Elise is het spoor bijster: ze weet niet meer of ze dingen doet omdat ze die zelf wil of dat haar familie en de maatschappij dat van haar zouden willen. Hoe kom je erachter wat je zelf wilt?           

Soms zijn we zo gefocust op de wensen van onze familie, vrienden en ‘de maatschappij’ dat we bijna vergeten wat we zelf willen in het leven. Elise ziet zelfs het verschil niet meer tussen haar eigen verlangens en die van anderen. “Wil ik dit nu zelf bereiken of komt dit van buitenaf?” David en Arjan hebben een mooie oplossing voor dit dilemma. 

Jouw wensen of die van anderen?

Of iets ‘moet’ van jezelf of van anderen doet er eigenlijk niet toe. Waar het om gaat is dat jij ervan geniet. Vraag jezelf dus vooral af of jij energie krijgt van wat je doet. Heb je er plezier in? Brengt het je verder naar jouw doelen in het leven? Mooi. Dan maakt het niet langer uit of het misschien ook iets is dat je ouders en de maatschappij van je verlangen.

Wat vind ik belangrijk in het leven?

We hebben vaak de neiging om een verklaring te zoeken voor de dingen die we doen. Waarom doe ik wat ik doe? Voor wie doe ik dit? Maar de enige vraag die dus belangrijk is, is of jij doet wat jij belangrijk vindt. De vraag ‘voor wie je dat dan doet’ is niet ven belang.

De druk die de maatschapij ons oplegt

Oké, we gaan toch nog even op de vraag in. Elise vroeg hoe ze erachter kwam of ze dingen doet omdat ze die zelf wil of dat haar familie en de maatschappij die zouden willen. Maar misschien is er helemaal niet zoveel verschil tussen deze twee antwoorden. Wat jouw familie en de maatschappij van jou zouden willen, is namelijk vaak (deels) een projectie van jouw eigen denkbeeld.

Zolang je niets doet waar je je slecht bij voelt is er geen probleem. En daar kom je snel genoeg achter, toch?  

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!