Ik stelde een paar jaar geleden: Ik ga niets meer tegen mijn zin in doen. Een nobele gedachte, maar niet bepaald steekhoudend. Helemaal niet als je, met een aangeboren weerzin tegen voetbal, ineens wekelijks aan het veld van je oudste staat. Sommige dingen moeten nu eenmaal. Maar helemaal vrijwillig is het niet.

Verplicht opzitten

Zo keek ik ook aan tegen kerst. Ieder jaar twee dagen opzitten en je volvreten met bloed- en aanverwanten die – hoe aardig ook – niet per se je vrienden zijn. Het gaat er niet om dat je niet gezamenlijk aan het feestdis wil, - dat kan best heel gezellig zijn - maar het gaat om de verplichting. Het moet gezellig zijn, het eten moet bijzonder zijn, en we moeten bij elkaar zijn.

De koek is op

Al van jongs af aan moest ik acuut naar adem happen als er in mijn omgeving werd verteld dat er iets moest – hard werken op school, op bezoek bij opa en oma, op sport, nette kleren dragen etc. Alleen kom je als puber gemakkelijk weg met tegendraadsheid: als volwassene is het een ander verhaal. Dus doe je braaf aan kerst. Totdat de koek op is.

Het is geen afwijzing

Mijn familie vond het lastig, toen ik vertelde dat ik niet meer aan kerst wilde doen. Het bleek ook ingewikkeld om uit te leggen, want het voelt als een afwijzing: je wil niet bij ons zijn. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat het voelt alsof je in een dwangbuis wordt gepropt.

Doe niet zo moeilijk

Je kunt zeggen: doe niet zo moeilijk, het zijn maar twee dagen en je doet je familie er een plezier mee. Maar niemand vindt het toch fijn om te weten dat er mensen aan tafel zitten die op dat moment liever iets anders zouden willen doen? Met deze kennis voel je je ook ongemakkelijk.

En vacance!

Mijn oplossing voor de kerst: op vakantie gaan. Als het mogelijk is, pakken mijn gezin en ik ieder jaar het vliegtuig of de auto en vergeten we het hele gedoe. Met als goede voornemen dat we in het nieuwe jaar een keer spontaan uit eten gaan met toute la famille!

sam burriss 250706 min

Gratis e-book: Stop de Stress

Reken af met negatieve gedachten, spanning en frustratie.

Start nu