FOMO! (Fear Of Missing Out)

Ik ben niet de enige die de zomer maar een corvee vind. Volgens cijfers van het Fonds Psychische Gezondheid lijden meer dan 17.000 Nederlanders aan een heuse zomerdepressie, en hebben nog drie keer zo veel Nederlanders last van een zomerdip.

Er zijn een hoop oorzaken te noemen. Mijn onvrede valt onder het kopje “te hoge verwachtingen”, of “FOMO”: Fear of Missing Out. “Iedereen heeft het leuk heeft behalve ik”. Op Facebook dartelt iedereen in zee met een opblaaseenhoorn en mojito-met-pluutje terwijl jij gewoon om half negen bij de koffieautomaat staat voor een droevig teiltje uilenzeik.

Eenzaam & kleverig

Ook een gebrek aan sociale contacten komt in de zomer keihard aan. Alleen zijn heeft nog zo z’n charme wanneer je met een warme choco, Harry Potter en dekentje op de bank kunt wegkruipen. In de zomer valt eenzaamheid in al zijn noodgedwongen naaktheid extra rauw op je dak.

Fysieke ongemakken in de hitte

Slapen, ook zo’n lolletje. Het mag een wonder heten dat ik niet elke nacht over de bedrand zeil, gezien de windhoos die mijn ventilator veroorzaakt. Niet dat zo’n mini-orkaan veel helpt. Het blijft een plakkerige en benauwde bedoening. Het slaapgebrek dat menig Nederlander ervaart in de zomer schijnt mede debet te zijn aan de zomerdepressies en -dips.

En dan hebben we het nog niet gehad over de confrontatie met de speklapjes die in de winter rustig in je legging liggen te maffen. Met dertig graden MOET je je dijen wel prijsgeven aan de buitenlucht. Op Instagram zie je alleen de buiken die de six-pack-test hebben doorstaan. Niet relaxed voor je zelfbeeld.

Maar genoeg geklaagd nu. Wat kun je doen om toch ongesmolten de zomer door te komen?

4 tips om je zomerdip te verzachten

 1. Toch leuke dingen doen. Als een druipkaars aan de keukentafel zitten maakt de boel alleen
  maar erger. Dan maar alleen de paden op en de lanen in, dan maar
  wegsmelten op een terras! Of plan een bezigheid die je helemaal opslokt.
  Bouw eindelijk je eigen website, leer paardrijden of lees die stapel
  boeken die al maanden op je nachtkastje ligt
 2. Plan je zomer slim.Tref zo vroeg mogelijk voorbereidingen: boek je vakantie(s), maak afspraken met vrienden (dan
  staan ze maar), boek die ene zomercursus en…
 3. Koop bijtijds een airco. Het is een rib uit je lijf, maar OMG wat is dat het waard. Binnen een uur van dertig naar twintig graden. Gordijnen dicht, kaarsjes, huispak aan… het lijkt al zowat kerst! Genieten.
 4. Mijd sociale media. Stop de confrontatie met al die bruine beach body’s en zonsondergangen met palmbomen. Steek liever energie in het creëren van je eigen herinneringen.

Nog even volhouden amigo’s… de herfst is in zicht!

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!