Wat is zelfliefde?

Oké, voordat we in de oefeningen duiken om je zelfliefde te vergroten,een kleine stap terug: wat is zelfliefde precies? Zelfliefde betekent voor ons zelfvertrouwen hebben. Weten wie je bent en vanuit die wetenschap keuzes maken voor jezelf en daar ook volledig in geloven. 

Dus niet je keuzes laten afhangen van de 3094 meningen van anderen en ook niet van wat je piekergedachten je wijsmaken. Nee, echt doen wat jij het liefst wilt. Daarmee ben je lief voor jezelf en maak je je leven leuker.

Als iedere wereldburger keuzes maakt waar die persoon blij van wordt, dan hebben we veel meer gelukkige mensen op aarde rondlopen. Er denkt dan altijd in elk geval één persoon aan jou: jijzelf. Door te doen wat jij echt wilt, maak je jezelf gelukkiger. En vaak is dat voor de mensen om je heen ook gelukkigmakend. Voor je partner is het fijn als jij blij op de bank ploft ‘s avonds. Ook voor je kinderen ben je een leukere ouder als je energiek bent omdat je soms voor jou kiest. Dát is zelfliefde: die dingen doen die jou een blijer mens maken. 

Gebrek aan zelfliefde – ga aan de slag!

Nu klinkt dat allemaal heel leuk en aardig. Je hebt misschien zelf ook bewondering voor mensen die durven te kiezen voor zichzelf. Maar ja, voor jou is dat niet weggelegd. Denk je. Je innerlijke criticus vindt er wat van:

 • Het is helemaal niet de tijd om aan jezelf te denken. Anderen hebben je hard nodig.
 • Je bent het voor je gevoel niet waard om je zelfliefde te vergroten. Er is zoveel wat je niet goed kunt.
 • Je vindt dat anderen op de eerste plek komen. Pas op plek zes sta jij.
 • Je wilt mensen niet teleurstellen. Zelfliefde vergroten betekent ook jouw belangen soms voor die van anderen laten gaan, en dat vind je spannend.
 • Wat als mensen er wat vinden? Of het allerergste: als ze je egoïstisch noemen?
 • Misschien denk je zelfs wel dat zelfliefde niet voor jou is weggelegd. Die kritische stem hoort gewoon bij je.

Maar nee, met die gedachten gaan we korte metten maken. Vanuit liefde voor jezelf kiezen heeft een positieve uitwerking op jou en anderen. Het is niet egoïstisch. Want als jij zelf je grenzen bewaakt, doet wat voor jou belangrijk is en dat ook aangeeft, dan weten anderen “Die zorgt wel voor zichzelf”. Dat geeft hen rust. Bovendien ziet iedereen liever gelukkige medemensen dan mensen die gefrustreerd zijn omdat ze altijd naar de pijpen van anderen dansen. 

Mantra

Een boost nodig voor je zelfvertrouwen?

Download hier gratis jouw set mantra kaarten.

Mantra’s zijn krachtige zinnen die je door steeds te herhalen steeds meer gaat geloven. Als jij gelooft in je eigen zelfvertrouwen, dan kan je de hele wereld aan. De kracht zit ‘m in de herhaling en daar zullen deze kaarten je bij helpen! Download ze nu tijdelijk gratis.

4 oefeningen om je zelfliefde te vergroten

Overtuigd dat jij wel wat meer zelfliefde verdient? Je zelfliefde vergroten is gelukkig zo uitdagend nog niet. Je kunt er elke dag aan werken op heel simpele manieren. Ga bijvoorbeeld vandaag nog aan de slag met deze oefeningen:

1. Oefen elke ochtend met affirmaties

Wil je positiever naar jezelf kijken? Dan helpt het om jezelf positieve woorden toe te spreken. Niet één keer, maar structureel. Positieve affirmaties zijn het dan. 

Het werkt net als met de negatieve stemmetjes in je hoofd. Die maken je keer op keer dezelfde negatieve dingen wijs. Hoe vaker je die tegen jezelf zegt, hoe meer je erin gaat geloven. 

Dat kun je omdraaien: fluister jezelf elke ochtend dezelfde positieve boodschap in. Laat die tot je doordringen, totdat je er meer en meer in gelooft. Zet de woorden desnoods in je telefoon als reminder, maak er je PC-achtergrond van of plak een post-it op je spiegel. 

Positieve affirmaties kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Ik ben goed zoals ik ben.
 • Ik hoef niet te veranderen om goed genoeg te zijn. 
 • Ik heb kwaliteiten en talenten, en die zijn waardevol.
 • Ik ben het waard om liefde te ontvangen. 
 • Ik geef mezelf toestemming om mezelf te zijn. 

Tip: download gratis onze set digitale affirmatiekaarten. Daarmee heb je meteen 10 krachtige affirmaties om jezelf regelmatig in te prenten.

2. Zie je gedachten als voorbijvliegende verzinsels

Besef dat je gedachten maar verzinsels zijn. Zoals je regelmatig besluit om ze te geloven, zo kun je er ook voor kiezen om er niet in mee te gaan. Het is net als geloven in Sinterklaas. Als kind kon je ervan overtuigd zijn dat de Goedheiligman degene was die jouw schoen vulde met een ingepakte chocoladeletter. Het is maar een mythe, maar zolang je erin gelooft, is het jouw waarheid. Ook al klopt het helemaal niet.

Oefen met je gedachten objectief bekijken zonder er meteen in mee te gaan. Ga rustig zitten of liggen en sluit je ogen. Kijk welke gedachten voorbijkomen. Denk bij elke gedachte simpelweg “Ha, weer een gedachte!”, en merk op hoe die voorbijgaat. Doe dat bij elke negatieve gedachte die oppopt.

Hoe vaker je dit doet, hoe meer je vanaf een afstandje naar je gedachten kunt kijken. Overigens kan mediteren je helpen om niet klakkeloos in je gedachten mee te gaan, maar ze meer te beschouwen als wolkjes die voorbijvliegen. 

3. Oefen met grenzen aangeven

Je zelfliefde vergroten gaat ook gepaard met niet altijd ieder ander een plezier doen. Tenminste, niet als dat ingaat tegen wat goed voelt voor jou. Je kunt bijvoorbeeld niet én voor jezelf kiezen én altijd maar overwerken omdat je baas dat zo graag wilt. 

Ervaren dat jij het waard bent om voor jezelf te kiezen, is ook een kwestie van daarnaar handelen. Soms ondanks dat het onwennig voelt tóch doen wat voor jou het beste voelt. Nee zeggen tegen een vriendin omdat je een avond voor jezelf goed kunt gebruiken. Of het advies van je moeder in de wind slaan omdat het ingaat tegen wat je zelf wilt. 

Oefen ermee. Hoe vaker je het doet, hoe meer het gewend gaat voelen. En hoe meer je gaat geloven “Ik ben die liefdevolle keuzes voor mezelf heus waard”.

4. Maak ‘s avonds een trots-lijstje

Eindig elke dag met een lijstje. Nee, niet je to-do-list voor de volgende dag. Wel een lijstje met punten waar je trots op bent. Noteer daarop trouw iedere avond drie dingen waarvoor je die dag een trots gevoel ervaart. 

Vaak staan we vooral stil bij wat niet goed gaat of wat op z’n minst beter kan. Dat voedt het gebrek aan zelfliefde en het pleasegedrag dat je misschien herkent. Wil je je zelfliefde vergroten? Ga dan aan de slag met een lijstje dat je juist laat zien dat je in heel veel dingen al goed genoeg bent. Kost je vijf minuten per avond, maar kan een groot verschil maken. 

Je zelfliefde vergroten? Gratis webinar ‘Leven vol zelfvertrouwen’

Met deze vier stappen kun jij je zelfliefde vergroten, waardoor het steeds beter lukt om te kiezen vanuit zelfvertrouwen in plaats van angst. Ben jij klaar met het gepieker, de twijfels over jezelf en de nare woorden van je innerlijke criticus? Maak dan nóg een mooie keuze uit zelfliefde: meld je aan voor het GRATIS webinar ‘Leven vol zelfvertrouwen’

Daar leer je om keuzes te maken die goed voelen voor jou en verwachtingen van anderen los te laten. Want weet je wat het mooie is: zelfvertrouwen opbouwen kun je leren. Jij ook!