Leef jij volgens een winnaarsscript of een verliezersscript?

De gebeurtenissen in de eerste jaren van je leven maken je voor een groot deel tot wie je bent, hoe je denkt en wat je vervolgens doet. Hoe je ouders je liefde hebben gegeven, je hebben afgewezen, welke gebeurtenissen je hebt meegemaakt en hoe daar vervolgens op gereageerd werd. Deze factoren bepalen samen met je aangeboren karaktereigenschappen al op jonge leeftijd je verwachting van rest van je leven, en zo schrijf je onbewust je persoonlijke script.

  • Als je leeft volgens een verliezersscript hanteer je onbewust negatieve verwachtingen en herhaal je strategieën uit je jeugd, ook als ze niet werken. Je hebt dan gedachten als: “het gaat toch niet zoals ik zou willen, voor mij is het niet weggelegd, ze moeten altijd mij hebben”. Je gaat uit van tekort aan alles: geld, tijd, mogelijkheden, liefde.
  • Wanneer je je laat leiden door een winnaarsscript gaat dat heel anders: voor jou is het glas halfvol, je hebt altijd wel vertrouwen in de goede afloop en je denkt in mogelijkheden.

Het zal je vast niet verbazen dat mensen met een winnaarsscript gelukkiger zijn en meer succes hebben in hun leven! Maar wat moet je doen wanneer je je herkent in het verliezersscript?

Leer leven volgens een winnaarsscript

Om niet langer te leven volgens je verliezersscript kun je je oude denkwijzen blootleggen en veranderen. Binnen de persoonlijkheidstheorie van de ‘Transactionele Analyse’ wordt er gesproken van drivers, stoppers en allowers: 

  • Drivers zijn normen en waarden die je van huis uit hebt meegekregen en die als geboden zijn gaan werken: wees behulpzaam, doe je best, wees beleefd, schiet op, etc.
  • Stoppers zijn normen en waarden die je bent gaan opvatten als verboden, zoals niet zeuren, niet huilen, niet zwak zijn. 

Deze drivers en stoppers hebben je script bepaald: je probeert te leven volgens deze drivers en stoppers. Uiteraard merk je al heel jong dat dit niet altijd lukt, waardoor het gevoel je bekruipt dat je niet oké bent: dé voedingsbodem voor een verliezersscript. Terwijl je natuurlijk ook oké bent als je leeft volgens andere, zelfgekozen opvattingen. Deze noemen we allowers.

  • Voorbeelden van allowers zijn: je bent goed zoals je bent, wees jezelf, doe het op jouw manier.

Kies je eigen script en leef in overvloed

Door te kiezen voor je eigen allowers gebeurt er iets bijzonders. Doordat je met een andere blik naar dingen kijkt, herschrijf je je script en zie je meer kansen en mogelijkheden. Hierdoor doe je veel meer positieve ervaringen op, die je dan weer de bevestiging geven dat het inderdaad wél kan, dat het geluk wél voor je weggelegd is en dat je wél mag vertrouwen op de goede afloop. Je verwacht geen tekorten, maar je ervaart overvloed: er is altijd wel een mogelijkheid en je vertrouwt op jezelf. Ze zeggen weleens: “wat je gelooft, wordt waarheid.” En ook al heb je natuurlijk niet alles in de hand: met een winnaarsscript is de kans op succes en geluk het grootst!

Welke drivers en stoppers bepalen jouw script, en welke allowers heb jij nodig om te leven volgens een winnaarsscript? We lezen het graag terug in de comments!