Het zombiegevoel dat nooit verdwijnt

Het is nog niet zo lang geleden dat artsen een mooie verklaring hadden voor de winterdip. De hemel werd donker, de bladeren vallen van de bomen en de natuur sterft op veel plekken af. Opeens is de dood overal om ons heen, bedachten de artsen in de negentiende eeuw – en vooral vrouwen (die natuurlijk toch al gevoelig waren voor hysterie en drama) zouden daarom ook de zin in hun eigen leven verliezen. Klinkt logisch, vonden de meneren doktoren.

Inmiddels weten we dat het anders zit. Door het kortere daglicht komt ons lichaam vitamine D tekort en door de donkere ochtenden blijft er te veel van het slaaphormoon melatonine in ons lijf, waardoor het zombiegevoel in de ochtend niet verdwijnt, zoals het in juli doorgaans wel doet. Tweeduizend jaar beschaving en nog steeds zijn onze hormonen de baas.

De tip om je minder somber te voelen in de winter

Gelukkig is er goed nieuws en bovendien ben je ruim op tijd. Het is pas november. Want je kunt veel doen om minder last te hebben van die donkere winter. Ga naar buiten, leef in lichte ruimtes, maak lange wandelingen, slik vitamine D en eet veel groente en niet te veel suikers. Maar vooral is er iets anders dat helpt.

De meeste mensen die zichzelf somber voelen, vinden van zichzelf dat ze dat niet zouden mogen voelen. Dat ze positief moeten denken en vrolijk moeten zijn. Ze worden somber wakker en vinden vervolgens dat dit hun eigen schuld is. Moet je maar beter je best doen, denken ze dan. Harder werken. Niet zo zeuren.

De overtreffende trap van somberheid is vechten met je eigen somberheid. Van jezelf vinden dat het er niet mag zijn. Dat het een wedstrijd is met jezelf, die je zou moeten winnen. Het is alsof je jezelf twee keer afwijst: eerst omdat je je leven toch al niet leuk vindt en vervolgens nóg een keer omdat je vindt dat je dat niet mag voelen.
Dáár wordt je pas somber van.

Dus voel je ‘m aankomen, die winterdip? Wees er dan eerst eens helemaal okee mee dat ‘ie er weer is. Als een oude vriend op visite. Die je welkom heet en waar je vriendelijk tegen bent. Omdat je weet dat hij straks vanzelf weer weggaat.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!