Onzeker zijn over alles

Een groot deel van mijn leven heeft in het teken gestaan van onzekerheid. Ik ben vaak en veel op onderzoek uitgegaan om te leren hoe ik me minder onzeker zou kunnen voelen. Want gek genoeg was dat juist hetgene waar ik me het alleronzekerst over voelde: het feit dát ik onzeker was. Dit probeerde ik dus uit alle macht te veranderen en te verbergen.

Gaandeweg heb ik ontdekt dat mijn onzekerheden helemaal niet zo vreemd waren. Bijna iedere vrouw in mijn omgeving herkende mijn twijfels over mezelf. En juist dat zorgde er direct voor dat ik er beter mee om kon gaan.

De gebieden waarin ik mij het meest onzeker voel, blijken voor de meeste vrouwen herkenbaar te zijn:

  • Onzekerheid over het lichaam of uiterlijk 
    Ik ken helaas geen enkele vrouw die niet onzeker of ontevreden is over iets aan haar uiterlijk. We proberen vol overgave ons lichaam mooi te vinden en te accepteren zoals het is, maar in deze tijd waarin we met gemak de mooiste profielen van fitgirls op Instagram voorbij zien komen, is het een grote uitdaging om niet aan het vergelijken te slaan. Er kan altijd wel iets beter, mooier of strakker. Vaak is het dan zaak niet je lichaam, maar je gedachten erover te veranderen. 
  • Sociale onzekerheid
    Ben ik wel leuk genoeg? Heb ik mijn mond voorbij gepraat? Ging die grap niet te ver? Vinden ze me wel gezellig? Ben ik niet te serieus? Moet ik gewoon mezelf zijn? Wat is dat eigenlijk? 
  • Onzeker over prestaties en vaardigheden
    Veel vrouwen hebben last van het zogenaamde “Imposter syndrome”. Zij hebben altijd het gevoel door de mand te kunnen vallen in hun werk. “Straks ontdekken ze dat ik eigenlijk geen idee heb waar ik mee bezig ben!” Constante onzekerheid en stress zijn het gevolg en omgaan met kritiek is een enorme uitdaging. 

Minder onzeker zijn en op zoek naar meer zelfvertrouwen

Wanneer je, zoals ik, ontdekt dat je onzekerheden veel invloed hebben op je leven, heeft het zin om eens te kijken naar de oorsprong van je onzekerheid en welke overtuigingen eraan ten grondslag liggen. Dat kun je met deze vijf stappen doen:

  1. Accepteer je onzekerheden

Niets maakt je leven zo ingewikkeld als het in gevecht zijn met wat je voelt. Het is nu eenmaal zo dat je je onzeker voelt en dat is oké. Het is van belang dit eerst te accepteren voordat je verder kunt. En misschien wordt je onzekerheid er vanzelf al minder heftig van.

2. Praat erover en ontdek dat je niet de enige bent

Wanneer ik in een onzekere bui ben, lijkt het alsof ik de enige op de wereld ben die zich zo voelt. “Ieder ander doet dat gewoon zonder blikken of blozen!” Nou, nee hoor. Praten over je onzekerheden, hoe onbenullig ze ook lijken, helpt je te ontdekken dat je niet de enige bent en dat brengt verlichting.

3. Zie jezelf als een mens in ontwikkeling

Ook jij mag, net als ieder ander, leren met vallen en opstaan. Onzekerheid hoort daarbij. Het is zelfs in veel gevallen zo dat je onzekerheid een teken van groei is. Wanneer je besluit meer dingen buiten je comfortzone te doen, daag je jezelf uit je te ontwikkelen. Bij deze nieuwe uitdagingen komen ook weer nieuwe onzekerheden kijken. Goed teken dus!

4. Leer jezelf kennen

Het helpt om te weten waar je krachten liggen en op welke gebieden je je nog verder wilt ontwikkelen. Zelfkennis zorgt ervoor dat je onzekerheid op veel gebieden vanzelf al minder wordt. Daarnaast heb je nu een duidelijke keuze wanneer je iets wilt doen waar je je onzeker bij voelt. Is dit iets waarin je je wilt ontwikkelen? Ja? Go for it!

5. Stel een helpende vraag

Wanneer je overspoeld wordt door onzekerheid, helpt het jezelf deze vraag te stellen: “Wat zou ik nu doen of zeggen als ik heel zelfverzekerd was?” Ook helpt het om daar een rolmodel bij te gebruiken en bijvoorbeeld de vraag te stellen: “What would Beyoncé do?” Klinkt lekker, je kunt het voor je zien, en zo fake je zelfverzekerdheid en ga je het stapje voor stapje steeds meer voelen.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan. 

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.