Wat is werken aan jezelf?
Werken aan jezelf betekent dat je tijd steekt in je persoonlijke ontwikkeling. Je doet dingen voor jezelf die je helpen om bijvoorbeeld gelukkiger, energieker, zelfverzekerder of zelfbewuster te worden.
Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat je beter wilt worden in dingen die je lastig vindt, van niet-helpende gedachten of patronen wilt afkomen of nog beter wilt aanvoelen wat jij nodig hebt. Vaak zijn er dingen die ons tegenhouden om echt gelukkig te zijn. Je bent bijvoorbeeld onzeker, hebt weinig zelfvertrouwen, ervaart faalangst of bent erg perfectionistisch. Stuk voor stuk dingen die ervoor kunnen zorgen dat jouw doelen en dromen in de ijskast blijven staan.
Door te werken aan jezelf, kun je die obstakels uit de weg ruimen en worden je doelen opeens wel haalbaar.
Hoe kun je werken aan jezelf?
Er zijn allerlei manieren om te werken aan jezelf. In mijn ogen is het belangrijkste dat je een manier vindt waarbij je continu kleine stappen kunt blijven zetten. Vind een vorm waarbij je ermee bezig blijft. Zo voorkom je dat werken aan jezelf té groot wordt, waardoor je überhaupt niet in beweging komt, en maak je het behapbaar en leuk.
Dit zijn 7 dingen die ik toepas om aan mezelf te werken.
1. Luister naar podcasts
Noem een onderwerp en de kans is groot dat er een podcast over bestaat. Ook 365 Dagen Succesvol heeft al jarenlang een eigen podcast, waar veel interessante afleveringen op staan. Ik vind podcasts luisteren een van de meest laagdrempelige manieren om meer te leren over mezelf en over hoe de psyche werkt.
Ik luister vaak podcasts in de auto of tijdens het schoonmaken. Zo kan ik praktische tips van anderen horen, naar inspirerende levensverhalen luisteren of me gewoonweg in thema’s verdiepen die ik boeiend vind. En dat zonder dat je er speciaal tijd voor hoeft vrij te maken. Een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd: win-win!
2. Lees zelfhulpboeken
Wat geldt voor podcasts, geldt ook voor boeken: over elk mogelijk onderwerp bestaat wel een boek. Of tien. Het kan heel inspirerend zijn om boeken te lezen van mensen die een paar stappen verder zijn dan jij of die een eigen kijk hebben op dingen. Daar kun je zelf altijd wel iets van leren.
Het fijne aan zelfhulpboeken is ook dat ze vaak praktische oefeningen en tips bevatten waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Uiteraard vereist werken aan jezelf iets meer actie dan alleen je ogen over letters heen laten gaan. Dus ik zou aanraden om de oefeningen ook echt uit te voeren of aantekeningen te maken als je iets belangrijks leest. Dan haal je het meeste uit een boek en kun je de geleerde inzichten direct toepassen in je dagelijks leven.
3. Omring je met mensen die jou inspireren
Ik las ooit (ook in een zelfhulpboek!) dat hoe jij in het leven staat grotendeels wordt bepaald door de vijf mensen die het dichtst bij je staan. Dat kan zowel de positieve als de negatieve kant op werken.
- Positief: De mensen om je heen motiveren je in wat je doet en geven je zelfvertrouwen. Je kunt bij hen echt jezelf zijn. Of je laat je inspireren door de positieve ervaringen die zij delen.
- Negatief: De mensen om je heen houden je juist tegen bij je doelen, laten je twijfelen of maken je onzeker. Je kunt misschien niet echt jezelf zijn bij hen. Of ze delen zelf veel negativiteit, waardoor je niet met een positief gevoel bij een afspraak vandaan komt.
Iedereen heeft natuurlijk nare periodes in zijn leven en het is belangrijk om daarover te praten. Maar als je enkel mensen om je heen hebt van wie jij weinig energie krijgt, dan is dat niet echt bevorderlijk voor jouw groei en geluk.
Kijk daarom eens kritisch naar de mensen die jij het meest om je heen hebt. Wat brengen die mensen in jou naar boven? Hoe voel je je bij hen?
Als je merkt dat de personen om jou heen je meer energie geven dan kosten, is het goed om jezelf twee dingen af te vragen:
- Is het misschien beter voor mij om sommige mensen minder vaak te zien?
- Kan ik meer contact leggen met mensen die me wel in positieve zin motiveren?
4. Schrijf elke dag (puur voor jezelf)
Je hoeft geen prachtige verhalen te schrijven die haast publicatiewaardig zijn. Nee, schrijf enkel en alleen voor jezelf, en probeer dat elke dag te doen. Dat helpt je om helder naar situaties te kijken, om dingen te verwerken of juist om dankbaar te zijn voor wat er is.
Dit zijn een paar voorbeelden van schrijfopdrachten:
- Noteer elke avond 3 dingen waarvoor je die dag dankbaar bent.
- Schrijf iedere dag 1 ding op waar je trots op bent en licht ook toe waarom je daar trots voor voelt.
- Noteer aan het eind van de week 3 dingen die goed gingen en 3 dingen die beter zouden kunnen. Schrijf ook op hoe je die vervelende dingen voortaan wilt voorkomen of hoe je ervoor gaat zorgen dat ze in het vervolg minder impact op je hebben.
- Schrijf de belemmerende gedachte op waar je het meest last van hebt en noteer 5 dingen die je daartegenin kunt brengen. Spreek jezelf die dingen elke keer toe op het moment dat de belemmerende overtuiging opkomt.
- Maak eens in de zoveel tijd een lijstje van je 2-3 belangrijkste doelen om de komende periode aan te werken. Maak een plan om daarmee aan de slag te gaan.
- Maak een f*ck it list, dus een lijstje van dingen waar je je niet meer druk over wilt maken.
Kies vooral een schrijfvorm die bij jou past en ga daarmee aan de slag. Het fijne aan schrijven is ook dat je alles wat op papier staat makkelijker uit je hoofd kunt zetten.
Wil jij meer rust en ontspanning in je hoofd, hart en leven?
Werk aan je innerlijke vrede.
Innerlijke vrede gaat over het vinden van een diepere rust en vervulling. Vrede is niet iets dat je maakt of onderhandelt met de mensen om je heen. Het is iets dat groeit van binnenuit. Alleen: hoe doe je dat dan? In deze korte (en GRATIS) mini-training nemen we je stap voor stap mee door het VREDE-model, een krachtige en beproefde methode die al duizenden mensen heeft geholpen om een diepere rust en vervulling te vinden.
5. Pak regelmatig een rustmoment
Werken aan jezelf wordt lastig als je alsmaar aan het rennen bent. Echte groei komt vooral op het moment dat je je hoofd tot rust brengt. Veel mensen (ik ook!) zitten tegenwoordig vooral in hun hoofd. Voor je het weet, sta je altijd aan en ben je vooral van A naar B en terug aan het rennen. Maar groeien doe je juist door je tempo soms iets te vertragen en te kijken of van A naar B en terug rennen wel is wat nodig is en wat je wilt.
Plan daarom bewust rustmomenten in op een dag. Dat kan al zoiets simpels zijn als een korte wandeling of vanuit je stoel door het raam naar buiten staren. Ook mediteren is iets wat mij helpt. Daardoor ontstaat er bijvoorbeeld ruimte om niet-helpende gedachten los te laten.
6. Onderneem dingen in je eentje
Misschien ben je gewend om vaak mensen mee te vragen. Wandelingen maak je met je partner of met een vriend. En wanneer je gaat winkelen, trommel je je moeder op. Maar hoe zou het zijn om die dingen eens helemaal alleen te doen? Het klinkt misschien saai, maar in je eentje zijn is een mooie manier om tot jezelf te komen.
Als je met anderen bent, ga je jezelf haast automatisch aanpassen aan de ander. Al gaat het maar om zoiets kleins als dat je het wandelpad inslaat dat de ander kiest. Dat soort dingen in je eentje doen, dwingt je om bewust te kijken wat jij leuk vindt, wat jij nodig hebt en wat jij op dit moment voelt. Probeer het eens en kijk wat het je brengt.
7. Kom naar de Doorbraakdagen
Wat je doelen ook zijn en welke obstakels je ook in de weg zitten, uiteindelijk is het altijd een kwestie van DOEN. Wil je écht werk maken van je doelen en eindelijk eens afrekenen met die vervelende gedachte of blokkade die je zo in de weg zit? Kom dan naar de Doorbraakdagen.
Daar kom jij volledig uit de dagelijkse sleur en ga je 3 dagen lang niets anders doen dan werken aan jezelf. Je gaat ontdekken wie jij diep van binnen bent, wat je wilt en hoe je daar komt. En dat op een inspirerende plek met heel veel mensen die er hetzelfde in staan als jij. Wij hebben er zin in! Zien we je daar?