Vakantiegevoel verdwijnt snel

Gemiddeld zijn we ons vakantiegevoel binnen drie dagen na thuiskomst kwijt. Meer dan 60% van de Nederlanders voelt zich zelfs de eerste werkdag alweer mijlenver verwijderd van het lekkere ontspannen gevoel dat ze hadden meegenomen van hun vakantiebestemming. Behoorlijk jammer! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een stuk langer in vakantiesferen te blijven hangen.

4 tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Plan een paar dagen of een weekje vrij na thuiskomst. Zo kun je nog een beetje landen en hoef je niet binnen 24 uur van de eerste naar de achtste versnelling te schieten. En of je nou al thuis bent of nog in zonniger sferen verkeert: pak een paar dagen voor je weer aan de bak gaat je oude slaapritme weer op. Onderzoekers aan de Universiteit van Granada hebben ontdekt dat dit een van de meest effectieve manieren is om jezelf niet aan een totale après-holiday-kater te onderwerpen.

2. Blijf doen wat je op vakantie deed

Het klinkt te logisch voor woorden, maar ook dit hebben de Spaanse onderzoekers bewezen: als je stug doorgaat met leven in vakantiestijl blijf je langer relaxt. Maar wat zijn dan de typische vakantieactiviteiten die je thuis en op het werk moet volhouden? Met name naar buiten blijven gaan, sociale activiteiten ondernemen en de tv uitlaten werken als een trein. Laat Netflix voor wat het is en verander niet weer onmiddellijk in een couch potato: ga dus wandelen, hardlopen, lekker op een terras zitten, en vooral: blijf genieten van de kleine en eenvoudige dingen. Op vakantie hebben we ineens veel meer oog voor het landschap, de mensen om ons heen en leven we in het moment. Pak een boek, ga met vrienden eropuit en zet je telefoon uit!

3. Verander de routine op je werk

Een van de grootste bedreigingen van geluk is een slechte routine. Je hebt zo je gewoontes, en als je die na drie weken Gran Canaria weer oppakt, zit je natuurlijk direct weer in hetzelfde schuitje. Geef jezelf de tijd om weer rustig op te starten en je gewoontes aan te passen. Praat met andere collega’s dan normaal, deel je tijd eens anders in, haal op andere momenten koffie en neem meer korte pauzes. Als kleine aanpassingen niet helpen en de sleur onmiddellijk weer toeslaat, kan het zijn dat je juist toe bent aan een grotere uitdaging. Leg de lat een stukje hoger zodat je weer zin hebt om je tanden in je werk te zetten.

4. Verander je werk radicaal

Als het contrast tussen vakantie en werk het verschil tussen dag en nacht overstijgt en je leeft voor de weekenden en vakanties, dan is het tijd om je af te vragen of je niet iets heel anders moet gaan doen. Je werk hoort je ook energie te geven!

Ben jij het vakantiegevoel ook altijd snel kwijt, of heb je juist een goeie manier gevonden om de zomervibe vast te houden? Leuk als je het met ons deelt in de comments!