Nature Quest

Het is donderdagavond. De lucht is vochtig, geen sterren te zien. Ik maak me klaar voor de eerste nacht van drie nachten in de Hollandse wildernis met minimale spullen. Zonder tent, alleen met een tarp tegen de regen. Zonder eten, met genoeg water. Zonder telefoon, geen leesvoer of schrijfwaar. Geen mens in zicht. Ik moet het drie dagen zien te rooien met mezelf. En het weer.

De Nature Quest is onderdeel van het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. Op deze driedaagse solo trekken de deelnemers van het jaarprogramma weg uit hun vertrouwde wereld, om los te komen van de dagelijkse bezigheden en zich opnieuw verbinden met wie we zijn en wat ze te doen staat. Wat blijft er van je over als je niks meer hebt? Een onzeker hoopje mens, grom ik in mezelf.

Het weer komt en gaat

Ik verbijt me en dirigeer met afkeer de naaktslakken met een stokje van mijn tijdelijke kamp aan een vennetje in het bos. Ik leg het grondzeil neer, duw de laatste haringen in de grond en trek mijn tarp onbedoeld nog wat schever. Ik zucht lucht in mijn slaapmatje. Ik besluit dat een vuilniszak mijn backpack en karige kleding voorraad droog moet houden en kruip in mijn slaapzak. Moe van de drukke weken die achter me liggen, stort ik in slaap.

Als de zon zijn weg heeft gevonden naar het oosten, vallen de eerste regendruppels op mijn tarp. Ik schrik wakker. De wind slaat over het zeil. Ik vlucht uit mijn warme slaapzak om mijn tarp te managen. Op het moment dat ik het weer wil vervloeken, schieten de woorden van Henrik Looij, de organisator van Nature Quest, door mijn hoofd. “Het weer ís gewoon. Het komt en gaat. Het gaat erom hoe je je ertoe verhoudt. Je kunt er juist van leren.” Ik grinnik. Om mezelf en de situatie. Ik besluit in mijn regenkleding voor mijn tarp te gaan zitten. En Zijn.

Nieuw perspectief creëren

De Nature Quest is gebaseerd op de eeuwenoude principes van de natuur. Het leert je om op een gezonde manier rust te vinden in jezelf en om te gaan met verandering. Vertrouwen op de ritmen van de natuur en het leven. En dat is precies wat ik nodig heb.

Rust en ruimte creëren om weer op mezelf te gaan vertrouwen. Juist daar heb ik intens behoefte aan. Een nieuw perspectief creëren voor mezelf. Mijn saboteur, in zijn vele verschijningsvormen, vierde hoogtij de laatste maanden. Het is tijd om mijn kracht weer te vinden.

Gedachtes laten gaan

Ik installeer me op een boomstronk en laat de stilte toe. Ik laat mijn gedachten komen en gaan. Langzaam wordt het geluid in mijn hoofd zachter. Ik besef dat ik mijn eerste nacht ben doorgekomen. Dat mijn tarp nog staat. Dat ik nog leef.

Ik laat de omgeving op me inwerken. De lucht is grauw maar het is hier prachtig. Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen. Drie dagen met mezelf. De trots tekent een glimlach op mijn gezicht. Ik weet waarom ik dit doe. En ik weet wat me te doen staat de komende drie dagen.

In mijn volgende blog lees je wat ik leer van de Nature Quest en hoe ik het ervan af heb gebracht. Wie ben jij als je niets meer hebt? Deel het in de comments!