Het is helemaal oké om een relatie te willen

Allereerst: er is niks mis met een relatie willen. Je hoort vaak roepen dat je eerst maar lekker down met jezelf moet zijn en dat de potentiële partners dan als een magneet op je af komen. Daar zit heus wel wat in, maar zo zwart-wit is het natuurlijk niet. Je hoeft niet eerst ‘af’ te zijn om aan de liefde te beginnen. Integendeel: misschien leren we wel nergens zo veel over onszelf als in een intieme relatie. Daarnaast is de behoefte aan verbinding een volstrekt natuurlijke menselijke behoefte. Het is een kwestie van én-én: verlang voluit naar de liefde, en zorg ondertussen goed voor jezelf. Hoe kun je dat in de praktijk aanpakken in de zomer?

4 tips om als single de zomer te overleven

Wil je een relatie? Ga ervoor!

Luister naar je behoeftes en maak werk van het vinden van die relatie. Maar zorg er wel voor dat je weet waar je moet zijn en hoe je het aan wilt pakken. Als Tinder je eerder al een paar dozijn teleurstellingen heeft opgeleverd, is dat niet de plek om verder te daten. Of verander je tactiek. Swipe niet weer steeds naar rechts bij figuren bij wie je kunt zien aankomen dat ze alleen uit zijn op een one-night-stand. Maak dus een tactisch plan en vestig je hoop niet op één methode. Over hoop gesproken, het allerbelangrijkst is het managen van je verwachtingen. Het hoeft niet deze zomer nog te lukken. Reken op tientallen dates voordat je beet hebt en leg je hart niet in de handen van de eerste de beste kwiebus met wie je koffie gaat drinken. Next!

Leg de lat hoog. Het is een mythe dat je ‘niemand kunt vinden omdat je te kritisch bent’. Integendeel! Misschien keek je gewoon nog niet goed en heb je de juiste over het hoofd gezien.

 

Maak er wat van, ook zonder relatie!

Ben je het zoeken en daten spuugzat? Stop er dan gewoon mee tot nader order. Ga even heel wat anders doen. Zorg dat je je wild vermaakt met vrienden, familie, in je eentje: het maakt niet uit, als je maar supergoed voor jezelf zorgt. Ook als het weleens moeilijk is of als je er geen zin in hebt. Aan jou de keus: balen door het gemis aan een partner of jezelf alsnog de zomer van je leven bezorgen!

Gebruik de zomer voor het betere graafwerk

De relaties die je met anderen hebt (of niet hebt) zijn altijd een afspiegeling van de relatie met jezelf. Elke stap in je ontwikkeling levert automatisch andere matches op met andere mensen op andere levels. Iedereen, single of niet, zou er goed aan doen om regelmatig aan zelfonderzoek en persoonlijke ontwikkeling te doen. Dit zou weleens de doorbraak kunnen zijn waar je op hebt gewacht. Benut je zomer om je te laten coachen, lees boeken en plan een spirituele vakantie. Wat het ook is: het geeft je het gevoel dat je constructief met jezelf en je toekomstige wederhelft bezig bent.

Een relatie is geen heilige graal

Blijft het pijn doen dat je geen invulling kunt geven aan zinderende zomerverlangens? Dat mag. Laat het gewoon maar toe. Maar realiseer je wel dat je de boel zit te romantiseren. Liefde kan heel leuk zijn, maar het is écht niet zaligmakend en kan ook heel lastig zijn. Iedereen met een langere relatie zal dit bevestigen, of zelfs verzuchten dat single zijn ook zo z’n voordelen heeft. Zie je nog steeds overal misselijkmakend verliefde stelletjes? Dat betekent niet dat jij de enige eenzame single bent, het betekent dat je te maken hebt met selectieve perceptie. Als je net een nieuwe Golf hebt gekocht, zie je ineens overal Volkswagens rijden. Je let er gewoon meer op, en daardoor zie je wat jou bezighoudt. Verander je focus, en dan zul je ook anders gaan waarnemen!

Ben jij single en vind jij de zomer ook een confronterende tijd? Hoe ga jij ermee om? Leuk als je het met ons deelt in de comments!