Vergroot het zelfvertrouwen van je kind

Bestaat er dan zoiets als de perfecte opvoeding of de perfecte ouder? Zéker niet. Sterker nog: de meeste van Davids en Arjans principes over het opvoeden van kinderen, zijn inmiddels “stukgeslagen tegen de muren van de werkelijkheid,” vertellen David en Arjan in de introductie van hun nieuwste boek ‘De glimlach van een kind‘ dat op 1 oktober 2019 uitkomt.

Juist dáárom werd het hoog tijd voor een boek om ouders en kinderen richting te geven in hun zoektocht naar geluk, balans en verbinding. “Het is niet de taak van ouders om perfecte ouders te zijn, net zo min als het de taak is van kinderen om perfecte kinderen te zijn,” aldus David en Arjan.

Eén van de belangrijkste lessen die je een kind in elk geval wel kan meegeven is het hebben van een gezond zelfbeeld. Want, hoe denkt jouw kind eigenlijk over zichzelf? Door deze praktische oefening uit het boek, kom je daar samen achter en kunnen jullie bewust bouwen aan een positief zelfbeeld dat weer zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Maar wat is een zelfbeeld eigenlijk?

“Misschien een soort standbeeld van jezelf, in je hoofd”, antwoordt Arjans dochter wanneer hij haar de vraag stelt. Dat slaat eigenlijk de spijker op z’n kop.

Jouw zelfbeeld wordt gevormd in je eerste levensjaren: het geheel aan ideeën en verwachtingen dat je hebt over jezelf. Bij een pasgeboren is dat altijd positief. Helaas wordt bij de meeste kinderen dit zuivere zelfbeeld al op jonge leeftijd beschadigd door afwijzing, kritiek of traumatische ervaringen.

Wordt het kind ouder, dan zal het zich gaan gedragen in overeenstemming met dit beschadigde zelfbeeld. Kinderen die bijvoorbeeld geloven dat ze dom zijn, halen slechtere schoolresultaten. Zonde, want domme kinderen bestaan helemaal niet.

Oefening om te doen met je kinderen

Tijd voor een lesje positief zelfbeeld met je kind! Om erachter te komen wat het zelfbeeld is van je kind en hoe je kunt zorgen dat deze positief is, delen we alvast een praktische oefening uit het boek ‘Glimlach van een kind’.

Heb je in je hoofd een mooi standbeeld staan van jezelf, of eentje waar je je voor schaamt?’ 

Om met je kind te bespreken

  • Omschrijf jezelf eens in vijf woorden. Doe dit zelf ook en kies positieve woorden.
  • Vraag aan vijf mensen jou in vijf woorden te omschrijven.
  • Noem één ding van jezelf waar je trots op bent.

Om met je kind te doen

  • Teken jezelf en zet erbij wat je mooi vindt aan jezelf
  • Maak een mooie collage met tijdschrift scheursels die laten zien wie jij bent.
  • Schrijf er je naam bij en in dikke letters: dit ben ik. Bespreek de collage.
  • Verzin een slogan voor jezelf en hang die op de deur van je kamer.

Om zelf te doen

De grootste voorspeller van het zelfbeeld van een kind, is het zelfbeeld van de ouder. Wanneer jij dus steeds op jezelf moppert, jezelf hardop afwijst en dingen zegt als ‘wat ben ik toch dom’ en ‘ik kan ook niets’, dan zal je kind dat gaan geloven over zichzelf.

Hij komt tenslotte uit jou voort. Oefen eens een tijdje met het onderzoeken van je eigen zelfbeeld: zijn al die gedachten die je over jezelf hebt eigenlijk wel waar?

Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn

Als opvoeder zit je soms met je handen in het haar: het zou zo fijn zijn als je het ergens kunt afkijken. Gelukkig kan dat nu. David de Kock en Arjan Vergeer – oprichters van ’s Nederlands grootste coachingsprogramma – vertaalden hun bewezen methode voor een gelukkig leven op veler verzoek naar de wereld van kinderen.

1 oktober komt hun nieuwste boek De glimlach van een kind– met voorwoord van Willeke Alberti – uit. Hierin delen ze 52 prikkelende gelukslessen waarmee je de glimlach van een kind, die elk kind van nature heeft, nooit meer kwijtraakt.

Heb je de oefening gedaan thuis? Leuk als je in de comments laat weten hoe het ging!