Meer keuzes, meer stress?

Vroeger was het inderdaad zo: werk is gewoon werk en je mag blij zijn dat je een baan hebt. Dat er geld binnenkomt. Dus zeur je niet, trek je ’s ochtends je beste humeur aan en ga je gewoon. Je doet wat er van je gevraagd wordt en gaat daarna weer naar huis. In het weekend kun je leuke dingen doen. Punt.

Maar tegenwoordig hoeft dat toch niet meer? Volgens mij is het juist fijn dat we de keuze hebben, dat we mogelijkheden hebben om iets te vinden waar we blij van worden, in plaats van dat het alleen maar de rekeningen betaalt. Dat iedereen tot zijn recht kan komen, of dat nu achter de kassa of in een penthouse-kantoor is – ieder z’n ding, toch?

Burn-out en bore-out

Feit is nu eenmaal dat hoe we nu werken, niet werkt. 70% van de werknemers heeft het gevoel ‘vast’ te zitten in een baan waar ‘ie niet gelukkig van wordt. Steeds meer mensen krijgen een burn-out of een bore-out krijgen. Dat zou je inderdaad een luxeprobleem kunnen noemen… Of een reden om anders te gaan werken.

Ik geloof namelijk dat het daar tijd voor is. Dat het tijd is om te realiseren dat het leven draait om méér dan alleen werken. Ik geloof dat het mogelijk is om dat waar ik het grootste gedeelte van mijn kostbare tijd aan besteed, leuk te vinden. Met plezier te doen. Energie van te krijgen. Ik geloof zelfs dat ik uiteindelijk iets ga verzinnen waardoor ik vooral fulltime kan leven en in de randuren een beetje kan werken. Is nu nog niet aan de orde, maar ik denk er wel over na. Wil ik, namelijk. Het leven is voor mij zoveel meer dan alleen maar werken en ik heb van David en Arjan geleerd dat je dat wat je het belangrijkste vindt, naar het midden van je agenda moet brengen.

En nee, ik vind dat niet verwend. Ik vind het ook niet onrealistisch. Ik vind het juist een teken van groei, van ontwikkeling, van vooruitgang. En is het niet zo dat alles wat niet groeit, afsterft? De mens is continue op zoek naar manieren om het leven makkelijker, leuker, beter, leefbaarder te maken. Houd ik van. Dus ik zeg doen:

Onderzoek wat werkt voor jou

Lekker onderzoeken wat voor jou werkt. Wil je een baan waar je hartstikke rijk van wordt? Doen! Liever eentje die minder betaalt, maar waar je wel heel blij van wordt? Ook doen! Heb je de gouden formule en kun je het allebei? DEEL HET MET ONS. Dan kunnen we het allemaal doen.

Want dat we moeten werken voor ons geld, daar kan ik me bij neerleggen. Maar dat het dan per definitie niet leuk mag zijn… Nee, daar ben ik het niet mee eens.

Wat jij? Heb je plezier in je werk of zou je graag meer plezier erin willen hebben? En wat houd je dan tegen? Laat het ons weten in de comments!