Vasthouden vakantiegevoel mogelijk

Gemiddeld zijn we ons vakantiegevoel binnen drie dagen na thuiskomst kwijt. Meer dan 60% van de Nederlanders voelt zich zelfs de eerste werkdag alweer mijlenver verwijderd van het lekkere ontspannen gevoel dat ze hadden meegenomen van hun vakantiebestemming. Behoorlijk jammer! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een stuk langer in vakantiesferen te blijven hangen.

10 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Plan een paar dagen of een weekje vrij na thuiskomst. Zo kun je nog een beetje landen en hoef je niet binnen 24 uur van de eerste naar de achtste versnelling te schieten. En of je nou al thuis bent of nog in zonniger sferen verkeert: pak een paar dagen voor je weer aan de bak gaat je oude slaapritme weer op. Onderzoekers aan de Universiteit van Granada hebben ontdekt dat dit een van de meest effectieve manieren is om jezelf niet aan een totale après-holiday-kater te onderwerpen.

2. Blijf doen wat je op vakantie deed

Het klinkt te logisch voor woorden, maar ook dit hebben de Spaanse onderzoekers bewezen: als je stug doorgaat met leven in vakantiestijl blijf je langer relaxt. Maar wat zijn dan de typische vakantieactiviteiten die je thuis en op het werk moet volhouden? Met name naar buiten blijven gaan, sociale activiteiten ondernemen en de tv uitlaten werken als een trein. Laat Netflix voor wat het is en verander niet weer onmiddellijk in een couch potato: ga dus wandelen, hardlopen, lekker op een terras zitten, en vooral: blijf genieten van de kleine en eenvoudige dingen. Op vakantie hebben we ineens veel meer oog voor het landschap, de mensen om ons heen en leven we in het moment. Pak een boek, ga met vrienden eropuit en zet je telefoon uit!

3. Verander de routine op je werk

Een van de grootste bedreigingen van geluk is een slechte routine. Je hebt zo je gewoontes, en als je die na drie weken Gran Canaria weer oppakt, zit je natuurlijk direct weer in hetzelfde schuitje. Geef jezelf de tijd om weer rustig op te starten en je gewoontes aan te passen. Praat met andere collega’s dan normaal, deel je tijd eens anders in, haal op andere momenten koffie en neem meer korte pauzes. Als kleine aanpassingen niet helpen en de sleur onmiddellijk weer toeslaat, kan het zijn dat je juist toe bent aan een grotere uitdaging. Leg de lat een stukje hoger zodat je weer zin hebt om je tanden in je werk te zetten.

4. Verander je werk radicaal

Als het contrast tussen vakantie en werk het verschil tussen dag en nacht overstijgt en je leeft voor de weekenden en vakanties, dan is het tijd om je af te vragen of je niet iets heel anders moet gaan doen. Je werk hoort je ook energie te geven! Zodra je op zondagmiddag of al in de laatste week van je vakantie buikpijn krijgt van het idee dat je “weer moet”, gaat er iets niet goed. Of je nu voor jezelf of voor een ander werkt, zorg dat je op een plek zit waar je je passie en talenten kunt inzetten en er goed voor betaald krijgt. Kun je over een paar maanden weer een paar daagjes weg, en doe je dit niet om te vluchten maar om nieuwe inspiratie op te doen.

5. Vergeet de tijd – en je agenda. 

Ik ben altijd te laat en ik heb geen agenda (nou vooruit, sinds kort eentje op mijn telefoon omdat ik simpelweg ergens al mijn ideeën moet opschrijven en dan gelijk maar inplan wanneer ik ze ga uitwerken omdat ik het anders weer vergeet). Van verder dan een week vooruit plannen krijg ik enorme kriebels. Ook van een volle agenda word ik heel ongelukkig: dan is er zo weinig ruimte voor spontaniteit – ook een puntje wat hoog op mijn vakantie-gevoel-lijstje staat. Wanneer je de tijd loslaat is het veel makkelijker om in het nu te leven en in te spelen op wat er op je pad komt. Al doe je dit maar in het weekend…

6. Doe dingen omdat je het wilt, niet omdat het moet. 

Dit geldt niet alleen voor je werk, maar eigenlijk voor alles. Wanneer je met tegenzin dingen doet – omdat het moet of omdat het zo hoort of omdat het van je verwacht wordt of wat dan ook voor reden die je bedenkt om het voor jezelf te verantwoorden – ben je niet jezelf. En dit is JOUW leven. Waarom zou je dat besteden aan het doen van dingen die je eigenlijk niet wilt?! Zotheid.

7. Wees een toerist in eigen stad/land. 

Ga eens op onderzoek uit in de stad waar je al jaren woont, of bezoek er eentje aan de andere kant van het land. Nieuwe plekken ontdekken, met de locals in gesprek gaan, een keer omhoog kijken in plaats van altijd maar naar de grond voor je voeten… Stap eens uit je comfortzone en ontdek dat die nog veel kleiner is dan je eigenlijk dacht. Of wilt. Ga eropuit en vergroot letterlijk je wereld.

Podcast

Hoe kom je af van stress?

Hoe kom ik af van stress, hoe pieker ik minder, hoe volg ik meer mijn intuïtie of hoe stap ik uit de ratrace? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen van luisteraars die wij beantwoorden tijdens onze podcast. Luister jij al? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we mailen je wekelijks met nieuwe inspirerende podcast onderwerpen!

8. Wees nieuwsgierig en sta open. 

Is het je weleens opgevallen dat het op vakantie veel makkelijker is om contact te leggen met anderen? Ineens ben je beste vrienden met de barman in het hotel waar je verblijft, zit je aan tafel bij de taxichauffeur en zijn familie te genieten van de lokale cuisine, sta je te swingen in een discotheek die je aangeraden werd door iemand die bij hetzelfde bandje op straat stond te dansen. Omdat alles onbekend is, ligt de wereld aan je voeten en sta je veel meer open voor adviezen van anderen. Beeld je eens in als je dat in je dagelijkse leven ook zou zijn! Praat met vreemden, probeer nieuwe gerechten uit, leer iets nieuws.

9. Neem de tijd voor ontspanning en je passie 

Breng tijd door met activiteiten waar je echt van geniet en waar je energie van krijgt. Of het nu gaat om schilderen, tuinieren, dansen of koken, maak ruimte in je leven voor de dingen die je gelukkig maken. Net zoals je tijdens vakanties de vrijheid hebt om te doen waar je blij van wordt, kun je diezelfde vrijheid creëren in je dagelijkse routine door je passies te volgen. Plan ook bewust momenten in je agenda waarop je jezelf toestaat om te ontspannen en op te laden. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals het lezen van een goed boek, een wandeling maken in de natuur of genieten van een ontspannend bad. Door regelmatig tijd vrij te maken voor ontspanning, geef je jezelf de kans om het vakantiegevoel te ervaren, zelfs in het drukke dagelijkse leven.

10. Maak tijd voor quality time met je geliefden

Maak tijd voor quality time met je geliefden: Breng tijd door met je familie en vrienden, en koester de momenten samen. Organiseer gezellige diners, plan leuke uitjes of ga samen op avontuur. Het vakantiegevoel wordt vaak versterkt door de waardevolle tijd die je met je dierbaren doorbrengt. Dus maak er een prioriteit van om die kostbare momenten samen te creëren, zelfs in het alledaagse leven.

Het vakantiegevoel vasthouden

Laat elke dag een viering zijn van het vakantiegevoel! Je hoeft niet te wachten op die paar weken per jaar om te genieten van ontspanning, vrijheid en avontuur. Met een positieve mindset, een open blik en een vleugje spontaniteit kun je het vakantiegevoel vasthouden, behouden en het hele jaar door ervaren. Ontdek nieuwe mogelijkheden in je dagelijkse leven en werk, verken je omgeving als een toerist en koester de kleine geluksmomenten. Waarom wachten op die ene vakantie per jaar? Het is tijd om het leven te omarmen, te genieten van elke dag en het vakantiegevoel het hele jaar door vast te houden. Jij hebt de kracht om van elke dag een nieuwe en opwindende reis te maken, waarbij je het vakantiegevoel behoudt en het gevoel van een eindeloze vakantie omarmt. Dus begin vandaag nog en omarm het constante vakantiegevoel. Geniet van de vrijheid, de ontspanning en de avonturen die het leven te bieden heeft, ongeacht het seizoen. Het vakantiegevoel is binnen handbereik, altijd en overal.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten door het delen van vele waardevolle tips en blijf je op de hoogte van onze 365 programma’s zoals Miracle Roadmap of het 365 Coachprogramma. Doe je mee? Al meer dan 312.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!