Ronald is succesvol ZZP-er. Het lukt hem om een volle agenda te hebben, zijn klanten betalen goed en hij doet werk dat hij leuk vindt. ‘Tegelijkertijd,’ zegt hij, ‘voelt hij zich wel een beetje alleen. Ik wil graag dingen veranderen en het gevoel hebben dat mijn werk ertoe doet, maar ik ga altijd alleen naar kantoor of klanten om de boel te regelen. Hoe behoud ik wel dit vrije en leuke leven, en krijg ik tegelijkertijd het gevoel dat ik het niet meer alleen hoef te doen?

Ben je ZZP’er of ondernemer?

Wellicht kun je iets leren van ons verhaal. Wij hebben namelijk een tijdje geleden besloten om niet meer ‘die twee gasten met een laptop’ te zijn. We hebben ervoor gekozen om onze missie (in 2020 is Nederland het gelukkigste land van de wereld) leidend te laten zijn. Wat bleek? Dat zouden we nooit alleen redden! Wat we daarvoor nodig hadden, was een onderneming of een organisatie.

Het kan je helpen om op een andere manier naar jezelf te kijken: in plaats van jezelf ZZP-er te noemen, zou je bijvoorbeeld ondernemer kunnen zijn. Of een visionair met een bedrijf! Een bedrijf vraagt namelijk hele andere dingen van je.

Succesvol zzp’er

Het helpt om achterwaarts te onderzoeken: beeld je in waar je over een paar jaar wil zijn en kijk dan waar je NU mee kunt starten om die kant op te bewegen. Het resultaat? Een niet te stoppen flow, waarin je leuke dingen kunt gaan doen – met andere mensen. 

Bonustip! Stel jezelf de vraag, nadat je weet wat je te doen hebt, met wie je dat gaat doen. Wie kan je het beste helpen? Maak de wie-vraag belangrijker dan de hoe- of wat-vraag!

Wat was voor jou de grootste eye-opener uit deze video? Laat het ons weten in de comments!