Waar komt eenzaamheid vandaan?

Om de weg naar herstel te vinden, is het belangrijk te begrijpen waar je problemen vandaan komen. Dit kantelpunt kwam voor Yvonne al op de eerste dag van de Jaaropleiding. In de grote zaal met 1200 deelnemers werd op het podium door David en Arjan gesproken over eenzaamheid. “Eenzaamheid werd gedefinieerd als niet een zijn met ‘iets’ in jezelf.” Voor Yvonne sloeg het in als een bom. “Er viel een hele kluis met kwartjes. Ik wist direct waar mijn eenzaamheid vandaan kwam: de incest uit mijn jeugd.”

Tussen haar 6e en 16e jaar is Yvonne seksueel misbruikt. De impact op haar leven bleek veel groter dan ze lange tijd dacht. “Voor mij is het verweven geraakt met er niet mogen zijn.” Wat er precies is gebeurd en met wie, vertelt Yvonne liever niet. “Ik neem de dader in bescherming, omdat het voor mij onderdeel is van het proces van liefde, respect en vergeving. Het gaat erom dát het is gebeurd, niet wat er is gebeurd.”

Van het donker in het licht

Bij seksueel misbruik hebben juist slachtoffers vaak last van schuldgevoelens. “Ik wees mezelf af en voelde me schuldig over alles wat misging in mijn leven. Het heeft me beschadigd in mijn vrouw-zijn en kind-zijn.” Erover praten is nog altijd moeilijk voor Yvonne. “Mijn daadwerkelijke misbruik zie ik zelf niet als een ‘horrorverhaal’.” Terwijl ze dat zegt, klinkt er een aarzeling in haar stem. “Misschien bagatelliseer ik het nog steeds.”

Een geheim met je meedragen is loodzwaar. “Niemand mocht iets aan mij zien, ik was teruggetrokken en verlegen. Je leert automatisch: dit mag niet in het licht.” Hoe langer Yvonne zweeg, hoe ongelukkiger ze werd. “Afgelopen jaar heb ik pas ingezien dat het juist in het licht moét.” Aan de hand van de dertien stappen van de Jaaropleiding ontdekte Yvonne haar verlangen om te delen en haar noodzaak tot openheid.

Daarom besloot ze afgelopen zomer haar verhaal aan familie en naasten te vertellen. Ze ervoer dat de pijn van eenzaamheid heel anders is dan de pijn van iets naar buiten brengen. “Eenzaamheid en geheimen zijn destructief. De pijn van verdriet delen geeft juist nieuwe moed om te leven.”

Delen = helen

Door over het misbruik uit haar jeugd te praten, heeft Yvonne haar pijn kunnen transformeren naar levensenergie. “Ik sta nu dichter bij mezelf en daarmee bij anderen.” De relatie die eerder stukliep, kwam onverwacht weer goed en de band met haar zoons en ex-man werd sterker.

Openheid over seksueel misbruikt kent helaas ook een keerzijde. Dat werd voor Yvonne duidelijk door #metoo. “Durven spreken is ontzettend belangrijk, maar #metoo dekt de lading niet altijd.” Yvonne merkte dat er ook veel veroordelende reacties uit de hashtag voort kwamen. “Mensen kennen niet het hele verhaal.”

Uiteindelijk wil Yvonne een boek schrijven over wat haar is overkomen. Hoewel onze verhalen totaal verschillend zijn, hoop ik dat ze daarmee hetzelfde bereikt als ik: de controle over je leven terugkrijgen en anderen helpen om zich minder alleen te voelen in hun verdriet. “Ik dacht altijd dat ik er niet mocht zijn. Nu weet ik: ik moet er zijn.”  

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.