Het verbaast me iedere dag weer: hoeveel we met anderen bezig zijn. Van wat anderen denken, vinden en zeggen tot hoe ze zich gedragen. Zoiets begint vaak al op het moment dat je je ogen opendoet en gaat door totdat het lampje ’s avonds – letterlijk en figuurlijk – uitgaat.

Maar poeh, kost me dat even een partij energie. Energie die je veel beter in een relatie met jezelf en je eigen zelfvertrouwen kunt steken. Hoe goed of slecht die op dit moment ook is; het kan namelijk altijd een beetje beter.

Het maakt niet uit wat anderen van je denken

Waar het om gaat is dat we ons meer mogen realiseren dat het helemaal niks uitmaakt wat anderen van je denken. Simpelweg omdat ze niet zo met je bezig zijn als jij denkt. Iedereen heeft zijn eigen problemen, moeilijkheden en innerlijke conflicten.

Dus stop met het anderen naar de zin maken. Beleefd lachen om grappen die je níet grappig vindt, omdat je bang bent dat ze je anders niet aardig zullen vinden? Realitycheck. Er zijn altijd mensen die jou niet leuk, aardig, slim of grappig vinden. Je kunt jezelf beter afvragen of dat zo erg is. Mijn antwoord is ‘nee’.

Stress verdwijnt als je meer aan jezelf denkt

Meer tijd, energie en liefde in jezelf steken dan in anderen maakt je niet narcistisch of een slecht persoon. Integendeel. Je knapt er juist enorm van op! Door minder te kijken naar wat anderen van je vinden en meer te kijken naar je eigen behoeften verdwijnt de stress in je lijf. En grote kans dat je niet meer wekelijks hoofdpijn hebt van al dat nadenken over anderen.

Door naar jezelf te kijken blijft er minder tijd over om naar anderen te kijken en verdwijnt de angst om te worden afgewezen naar de achtergrond. Je hoeft niet meer op je tenen te lopen. Nog beter: het zorgt ervoor dat je je leven invult op basis van wat jíj denkt en niet op wat anderen van je denken.

Aan de zijlijn of in het veld

Want wie de mening van een ander belangrijker vindt dan die van zichzelf, zet zichzelf aan de zijlijn in plaats van in het veld. Zonde dus! Laat mensen gerust denken, maar kies alsjeblieft je eigen pad. Doe wat jij wilt want dat is waar je gelukkig van wordt! Heeft een ander daar moeite mee? Dan is dat zíjn probleem.

Nu moet je niet ineens iedereen buitensluiten of zwart-wit denkend door het leven gaan. Nee, het gaat om grenzen stellen. Grenzen die jíj belangrijk vindt. Grenzen die jóu gelukkig maken. Alleen al het realiseren dat jij je eigen grenzen kunt bepalen lucht waarschijnlijk al op.

Alles begint bij jezelf

Vind je het lastig om hier ineens mee te stoppen? Probeer je dan te focussen op de mensen die er wél toe doen en het beste met je voor hebben. Als zij iets over je denken of vinden dan zeggen ze dat wel. En het fijne is, je weet dat ze dat met de beste bedoeling doen. Om jou te helpen en niet om je af te kraken of je slecht te laten voelen.

Feit blijft. Alles begint bij jezelf! Dus wees trots op jezelf maar wees ook niet bang om wat liever en zachter te zijn voor jezelf. Hoe je met jezelf omgaat, zet de toon voor hoe anderen met jou omgaan.

sam burriss 250706 min

Gratis e-book: Stop de Stress

Reken af met negatieve gedachten, spanning en frustratie.

Start nu