Headspace nodig voor de volgende stap

Het idee om mee te doen aan Miracle Roadmap kwam niet compleet uit de lucht vallen bij Lena. Van twee collega’s had ze goede verhalen gehoord over de programma’s van 365 Dagen Succesvol. “Ik wist dat het voor hen heel transformerend was geweest. De combinatie van hun positieve ervaringen en het punt waarop ik stond, maakte dat ik me aanmeldde. Ik wilde me verder ontwikkelen en was ervan overtuigd dat Miracle Roadmap daarbij kon helpen.

Het was niet zo dat Lena tegen specifieke belemmerende overtuigingen of patronen aanliep toen ze in het programma instapte. “Ik wist alleen dat de baan die ik had het niet helemaal was en dat ik headspace nodig had om na te denken over een volgende stap.”

Wie ben ik zonder mijn baan?

In de tweede maand van Miracle Roadmap kwam Lena tot een belangrijk inzicht. “Het ging bij een online event over onverwerkte rouw. Arjan vertelde dat moeheid of futloosheid daar een symptoom van kan zijn. Ik voelde me continu moe en soms ook verdrietig. Zelf dacht ik aan een burn-out. Het was een eyeopener toen ik door Arjan ontdekte dat het rouw was om het verlies van mijn baan. Het was mijn keuze geweest om de baan op te zeggen. Maar elke verandering die je doormaakt, ook al sta je er volledig achter, is iets wat je moet verwerken. Toen ik besloot de rouw te accepteren, kon ik er beter aan toegeven.”

Dat proces van rouw deed Lena ook beseffen dat haar baan meer voor haar was geweest dan gewoon werk. Ze had tien jaar bij een bekend bedrijf gewerkt als marketingmanager. “Ik had er veel geleerd en talloze connecties opgedaan. Het was altijd ‘Hoi, ik ben Lena, en ik werk bij bedrijf X.’ Nu dacht ik opeens ‘Wie ben ik eigenlijk zonder die baan?’.”

Het niet weten is ook oké

De vraag ‘Wie ben ik zonder die baan?’ is uiteraard te complex om in een paar maanden het perfecte antwoord op te vinden. Dát accepteren is nu juist wat Lena door Miracle Roadmap heeft geleerd. “Ik ben er nu oké mee dat ik het niet weet. In het begin maakte het me soms angstig. ‘Wat heb ik gedaan?’, dacht ik dan in paniek. Dat was een logische reactie, want ik werkte bij een rationeel bedrijf en had mijn gevoel lange tijd aan de kant geschoven. Door Miracle Roadmap ben ik gaan leren om naar mijn gevoel te luisteren en daarop te vertrouwen. Zoals David het zo mooi zei: ‘Als je maar vertrouwt, dan komen er vanzelf magische dingen op je pad’.”

“Ik merk wel dat er steeds meer richting in komt. Ik ben een pad aan het bewandelen en vertrouw erop dat het antwoord wel komt. Tuurlijk, daar moet je ook wat voor doen. Daarom zet ik stappen en ik merk dat ik met die stappen op de juiste weg ben.”

Je oordeel uitstellen

Eén ding komt als eerste in Lena op als ik haar vraag naar haar belangrijkste inzicht uit Miracle Roadmap. “Perspectivistische lenigheid”, zegt ze, “oftewel: je oordeel uitstellen. Ik had vooral een groot oordeel richting mezelf. Ik had een strenge stem in me die vond dat ik alsmaar van alles moest doen. Ik had bijvoorbeeld altijd heel hard gewerkt. Als ik dan een dag rust pakte, vond ik daar iets van. Daarin ben ik milder geworden naar mezelf. Ik laat dat er nu gewoon zijn.”

Ook naar anderen toe heeft Lena meer mildheid. Naar haar ouders vooral. Ze vertelt: “Ik heb een heel fijne jeugd gehad, maar voelde me wel soms onbegrepen. Ik wilde het goed doen voor hen en voelde me soms beoordeeld over wat ik deed, ook al hadden ze misschien niet eens een oordeel. David leerde me dat je als ouder, los van of je het met hun keuzes eens bent, vooral wilt dat je kind gelukkig is. Sindsdien ben ik minder bang voor een eventueel oordeel van mijn ouders. Meestal hebben ze helemaal geen oordeel. En als ze dat al wel hebben, dan is dat omdat ze niet beter weten.”

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

Ons gloednieuwe webinar waarin je eindelijk helderheid krijgt over waarom je hier bent en wat je hier te doen hebt. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.

Openstellen voor nieuwe dingen

Lena moet toegeven: mega-oncomfortabel vond ze de eerste live-dag van Miracle Roadmap wel. “Ik dacht even ‘Waar ben ik in beland?’. Er waren zoveel mensen die ik allemaal niet kende. Gelukkig hadden we daarvóór een online sessie gehad waarin Arjan ons had geleerd om ons oordeel uit te stellen en je open te stellen. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want het is magisch hoe David in zo’n grote zaal toch zo’n veilige omgeving neerzette.”

Eerst dacht Lena nog ‘Doe mij maar één-op-één-coaching!’, maar daar is ze van teruggekomen. “Je leert juist ook van anderen. Ik ben dankbaar dat ik onderdeel mocht zijn van de groep en live-sessies. Uit alles wat ik zag, ervoer en meemaakte kon ik steeds weer mijn eigen inzichten halen.”

Groei begint waar het oncomfortabel voelt

Iets soortgelijks ervoer Lena in de cirkel waar ze deel van uitmaakt. Bij Miracle Roadmap wordt elke deelnemer lid van een cirkel met wie je vaker samenkomt en contact hebt. Lena vond het eerst best spannend. “Er zaten mensen in de cirkel van 29 jaar tot eind zestig, en iedereen was heel verschillend. Zo’n gevarieerde groep was nieuw voor mij. Maar ook hier leerde ik me open te stellen. Groei zit juist in oncomfortabele dingen aangaan. In dit geval pakte het opnieuw heel mooi uit. Door de cirkel ging ik een diepgaande connectie aan met mensen die ik in het dagelijks leven nooit had ontmoet.”

Ook in het dagelijks leven merkt Lena dat ze zich meer openstelt en zich kan verwonderen over mooie contacten. “Ik ben me door Miracle Roadmap veel meer gaan verwonderen over dagelijkse dingen. Zo ben ik meer betekenisvolle gesprekken gaan voeren met vreemden op straat. Dan voel ik me naderhand vaak dankbaar dat het zo’n mooi gesprek was.”

Leven zonder oordelen

Inmiddels is het een paar maanden geleden dat Lena Miracle Roadmap afrondde. Het leverde haar veel inzichten, meer verwondering en ook meer zelfvertrouwen op. “Ik weet nog niet exact wat ik wil gaan doen, maar ik zit op het juiste spoor. Dat merk ik aan alles. En wat misschien het belangrijkste is: ik voel dat ik er mag zijn. Ook zonder die baan. Het boeit me niet meer zo wat anderen vinden of hoe ze over mij oordelen. Als anderen een oordeel hebben, dan is dat hun eigen gemis. Het leven zonder oordelen is toch echt een heel stuk mooier.”

*De naam Lena is een pseudoniem. De echte naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.

Is Miracle Roadmap ook iets voor jou?

Sta jij ook op een punt in je leven waarop je meer vreugde en diepgang wilt, meer dingen wilt doen die jouw leven betekenis geven en minder wilt piekeren over wat anderen van je vinden? Maar twijfel je waar je moet beginnen? Ontdek dan bij Miracle Roadmap hoe je meer uit je leven kunt halen. Lees alles over dit 16-weekse coachprogramma en ga mee op de reis van je leven.