Ik kijk er naar uit, altijd al gedaan. Vol verwachting naar het nieuwe jaar. Omdat het daar altijd lichter lijkt te zijn, meer helder! Al een aantal dagen voor kerst begint het te kietelen. Ik voel het in mijn lijf en onrust voert de boventoon. Alsof ik onderweg ben van oud naar nieuw.

De natuur doet het ook

Het is ook hoe de natuur werkt; zaaien, groeien, bloeien en oogsten. Als je het hele jaar bezig bent met vorm geven aan je doelen en alles op alles zet om je missie behalen, is het belangrijk om te oogsten. Terug te blikken. Even stil staan, zodat je daarna weer opnieuw kunt beginnen.

Wat mij daarbij helpt zijn mijn rituelen. Ze zorgen ervoor dat ik tussen kerst en oud en nieuw heel bewust ook werkelijk ga van oud naar nieuw. Dat ik echt afscheid neem van alles van het afgelopen jaar en het als het ware door mijn vingers laat glijden om te laten gaan. En dan niet in het dramatische van loslaten, maar bewust kiezen voor ruimte maken, zodat ik het nieuwe kan verwelkomen. Dat klinkt heel anders, toch?

Mijn rituelen aan het eind van het jaar

 1. Bezinnen aan zee
  Samen met een van mijn beste vriendinnen maak ik een lange strandwandeling om het jaar uit te wandelen en het nieuwe in. We schrijven op waar we voor kiezen en wat we graag willen. Wat voor moois we gaan maken en dan, bij de warme chocolademelk, herlezen we onze schrijfsels van een jaar geleden. We proosten op dat wat wel en niet is gelukt, wat we ons echt niet meer herinneren maar wat oh zo belangrijk leek. En we proosten op elkaar. De verbinding die leven mooi maakt.

 2. Opruimen
  Met een grote doos ga ik door mijn huis om de spullen die mij niet meer dienen op te ruimen. Ik breng ze naar de kringloop, want wellicht kan iemand anders er wel iets mee. Ik gun mezelf op die manier letterlijk de ruimte voor dat wat voor de deur staat.

 3. Schoonmaken
  Ik maak mijn huis lekker schoon zodat ik door heldere ramen naar buiten kan kijken. Door het venster naar de toekomst. De lakens schoon en gestreken zodat de plooien uit het leven zijn. Grote vaas met bloemen in alle kleuren en buiten staan de bolletjes met belofte al klaar om kleur te bekennen en voor volle bloei!

 4. Ode
  Ik ga naar het graf van mijn ouders, om stil te zijn, te bedanken voor mijn basis en mijn wortels. De vleugels die we kregen en die we zelf gebruiken. Om trots te zijn op hoe hun kinderen verder gaan.

 5. Het boek van 2016
  Op tafel ligt het hele jaar door een groot vel waar ik steeds iets opschrijf. Mooie herinneringen, bijzondere gebeurtenissen. Op de laatste dag van het jaar schrijf ik alles in een mooi document. En op oudejaarsavond lees ik het, met een glas champagne.

 6. Dankjewel
  Ik bel of stuur een berichtje naar de veranderaars. De mensen die mij zoveel gebracht hebben dit jaar, of ik ze nu ken of niet. Ik wil ze laten weten dat ze er voor mij toe deden. Misschien was het een quote, een foute opmerking die me inzicht gaf of die ene schouder. Ik laat het ze weten omdat ze glans geven.

 7. Vuurwerk
  En dan natuurlijk de pijlen. Ik schrijf op een post-it wat ik echt achterlaat in het oude jaar én wat ik graag wil verveelvoudigen in het nieuwe jaar. Een oude werkgever heb ik regelmatig op de vuurpijl gezet om achter te laten. Het was steeds gedoe en zo begonnen we het jaar weer fris. Het oude in duizend stukjes achterlaten. De post-it plak ik op een vuurpijl en schiet ik zo de ruimte in!

 8. Welkom
  Op nieuwjaarsochtend schrijf ik met grote gouden letters op de spiegel het thema van mijn nieuwe jaar, zodat ik het elke dag kan zien en de magie van de belofte werkelijkheid kan laten worden.

Ik ben er klaar voor! En jij? Wat is jouw fijnste oud en nieuw-ritueel?  

“Mijn grote liefde is absoluut de taal van kleur.” Anne-Lies, bloeicoach en minister van Bloeiende Zaken, heeft een duidelijk missie: in 2020 kent iedereen de verborgen kracht van kleur. Ze doet niets liever dan de persoonlijke groei en ontwikkeling van mensen extra boeiend te maken door kleur als tool te gebruiken. Haar doel? Zo de wereld een beetje mooier en luchtiger te maken.

sam burriss 250706 min

Gratis e-book: Stop de Stress

Reken af met negatieve gedachten, spanning en frustratie.

Start nu