Zomertijd veroorzaakt mini-jetlag
Iedereen heeft een biologische klok. Die wordt aangestuurd door je hypothalamus: dat gebied in je hersenen regelt meerdere lichaamsprocessen met behulp van hormonen. Zo ook je slaap-waakritme. Bij de een staat deze klok een stukje strakker afgesteld dan bij de ander, waardoor een uurtje minder slaap direct resulteert in een soort jetlag: je bent vermoeid, suf en chagrijnig. Maar, geen paniek! Er valt gelukkig iets aan te doen.
Geen kwestie van even bijslapen
Als je dan toch een uur eerder op moet, klinkt het misschien logisch om ook een uur eerder naar bed te gaan. Zo simpel ligt het alleen niet. In de uren voor je gebruikelijke bedtijd maken je hersenen juist stofjes aan die voorkomen dat je te vroeg in slaap valt. Zo makkelijk leid je je biologische klok niet om de tuin! Daarom een aantal tips die het leed op een andere manier enigszins kunnen verzachten:
5 tips bij last van zomertijd
- Sta zondag meteen lekker vroeg op. Het voelt tegenstrijdig, want is de zomertijd niet juist in het weekend gepland zodat we dat geschrapte uurtje meteen kunnen inhalen? Niet doen. Daardoor stel je de klap alleen maar uit. Sta je zondags normaal om half tien op? Doe dat dan nu ook. Je hebt een uurtje minder geslapen, maar je hebt je biologische klok alvast een slinger in de goede richting gegeven waardoor je de kans op een maandagse staat van zombieheid al drastisch hebt verminderd.
- Open die gordijnen zodra je wekker gaat! Daglicht bevat blauw licht, en daar worden je hersenen wakker van. Je biologische klok maakt een note-to-self: “rond dit tijdstip gooien we voortaan de beuk erin!”.
- Gordijnen dicht, schermpjes uit. ‘s Avonds is het juist belangrijk dat je op tijd in het donker gaat zitten. Duisternis zorgt voor de aanmaak van melatonine: het hormoon dat je moe maakt. Het licht van je telefoon, laptop en tablet is zó fel en blauw dat het je onbedoeld langer wakker houdt. Steek een kaars aan, pak en boek en je bent sneller moe.
- Het spreekt misschien voor zich, maar doe ook geen dutjes overdag, staak zes uur voor bedtijd de gang naar de koffieautomaat en laat ook de alcohol even links liggen. Deze hulpmiddelen die je wakker houden of juist rust geven verstoren je ritme alleen maar.
- Als je de kans hebt: geef jezelf wat respijt in deze dagen. Je bent misschien niet op je scherpst, en dat moet ook wel eens mogen.
De ultieme tip voor rebelse avondmensen kan ik mooi zelf in de praktijk brengen: heb géén ritme. Als iemand die haar eigen werktijden bepaalt, merk ik eigenlijk geen fluit van het verschuiven van die klok! Voor ieder ander die wel leeft volgens een schema hoop ik dat bovenstaande lijst met tips zal helpen om zonder kleerscheuren de aankomende week te overleven. Slaap lekker alvast!
Hoe ga jij om met de klok die een uur vooruit gaat? Heb je goeie tips die je wilt delen? We horen het graag van je in comments!