Snap jij wat er gezegd wordt?

Allereerst hoe het niet moet.

De volgende quote komt van een website van de overheid – eerlijk waar, niet verzonnen: ‘Ombuiging passend onderwijs en langstudeerders getemporiseerd. De vertraging wordt gedekt uit incidentele ruimte op de OCW-begroting, middelen voor de prijsbijstelling en een korting op de middelen voor uniforme toetsing, maatschappelijke stage en prestatiebeloning.’

Wie begrijpt wat hier staat, mag het zeggen. We gebruiken soms zoveel moeilijke en verschillend te interpreteren woorden, dat niemand meer helemaal zeker weet wat er wordt gezegd. Mensen gebruiken zulke taal om de werkelijkheid te verhullen in plaats van te verhelderen. Luister eens naar een gemiddelde presentatie in een gemiddelde vergaderzaal; je hoort woorden als ‘helicopterview’, ‘implementeren’, ‘synergie’, ‘de klant centraal stellen’,’een stukje pro-activiteit’. Het zijn woorden die ervoor zorgen dat je niet eerlijk hoeft te zijn over wat er echt aan de hand is – omdat niemand het helemaal snapt.

Watermeloenen-taal helpt

Hoor je jezelf dat soort woorden gebruiken? Check dan eens wat je eigenlijk niet wilt zeggen.

Een alternatief is ‘watermeloenen-taal’. Het mooie van een watermeloen is dat wij, nu we dit woord schrijven, precies hetzelfde plaatje in ons hoofd hebben als jij, die nu deze zin leest. We zien allebei zo’n grote groene bol voor ons, met van die golvende, groene lijnen over de schil. Als we ’m opensnijden, zien we allebei die rozerode, natsappige binnenkant met bruinzwarte pitjes. De watermeloen in ons hoofd is vrijwel identiek aan de watermeloen in jouw hoofd. Zo is taal niet langer een vermomming. Alle taal zou watermeloenen-taal moeten zijn: helder, duidelijk, ook als de waarheid ongemakkelijk is.

Trouwens, de Chinese muur kun je niet zien vanuit de ruimte, Eskimo’s hebben geen 23 woorden voor sneeuw en je nagels en haren groeien na je dood niet door; onze huid droogt wat in en daarom lijkt het zo. Onzinverhalen, die je onthoudt omdat het zulke watermeloenen lijken: je ziet het meteen voor je.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!