“Ik hou van mij
wordt nooit gezegd
maar ik hou van mij
ga ik toch zingen
want ik hou van mij, van mij alleen en ik meen het echt.”
– Harrie Jekkers.
En wat heeft hij gelijk.
Het lijkt een open deur en sommige mensen vinden het zelfs arrogant om van jezelf te houden. En toch is dit de eerste en belangrijkste stap naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Pas als je van jezelf houdt, gun je jezelf een hogere standaard. Daarmee ga je automatisch beter zorgen voor jezelf en de mensen om je heen.
Het perfecte paard
Hoeveel hou jij eigenlijk van jezelf? In hoeverre ben jij volgens jezelf gelukt?
We gaan nu een oefening doen om dit voor eens en voor altijd te regelen.
Geef jezelf eens een rapportcijfer.
0 betekent: ik ben mislukt.
10 betekent: ik ben perfect.
Heel goed. Je hebt jezelf nu een beoordeling gegeven. En waarschijnlijk heb je net als bijna iedereen geen 10 gegeven. Al hopen we dat natuurlijk wel.
Dat is interessant! Want waarom is een paard als het geboren wordt, gelijk een perfect paard en een duif meteen een geslaagde duif? Daar hoeft niets aan gesleuteld te worden. Geen bezoekjes aan de psychiater, geen relatietherapie, gewoon in één keer goed. Wij mensen redeneren meestal heel anders. We kijken vooral naar wat er niet is en dat maakt ons een bijzondere uitzondering in de natuur. Sterker nog: we veroordelen het. Want een 10 ‘kan toch nooit’ of een 10 is ‘wel heel arrogant’. Maar waarom eigenlijk?
Je verhaal wordt je identiteit
Nu terug naar de oefening. Wat je ook hebt ingevuld, kras het door en verander het in een belachelijk hoog cijfer. Bijvoorbeeld 62.000.000, of iets anders idioot groots.
Zie je dat enorme getal staan? Dat ben jij. Dat is net zo waar als wat je eerst hebt opgeschreven – het is alleen veel leuker en fijner om naar te kijken. Kijk maar eens hoe het voelt als je in plaats van een zesje een 62.000.000 bent.
Het werkt echt direct. Geen therapie voor nodig!
Het idee achter deze oefening is dit: je hele leven hebben mensen verhalen aan je verteld. Sommige geloof je, andere leg je naast je neer. De verhalen die je keer op keer hoort, blijven logischerwijs beter plakken en vroeg of laat heeft dit verhaal zich als jouw waarheid in je genesteld. Je bent stiekem je eigen verhaal geworden. Je verhaal wordt je identiteit.
Als je bijvoorbeeld in je pubertijd een paar keer een blauwtje hebt gelopen en je bent harteloos afgewezen, is de kans heel groot dat je bent gaan geloven dat je misschien niet veel waard bent. Dat je misschien niet mooi genoeg of goed genoeg bent. Je hebt jezelf als het ware een lager cijfer gegeven en bent genoegen gaan nemen met minder.
Welk verhaal vertel jij?
Omdat er de hele dag verhalen tegen je worden verteld, ook letterlijk nu weer, is het van groot belang dat je leert inzien dat het slechts verhalen zijn en dat jij kunt kiezen welke verhalen jij jezelf wilt vertellen. De meeste verhalen zijn namelijk onzin. Waar het om gaat is dat je jezelf een geweldig verhaal vertelt en dat je dat steeds weer blijft herhalen.
Mocht je jezelf nog niet een geweldig hoog cijfer hebben gegeven, doe het dan alsnog. Het maakt niet uit of je het meteen gelooft. Beter zelfs van niet. Dat betekent dat je er nog even aan moet wennen. Het is leuk als je jezelf verbaast. Want dat dat gaat gebeuren, staat vast. Misschien ervaar je zelfs stiekem al een glimlach in jezelf bij de gedachte aan jouw nieuwe cijfer.
Heb je nog moeite met deze stap, bedenk dan dat je alle verhalen uit je verleden zelf verzonnen hebt. Niet dat er niets heeft plaatsgevonden in jouw leven. Je hebt er alleen een eigen versie (en dus een eigen verhaal) van gemaakt. We zijn hier allemaal heel goed in. Zet maar eens honderd mensen in een ruimte die allemaal hetzelfde meemaken. Het maakt niet uit wat het is. Ze zullen een week later allemaal een andere versie vertellen van wat er is gebeurd. Liegen ze dan? Nee, ze vertellen hun versie van het verhaal. En dus is het verhaal tegelijkertijd waar en niet waar!
Op de spiegel
Nu je weet dat wij eigenlijk allemaal wandelende verhalenmachines zijn, gaat het je enorm helpen om jezelf vanaf nu alleen nog maar positieve en krachtige verhalen cadeau te doen. Het is niet veel meer dan een keuze. Dus begin met het ‘upgraden’ van het verhaal over jezelf. Geef jezelf een fantastisch cijfer. Schrijf je nieuwe supergetal nog eens op. Hoe dikker de stift, hoe beter!
Schrijf nu jouw nieuwe geluksgetal op je spiegel. Gebruik je fantasie om dat zo krachtig mogelijk te doen. Alles werkt, van een praktische post-it tot felroze lippenstift.
Iedere morgen en iedere avond kijk je als vanzelf even naar dit belachelijke cijfer. Glimlach als je ernaar kijkt. Je zult zien dat het snel zal wennen. Je bent bezig om de beste versie van jezelf te worden en dat voelt vreselijk goed. Eigenliefde is het begin van een levenslange romance. En als het getal een beetje comfortabel begint te voelen? Dan zet je er gewoon een paar nullen achter…
De niveaus om jezelf te identificeren
Je kunt jezelf op verschillende niveaus identificeren met wie je bent, je kunt jezelf namelijk op verschillende manieren zien. In de video gaan we je helpen te ontdekken wat deze verschillende niveaus zijn. Zet de video regelmatig op pauze. Denk er even goed over na. Bedenk voor jezelf met welk niveau jij je het meest identificeert. De enige die weet of het klopt, ben jij. De enige die bepaalt of het goed is, ben jij. Om je bij deze oefening te helpen, kun je de Worksheet downloaden zodat je direct aan de slag kunt.
Download jouw Worksheet hier.
Wij zijn ontzettend benieuwd naar de inzichten die je uit deze oefening hebt gehaald. Tof als je het ons laat weten via social media. Welk cijfer heb je jezelf gegeven en met welk niveau identificeer jij je het meest?