalve jezelf, dus begin bij jezelf. Wees het soort mens wat je graag tegen zou willen komen, eentje waarvan je denkt “wow… Fijn dat je er bent.”

2. Doe wat je kunt, waar je bent, met wat je hebt

Je hoeft niet naar het andere eind van de wereld te reizen of bakken met geld te hebben om wereldverbeteraar te worden. Je kunt NU besluiten dat je er eentje bent, dat je alle keuzes die je vanaf nu maakt langs deze lat legt: helpt het de wereld vooruit? Zo niet, doe het niet of zoek een andere manier om het te doen. Die zijn er vast.

3. Wees een goed mens 

Ook dat is een keuze. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wenst te worden, heb respect voor andermans meningen en sta open voor dialogen met mensen die anders zijn dan jij. Kun je alleen maar van leren, word je vanzelf weer een beter mens van. Geloof me.

4. Denk na. Geloof niet alles wat je hoort, leest of ziet

Ga op zoek naar je eigen waarheid. Vertrouw je gevoel, maar weet dat het zich graag laat leiden en beïnvloeden door angst. Check bij jezelf wat er waar is van wat je denkt en voelt en wees daarin eerlijk en realistisch, ook al betekent het dat je oude opvattingen moet loslaten en meningen moet bijstellen. Dat heet groei en het staat je prachtig.

5. Wees nieuwsgierig

Naar andere culturen, andere geloven, andere mensen. Naar jezelf. Ga op ontdekkingsreis in je hoofd en in je hart en ontdek nieuwe werelden, onderzoek wie je bent en wie je wilt zijn. Nieuwsgierigheid is het begin van een leuk leven! Sta open voor wat het leven je te bieden heeft en vertrouw erop dat alles, uiteindelijk, goed komt.

Don’t ask what the world needs, ask what you need to come alive. Because what the world needs, is people who have come alive. – H. Thurman

6. Leef! 

Voor al die mensen die het niet meer kunnen, die het niet meer durven of die even niet meer weten of het nog wel zin heeft. “Wij houden meer van de dood dan jullie van het leven,” is een bekende slogan van de terroristen. Laten we ze laten zien dat dit niet waar is, dat wij intens veel van het leven houden. Dat we het leven zonder handrem, omdat we weten dat angst een slechte raadgever is. Dat we doen wat we willen, zijn wie we zijn, leven zoals we wensen en iedereen om ons heen de ruimte geven om dit ook te doen.

7. Laat van je horen, maar alleen als je een constructieve mening hebt

Wil je dingen roepen als “alle moslims zijn terroristen?”, ga dan liever nog even terug onder de rots waar je vandaan komt.

8. Houd hoop

Hoop is, volgens velen, wat ons onderscheid van andere dieren. Wij mensen kunnen hoop voelen, beleven, in stand houden. Hoop op een betere toekomst, op een andere wereld. Hoop doet leven, denk je niet?

9. Geef de wereld waarvan je vindt dat het mist

Mis je liefde? Geef het. Mis je lekker eten? Geef het. Mis je mensen die het leven tot in de puntjes van hun tenen leven? Leef dan dat van jou tot in de puntjes van je tenen. Geef het goede voorbeeld, je weet nooit wie je inspireert.

10. Kies voor liefde

Kies altijd, altijd, ALTIJD voor liefde. Liefde is overal. Open je ogen, zie haar. Liefde schreeuwt niet, ze fluistert. Liefde stond zaterdagochtend in de rij voor de bloedbanken in Parijs, liefde stortte zich in Bagdad op een zelfmoordterrorist om te voorkomen dat die dichterbij een grote groep mensen kon komen. Liefde gooide #porteouverte de wereld in voor iedereen die nog op straat was, liefde weigerde een Franse-vlag-filter over haar profielfoto te doen omdat er geen Libanese was. Liefde is overal. En alleen liefde – en wereldverbeteraars – kan de wereld redden. Doe je mee?

Merel leeft veel, leert veel en deelt veel. Ze werkt als copywriter en blogger en wil van elke dag een feestje maken. Ze is van mening dat het leven veel te snel voorbij gaat en dat we daarom allemaal best wat meer echt mogen leven, maar vindt het ook lastig om daar handen en voeten aan te geven. Over die ontdekkingsreis schrijft ze onder andere voor 365 Dagen Succesvol.