Weet je nog hoe je ervoor stond eind 2015? Hoe je je voelde, wat je wensen waren voor dit jaar? Op de laatste dag van ons Jaarprogramma schrijven deelnemers een brief aan zichzelf, aan hun toekomstige zelf. Het is een moment om te reflecteren en even stil te staan. Waar ben je dankbaar voor, waar heb je spijt van? Welke lessen heb je geleerd maar ook waar je wil je naartoe en wat wil je anders doen volgend jaar? De brief stuur je op. Aan jezelf. Waarom? Ik leg het je uit.

Handgeschreven

Allereerst vraag ik je om je laptop of computer te laten voor wat het is en gewoon pen en papier te pakken. Waarom met de hand schrijven als het ook op de computer kan? Omdat het met de hand schrijven een aantal voordelen heeft. Het activeert meer hersengebieden dan typen, waaronder het creatieve deel van je brein. Je krijgt meer ideeën en onthoudt handgeschreven informatie ook beter. Schrijven is een beproefde manier om je emoties te uiten. Je wordt rustiger als je zorgen van je afschrijft en je maakt contact met je gevoelswereld. Dus pak pen en papier en ga aan de slag.

Schrijf vanuit je hart

Zorg dat je even ergens rustig kunt zitten. Meestal duurt het heel even totdat je innerlijke schrijver op gang komt maar dan vloeien de woorden vaak als vanzelf op het papier. Schrijf gewoon op wat in je opkomt, wat je voelt. Je hoeft niet hard na te denken wat je tegen jezelf wilt zeggen. Gewoon beginnen. Ik heb een aantal startzinnen voor je op een rij gezet. Zorg er in elk geval voor dat je die - in wat voor vorm dan ook – in je brief verwerkt. Je zult zien, ze helpen je een eind op weg:

  1. Begin de brief met: ‘Ik ben dankbaar dat ik er ben.’

  2. Het spijt mij dat…

  3. Vergeef mij voor…

  4. Ik ben dankbaar dat…

  5. Ik hou van mezelf omdat…

Denk aan verschillende gebieden in je leven. Je relaties, met je familie, je geliefde, vrienden maar ook de relatie met jezelf. Je gezondheid, je werk, je toekomstplannen, dromen en wensen. Er is geen richtlijn hoe lang de brief moet zijn, je merkt zelf wanneer je klaar bent.

Stuur de brief op

Stop de brief in een envelop, schrijf je adres erop en plak een postzegel op de envelop. Ja, je gaat de brief echt opsturen aan jezelf! Of beter gezegd, iemand anders gaat dat voor je doen. Vraag een goede vriend of familielid om de brief precies over een jaar voor je op de post te doen.

Waarschijnlijk ben je tegen de tijd dat je de brief ontvangt allang vergeten dat de brief eraan komt. Verrassing! De kans is groot dat je je niet precies meer herinnert wat je een jaar geleden hebt opgeschreven. Spoiler alert: het zal bij het lezen dan ook flink wat emoties oproepen. Misschien verbazing, misschien verdriet. Misschien tovert het een glimlach op je gezicht of voelt het confronterend. En dat is nou net de bedoeling. Contact maken met jezelf. Met wat er echt in je leeft. Kijken waar je nu staat, zo aan het eind en tegelijk het begin.

Heb een bijzonder nieuw jaar!

sam burriss 250706 min

Gratis e-book: Stop de Stress

Reken af met negatieve gedachten, spanning en frustratie.

Start nu