Eén bezwaar tegen zelfhulp is dat het onhandig is om de hele dag met jezelf bezig te zijn. Terecht. Dat vinden wij óók. Als zelfhulp je dagbesteding wordt en je niks anders doet dan de hele dag met jezelf bezig zijn, verander je in een treurige cursus-groupie die ten onder gaat aan egoïsme, narcisme en frustrerende introspectie. Word je geen leuk mens van.

Wezenlijke vragen

Tegelijkertijd is er natuurlijk niemand die dat zo doet en is het beeld dat tegenstanders ervan maken een volslagen karikatuur. In werkelijkheid gaat alle zelfhulp over hele wezenlijke vragen. 

Hoe leid ik een ontspannen leven waar ik voldoening uit haal? Hoe ben ik van betekenis voor mezelf en de wereld? Hoe verbind ik mezelf met anderen?

Zolang er mensen zijn, zijn die vragen er.

Naar geluk zoeken maakt gelukkiger

Een tweede argument tegen zelfhulp is dat je niet gelukkiger wordt wanneer je zoekt naar geluk. Dat blijkt pertinent onwaar, zegt bijvoorbeeld de Nijmeegse hoogleraar Ap Dijksterhuis. Uit zijn onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf gaan bezighouden met de vraag ‘hoe ze gelukkiger worden’, vaak echt gelukkiger worden. Niet alleen omdat ze antwoorden vinden op die grote vragen, maar ook omdat al het mooie dat er al is, meteen meer gaat opvallen. Die straatmuzikant op het station. De vogels die voor de zonsondergang langs vliegen. De kinderen bij de glijbaan in het park.

Hoe word ik gelukkig?

Bovendien: je kunt niet anders. Uiteindelijk draait elke vraag die je in je leven hebt om de vraag die daarachter ligt: hoe word ik gelukkig? Misschien is het verpakt in andere vragen, zoals hoe je een ander kunt helpen, welke baan je wilt, hoe je een goede relatie met je kinderen krijgt of hoe je tien kilo afvalt, maar uiteindelijk zijn dat niet meer dan tussenstops naar het grotere doel daarachter: hoe word je gelukkig? 

John Lennon verwoordde het ooit zo: “Toen ik naar school ging, vroegen ze me wat ik wilde worden als ik groot was. Ik schreef ‘gelukkig’. Ze vertelden me dat ik de opdracht niet begreep, en ik vertelde hen dat ze het leven niet begrepen.”

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.