“Ja maar, ik ga met tegenzin naar het werk!”

Roept het woord ‘werk’ bij jou vooral spanning en stress op? Herken je dat je op het werk niet jezelf bent of zingeving mist? Dan schort het niet zozeer aan een werk-privébalans. Dan schort het vooral aan voldoening, werkplezier en het gevoel hebben jezelf te kunnen zijn. 

Dat herken je bijvoorbeeld aan een van deze punten:

 • Werk voelt vooral als een manier om geld te verdienen. Je zou veel liever iets anders doen dan wat je nu doet. Maar ja, je moet nu eenmaal geld verdienen.
 • Je voelt je niet op je plek tussen je collega’s. Je mist aansluiting. 
 • Je hebt niet het idee dat je gewaardeerd wordt. Je mist de bevestiging van anderen en voelt meer negatieve dan positieve energie om je heen.
 • Op het werk mis je uitdaging. Je doet elke dag wat je moet doen, maar het prikkelt niet echt je creativiteit en daagt je ook niet uit om nieuwe dingen te proberen.
 • Je zoekt zingeving in je werk, maar je huidige baan biedt je dat niet. Dat zuigt je leeg.
 • Je worstelt met een bore-out: je wordt nauwelijks uitgedaagd of hebt te weinig werk in je agenda staan.
 • Je werkt in een omgeving met hoge verwachtingen. Overwerken en meer doen dan haalbaar is de norm, waardoor je regelmatig met te veel ballen jongleert.

In al die gevallen is het logisch dat de term ‘werk-privébalans’ je in zijn greep houdt. Werk is dan iets waar je weinig plezier uit haalt. Misschien zelfs iets waar je met flinke tegenzin tijd voor vrijmaakt.

Dan is het probleem niet dat je veel tijd aan werk besteedt of te laat de laptop dichtklapt. Nee, het probleem is dat je werk doet dat je niet gelukkig maakt.

Hoe creëer je een verandering?

Een voldaan gevoel, werkplezier en zingeving ervaar je niet opeens wel als je een kwartier eerder stopt met werken of geen e-mails meer checkt op zondag. Daarvoor kun je jezelf beter de vraag stellen ‘Wie ben ik en wat past bij mij?’. 

Wat zijn je kwaliteiten? Waar ben je goed in? Wat vind je ook leuk om te doen? Wat geeft je energie? Als je baan aan die punten voldoet, dan zit je goed. En dan maakt dat kwartiertje meer of minder je meteen niet meer zoveel uit.

Wat kun je doen als je op je huidige werkplek niet op je plek zit? Je hoeft niet meteen het kantoor van je baas binnen te lopen om je contract op te zeggen. Een verandering zit ‘m soms al in kleine dingen.

  • Zet op een rij wat je leuk vindt aan je werk en waar je minder plezier uit haalt. Kun je daar een gesprek over voeren met je leidinggevende? Zijn er mogelijkheden om meer te doen van wat je leuk vindt en minder van wat je niet leuk vindt?
  • Praat met iemand die jouw droombaan heeft. Vraag diegene hoe het werk is en laat je inspireren door het pad dat diegene heeft bewandeld. Dat wakkert je positieve energie aan en brengt je misschien op idee.
 • Zoek zingeving buiten je werk. Soms is je baan opzeggen geen mogelijkheid, bijvoorbeeld om financiële redenen, en lukt het ook niet om je takenpakket te veranderen. Kijk dan of je de voldoening uit andere dingen kunt halen. Denk aan vrijwilligerswerk, cursussen, hobby’s of een leuke vereniging. 

En onthoud: een droombaan heb je niet meteen volgende week. Misschien wordt je volgende baan ook niet de functie van je dromen. Maar dat is oké. Als je maar nieuwsgierig blijft naar waar je goed in bent, wat je leuk vindt, wat je zoekt en ook wat niet, dan kom je steeds een beetje dichter bij een leuke baan. En dan doet het idee van de werk-privébalans er steeds wat minder toe.

Weet jij niet wat je passie is?

En wil je dat ontdekken?

Je passie geeft je energie, voldoening en kracht omdat je bezig bent met iets wat je werkelijk belangrijk vindt. En dat vinden we bij 365 belangrijk! Een fijn en ontspannen leven terwijl je doet wat je het allerliefste doet. Maar wat als je niet weet wat je passie is? Of juist het gevoel hebt 100 passies te hebben? Doe dan deze gratis mini-training!