Deze weken in het jaar, zijn hét moment om terug te kijken en te zien hoe dingen zijn gegaan. Waar ben je blij mee geweest afgelopen jaar? Waar ben je dankbaar voor? En wat heeft je verdrietig gemaakt, of gefrustreerd? Wat heb je geleerd? Ook wij hebben dat gedaan en we willen graag met je delen wat we hebben ontdekt. Want 2016 kende voor ons drie hele heldere lessen.Drie inzichten die mogelijk hebben gemaakt wat er allemaal is gebeurd. Drie superkrachtige besluiten, die jij nu kunt nemen. Ontdek hier: 'Wat wij leerden van 2016'

Het belangrijkste woord dat je kunt zeggen, maar net als wij misschien te weinig zegt, is 'dankjewel'. Dankjewel dat je er bent. Dankjewel voor je hulp, je betrokkenheid of simpelweg je aanwezigheid.

Als je namelijk 'dankjewel' zegt, zeg je een aantal dingen tegelijkertijd. Je zegt: ik kan het niet alleen. Ik ben onderdeel van iets groters en we doen het samen. Je zegt: mijn resultaat is jouw resultaat - het kan alleen bestaan omdat wij bestaan. Je zegt: jij bent groot - zonder dat je jezelf kleiner maakt. Je zegt: het had ook anders kunnen lopen. Niks is vanzelfsprekend en het is bijzonder dat het bij ons zó is gegaan. Dankjewel zeggen is jezelf onderdeel verklaren van een groter geheel en daarmee misschien wel het krachtigste woord dat we kennen.

Dus dankjewel.
Voor alles.

Het is in 2016 met 365 Dagen Succesvol heel erg goed gegaan en dat had niet zonder jou gekund. Een enorm aantal dromen kwam in één jaar uit. We mochten met een groep van 600 mensen een indrukwekkend Jaarprogramma maken, vol met bijzondere transformaties. We kregen de eer om wekelijks een column te schrijven in het meestgelezen weekblad van Nederland. We hebben ons team ruim twee keer zo groot zien worden, van zes naar vijftien buitengewone professionals, zodat we klaar zijn voor een mooie toekomst. En ons team Coaches is zelfs gegroeid van 18 naar 40 topcoaches. We bereiken via Facebook en onze e-mails inmiddels meer dan twee miljoen mensen per week en dat hadden we vijf jaar geleden nooit geloofd. We hebben prachtige gesprekken mogen voeren met mensen als Byron Katie en Jan Geurtz. En we mochten met 2500 mensen twee dagen lang werken aan liefde en relaties in een uitverkochte Heineken Music Hall.

Zo op een rijtje is het nog steeds lastig te geloven dat het echt is gebeurd. En tegelijkertijd bevestigt het ook de kracht van onze simpele methodiek. Het laat zien wat er kan gebeuren als je durft te kiezen voor wat je echt belangrijk vindt. Als je op durft te staan en je stem laat horen. Als je grote dromen durft te hebben en je daar vervolgens aan committeert. (En ja natuurlijk: we hebben ook gewoon geluk gehad. Achteraf is het mooi wonen, zeggen ze wel eens).

Toch willen we je graag drie dingen meegeven die we in 2016 hebben geleerd en die ons ontzettend hebben geholpen om te laten gebeuren wat er is gebeurd.

Want als het voor ons werkt, kan het ook zomaar voor jou werken.

Les 1: Vraag niet 'hoe', maar 'wie'?

We leren al op de basisschool, dat zo gauw het er op aankomt, we het alleen moeten doen. Je mag de hele tijd samen werken, spelen en knutselen, totdat er een toets wordt gemaakt. Dan gaan de tafels uit elkaar, is afkijken verboden en ben je alleen op jezelf aangewezen. Daarmee leren we onbewust dat 'succes' iets is dat je alleen doet. Terwijl het tegenovergestelde natuurlijk waar is.

Misschien herken je het wel bij jezelf: als je ergens vastzit in je leven (zoals in je carrière, in je relatie, in je gezondheid of in je financiële situatie) denk je vaak dat je het alleen moet oplossen. Je gaat jezelf de vraag stellen: hoe moet ik dit doen? Of: wat kan ik doen? En wellicht vind je nog een oplossing ook. Alleen in de meeste gevallen gaat dat met heel veel vallen en opstaan. Je moet eerst elke fout zelf maken. En het kan nog alleen voelen ook. Terwijl je eigenlijk de verkeerde vraag stelt. Wij stelden onszelf in 2016 de vraag: wie kan ons hiermee helpen? Er is namelijk altijd iemand te vinden, die verder is dan jij. Die al heeft doorgemaakt waar jij mee worstelt. Die al een oplossing heeft voor jouw probleem. Zodat het veel sneller voor je gaat. Maar we stellen onszelf die vraag niet, omdat het ons niet is geleerd. Of omdat we denken dat het duur en traag is om hulp in te schakelen. Of omdat ons ego in de weg zit ('zelluf doen!'). Dus mocht je een stap willen zetten in je leven: organiseer een omgeving die je helpt.

Les 2: Wacht niet tot je er klaar voor bent

In ons programma helpen we mensen die grote dromen hebben voor zichzelf, maar dat eigenlijk niet aan zichzelf durven toegeven. Mensen die bijvoorbeeld werk willen doen waar ze energie van krijgen, in plaats van dat het ze energie kost. Of mensen die een superrelatie willen, omdat ze voelen dat ze er klaar voor zijn. Maar ook mensen die op een podium willen staan, voor zichzelf willen beginnen, of twintig kilo willen afvallen. En keer op keer blijkt dat die mensen geloven, dat ze er eerst 'klaar voor moeten zijn', voordat ze kunnen beginnen. "Ik ben nog niet klaar om voor mezelf te beginnen," hoor je dan. Of: "Ik ben nog niet klaar om te gaan daten,"

Als je wacht tot je er klaar voor bent, wacht je de rest van je leven.

Dacht je dat wij van onszelf vonden dat we 'klaar waren' voor een lang weekend een uitverkochte Heineken Music Hall op z'n kop zetten? Natuurlijk niet. Dacht je dat wij er klaar voor waren om elke week gelezen te worden door meer dan twee miljoen mensen in het magazine van het AD en regionale kranten - en alle reacties te krijgen van mensen die het niet met ons eens zijn? Natuurlijk niet. Het misverstand is dat je er eerst klaar voor moet zijn en het dan kunt doen. Terwijl het omgekeerd werkt: doordat je het doet, ben je er klaar voor.

Les 3: Investeer in jezelf.

Veel mensen die we spreken, geven geld uit aan vakanties, nieuwe kleren of knap meubilair in de tuin. En als je dan vraagt waarom ze dat doen, is het antwoord vaker dan je denkt: 'om even te ontsnappen aan de drukte van de dag'. Of: 'om gewoon even te genieten.' Of: 'om mezelf te belonen voor het harde werken.' Allemaal geweldig natuurlijk, maar als we vervolgens vragen: hoeveel geld heb je geïnvesteerd in jezelf, dan blijft het stil.

Voordat je denkt dat er iets mis is met vakanties of nieuwe kleren: uiteraard niet. We zijn er gek op. Maar het punt is deze: veel mensen kopen dingen om te ontsnappen aan het leven dat ze leiden. Terwijl je ook, voor misschien wel minder geld, dat leven zou kunnen veranderen. En dus nooit meer hoeft te ontsnappen.

Wij geven een substantieel deel van ons inkomen uit aan training, ontwikkeling en verdieping. Omdat we geloven dat alles wat je aandacht geeft, groeit. En als je jezelf en je eigen ontwikkeling aandacht geeft, groeit die dus. En daarmee de impact die je maakt, de waarde die je voor anderen hebt en het verschil dat je kunt maken in het leven van een ander. Zodat je, zelfs als dat niet eens het doel zou zijn, je investering altijd royaal terugverdient. Ook in 2016 hebben we dik geïnvesteerd in onze eigen ontwikkeling, met persoonlijke coaching, internationale seminars en allerlei vormen van begeleiding.

Ze zeggen wel eens dat opleiding duur is, maar de grootste kostenpost in een mensenleven is vaak het geld dat je had kunnen verdienen en niet hebt gedaan. De inkomsten en mogelijkheden die je mist omdat je niet in jezelf investeert, zijn vaak tientallen keren duurder dan een investering in een opleiding of begeleiding.

Ook als het niet om geld gaat, geldt hetzelfde argument: groei is gelijk aan geluk, dus als jij niet in jezelf investeert, wie doet het dan voor je?

Dankjewel voor alles.

We wensen je een prachtig en liefdevol 2017.

Mocht je willen deelnemen aan het Jaarprogramma van 2017, kijk dan even HIER. Het start al bijna en we zitten ook al bijna vol, maar wie weet is dit een kans die je niet wilt laten liggen. 

Alle goeds!

David en Arjan

 

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!