Waar ik altijd als een wervelwind door mijn klussen ging, stagneerde ik nu volkomen. Lamgeslagen zag ik mijn to-do list groter worden. In de nachten dat ik wakker lag werd me duidelijk dat er iets moest gebeuren. Ik zou minder gaan werken. Want: minder werk = minder stress. En meer échte tijd voor mijn gezin. Ik leverde wat uren in – met dank aan mijn fijne werkgever. Maar het resultaat viel wat tegen: nog meer stress. Bij ieder werktelefoontje thuis sloeg ik op tilt. Terwijl ik anders moeiteloos met kind op schoot mijn mailtjes wegwerk. Lag het aan mij? Had het niet met het werk te maken?

De keiharde waarheid rondom werkstress

Iedereen heeft stress. Stress is goed. Het geeft ons lijf een signaal als er gevaar dreigt. Bijzonder handig in de tijd van onze prehistorische voorouders: dankzij stress werd je niet opgegeten door een wild dier. Ook anno 2017 is een dosis stress alleen maar fijn. Je blijft energiek en houdt je focus. Het is lekker werken op een beetje stress. ‘Maar te is nooit goed’ zeggen onze oma’s. Te veel stress zorgt dat je niet meer ontspant. Dat je niks meer kunt loslaten. Met alle gevolgen van dien. En wat ik toen niet wist: stress krijg je niet van de omstandigheden maar van jezelf. Jouw gedachten over een situatie veroorzaken stress. Minder uren werken lost daarom helemaal niks op.

Lekker blijven werken dus

Ga maar bij jezelf na: wanneer krijg je hartkloppingen? Waarschijnlijk niet wanneer je druk bent met iets dat je hartstikke leuk vindt. Stress krijg je van de inhoud van je werk en hoe je hierover denkt. Stressvol zijn de werkzaamheden waar je je helemaal niet mee bezig wilt houden. In mijn geval was mijn werk in de loop der jaren veranderd. Andere taken, andere verantwoordelijkheden. Deels omdat ‘het werk’ daarom vroeg. En deels omdat ik zelf dacht dat het tijd was voor anders. Maar het pakte niet goed uit. Ik was m’n flow kwijtgeraakt. De klussen die ik geweldig vond, kregen minder aandacht. Waardoor ik daar óók weer ontevreden over was.

Vijf tips hoe werkstress te lijf te gaan

Allemaal mooi, maar nu? We kunnen nu eenmaal niet allemaal alleen maar gaan zitten doen wat we leuk vinden. Stoppen met je baan om fulltime weet ik wat voor hobby uit te oefenen. Vijf tips:

  1. Onderzoek waar je stress vandaan komt. Wanneer krijg je buikpijn? In welke situatie slaat de paniek toe?
  2. De klus waar jij stress van krijgt, geeft een collega misschien veel energie. Accepteer dat je bepaalde klussen niet leuk vindt. Vraag hulp bij deze taken.
  3. Voeg een portie vuur/passie toe aan je werk. Oftewel: bedenk hoe je minder leuke taken toch leuk kunt maken door er anders naar te kijken of ze anders aan te pakken.
  4. Ontdek wat jouw passie is. Stress krijg je namelijk als je alleen wordt betaald voor wat je goed kunt en niet voor wat je belangrijk vindt (je passie).
  5. Bedenk: niet leuke dingen horen erbij. Hoeveel tijd van je werkweek gaat er eigenlijk aan op? Misschien valt het antwoord je alles mee. En: start er je dag mee en je bent er meteen vanaf.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de programma’s en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze vele programma’s ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en Miracle Roadmap.

Miracle Roadmap is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Vele deelnemers van Miracle Roadmap leven nu het leven dat ze willen leiden. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.