Zelfvertrouwen is een voorwaarde voor succes

In onze beleving heeft iedereen hoogtevrees, alleen de hoogte verschilt. Zo is het ook met zelfvertrouwen. Iedereen heeft het in meer of mindere mate, maar de hoeveelheid verschilt per situatie.

Zelfvertrouwen is belangrijk, kijk maar eens naar het woord: het zegt eigenlijk vertrouwen hebben in jezelf. Vertrouwen hebben in jezelf is enorm belangrijk als je succesvol wilt zijn, maar niet voor iedereen even gemakkelijk. Toch verlangen we er allemaal naar om te blinken van zelfvertrouwen, te stralen, om de wereld te laten weten dat we trots zijn op wie we zijn.

Hoe zie ik eruit voor de buitenwereld?

Er is veel geschreven over zelfvertrouwen. Dit bestaat vaak uit een boel tips hoe je de buitenwereld kan laten zien dat het lijkt alsof jij heel veel zelfvertrouwen hebt. Hoe moet je je kleden, hoe moet je praten, hoe moet je staan, hoe moet je je gedragen, kortom allemaal externe zaken. Kleren maken de man, zeggen we dan. Dat is goed te doen!

Daarom de eerste opdracht: bedenk eens iemand die volgens jou blaakt van zelfvertrouwen. Misschien een filmster als Brad Pitt of Angelina Jolie, of misschien iemand van je werk, er is vast wel iemand. Heb je iemand in je hoofd?
Ren dan nu snel naar de winkel en haal precies dezelfde kleding en trek dat aan. Hoe voel je je nu? Kan je de wereld aan in de strakke jurkjes van Angelina of in het Armani pak van Brad? Kan iedereen nu zien dat jij trots bent op wie je bent? Nee…

Hoe kom ik zelfverzekerder over?

Als je de buitenwereld verandert, dan verander je alleen het vertrouwen van anderen in jou, maar niet jouw vertrouwen in jezelf. En helaas kun je geen zelfvertrouwen kopen in de winkel, je moet er je best voor doen. Zelfvertrouwen komt namelijk niet van buiten, maar van binnen. Dit klinkt misschien zweverig, maar het is eigenlijk heel simpel: als jij je goed voelt, dan straal je dat uit. Wil je zelfvertrouwen hebben, dan heb je aan jezelf te werken. Aan de bak dus! Hier zijn vijf stappen die jou kunnen helpen je zelfvertrouwen te vergroten.

Stap 1: kom erachter wat jou goed laat voelen

Voel jij je het lekkerst in een Armani pak of vind je het fijner om in een spijkerbroek en een shirt te lopen? Draag je graag naaldhakken of voel je je fijner op slippers? Werk je liever samen of alleen? Wat zijn activiteiten die jou een goed gevoel geven? Is dat je werk? Of een hobby?
Schrijf eens tien dingen op die jou een goed gevoel geven, het mag van alles zijn.

Stap 2: je bent je omgeving

Je omgeving heeft een grote invloed op je zelfvertrouwen. Als iedereen in je omgeving tegen je zegt dat je niets kan, dan ga je dat zelf geloven, zelfs als het helemaal niet waar is! Maar ben je in een omgeving waar mensen je stimuleren, je complimenten geven en je verder brengen, dan kan je je misschien indenken dat dat veel beter voor je werkt. En dat helpt!
Je omgeving bepaalt voor meer dan vijftig procent je gedrag, dus ook je zelfvertrouwen. Daarom is het heel belangrijk om een zelfvertrouwen stimulerende omgeving te hebben. Ook hier is de beste indicator of je je goed voelt en daar gaan we mee aan de gang. Hier is opdracht twee: schrijf de namen op van iedereen waar je de afgelopen week mee om bent gegaan.

Gelukt? Zet nu een plusje bij de mensen die je een goed gevoel geven en een minnetje bij de mensen die je geen goed gevoel geven. Maak het gelijk belangrijk om zo veel mogelijk tijd door te brengen met mensen die je een goed gevoel geven en zo min mogelijk met de mensen die geen goed gevoel geven.

Stap 3: vind jouw zandbak

Heb je wel eens het programma Bobo’s in de Bush gezien? Hierin sturen ze een Nederlands gezin naar Afrika om daar een tijdje bij een stam te gaan wonen. Je ziet hier dat de Nederlanders zich totaal niet op hun gemak voelen in Afrika, ze worden onzeker en weten niet goed wat ze moeten doen. Het verschil is simpelweg te groot. Dit voorbeeld geldt voor heel veel situaties. Als boer voel je je waarschijnlijk niet echt thuis in de stad en een zakenman voelt zich waarschijnlijk niet zo thuis op de boerderij.

Zorg dus dat je wel in de juiste zandbak aan het spelen bent. Woon je wel op de plek waar jij je het fijnst voelt? Werk je wel in een bedrijf waar je je goed voelt? Et cetera. Zorg dus dat je op een plek bent waar je je goed voelt, waar je met jouw passies en talenten tot je recht komt en waar je het leven kunt leiden dat je wilt leiden. Soms is het verstandiger om jezelf naar een andere omgeving te verplaatsen dan je hele omgeving te veranderen of zelfs jezelf te veranderen.
Dit klinkt misschien heel moeilijk en zwaar en dat kan het ook zijn, maar begin klein: ga bij een groep die een gezamenlijke interesse heeft. Bijvoorbeeld een Theatersportgroep of een Businessclub, hierdoor ontmoet je nieuwe mensen die jouw zelfvertrouwen een boost zullen geven.

Stap 4: breng het de wereld in

Nu je weet waardoor jij je goed voelt en bij wie, is het tijd om het naar buiten te brengen. Zoek een gemeenschappelijke interesse met de mensen om je heen en praat erover. Iedereen vindt het leuk om over iets te praten wat ze leuk vinden en daardoor zullen meer mensen je een goed gevoel gaan geven. Je zult ook meer mensen vinden met gemeenschappelijke interesses en zo meer mensen om je heen verzamelen die jouw zelfvertrouwen laten groeien. Word een magneet!

Maar het allerbelangrijkste is dat jij de wereld inbrengt wat jij tof vindt. Hier kan je met zelfvertrouwen over praten en door te oefenen, word je er steeds beter in. Ga dus niet praten over zaken die jij niet interessant vindt, daar word je alleen maar onzeker van en je vindt het waarschijnlijk ook niet leuk.

Stap 5: help anderen

Als je dit leest dan heb je waarschijnlijk een interesse om je zelfvertrouwen te vergroten, hoe fijn zou het zijn als iemand je daar actief bij gaat helpen? Als jij deze stappen hebt doorlopen, kan jij zo’n persoon zijn voor een ander. Zie je iemand op je werk die een beetje onzeker lijkt, geef hem of haar een compliment en je zult zien hoeveel dat al kan helpen. En het mooie is dat het ook nog eens een win-winsituatie is, want ook jouw zelfvertrouwen zal hierdoor gaan groeien.
Kijk nog eens naar die lijst met namen die je hebt opgeschreven en geef iedereen aankomende week een complimentje. Dit zal een grote invloed hebben op je relaties.

We horen graag welke stappen je zet, laat je het weten in de comments hieronder?