“Jullie kennen elkaar nog niet maar er gaan hier de mooiste vriendschappen en samenwerkingen ontstaan,” belooft Arjan op de eerste dag van het Jaarprogramma. In deze nieuwe rubriek BuddyTalk vragen wij deelnemers uit het Jaarprogramma over hun buddy die hen gedurende het jaar begeleidt. Buddies Claudia en Yvonne doken op de eerste dag samen de golven in. Nu runnen zij samen een bedrijf voor persoonlijke en zakelijke coaching.

De Nieuwjaarsduik op dag een is waar Claudia de Jong (46) en Yvonne Hospers (51) elkaar ontmoetten. Je kiest een buddy om samen het water in te gaan.  “Volgens mij was er gewoon een blik en we renden samen het water in,” herinnert Claudia zich. Later bleek dat ze Yvonne al eens eerder had gezien op een seminar en gecomplimenteerd met haar mooie jurk. “Misschien heb ik haar toch onbewust gekozen.”

Wat was je eerste contact met je buddy?

Yvonne: “In het begin was Claudia nog heel erg zoekend en vooral bezig met anderen. Voor het Jaarprogramma leidde ze haar leven met wat er langskwam. Door 365 werd ze getriggerd dat ze het zelf kan bepalen. Het is een heel andere Claudia geworden, nu ze doet wat goed is voor haar.”

Claudia: “‘Ik voel het niet, ik voel het niet…’ Tijdens een oefening waarin wij onszelf kwetsbaar op moesten stellen bleef Yvonne maar doorvragen. Zij ging verder dan wat de meesten zien, verder dan mijn vrolijke gezicht en de gezellige uitstraling. Als je zo kwetsbaar bent, maak je wel verbinding. Sindsdien hebben we continu contact, gewoon omdat er een fijne klik is.”

Wat heb je van je buddy geleerd?

Claudia: “Yvonne leert mij dat je niet altijd je eerste gedachte hoeft te volgen. Dat je jezelf niet hoeft te conformeren aan de wensen of het plezier van een ander. Als iets positief is, ga ik heel snel mee met de flow. Voordat ik mezelf afvraag of dat wel mijn flow is.”

Yvonne: “Claudia is een en al liefde. In ieder mens zit iets moois en iets goeds, dat ziet zij meteen. Zij oordeelt niet, kijkt altijd vanuit positiviteit en compassie. Dat leer ik echt van haar. Tijdens het jaar heeft zij geleerd dat ook voor zichzelf in te zetten. Ik zag verrassing in haar ogen toen ze besefte wat ze voor zichzelf kan doen. Ze werd enthousiaster, kwam steeds meer in haar kracht en ging veel meer haar eigen ding doen. Ze heeft haar bedrijf verkocht, zonder dat ze iets anders had. Getuige van veel lef en vertrouwen. Ze wilde mensen helpen en ging uitzoeken hoe. Nu coacht ze mensen en zie ik hoe ze mensen écht in beweging krijgt. Dat kan ze zo goed, omdat ze het zelf heeft doorleeft.”

Claudia-Yvonne-3

Yvonne (links): “Claudia is een en al liefde. In ieder mens zit iets moois, dat ziet zij meteen."

Welke ontwikkeling van je buddy vind je het meest bewonderenswaardig?

Claudia: “Ik bewonder aan Yvonne dat ze trouw is aan zichzelf. Zij heeft het lef om al haar beslissingen neer te leggen naast haar kernwaarden. Ook als het moeilijk is. Zij is integer en eerlijk, niet alleen tegen anderen maar ook tegen zichzelf. Zij maakt het waar zichzelf belangrijk te vinden en te voelen. Haar grootste transformatie is dat ze van hoofd naar hart is gegaan. Voorheen deed ze dingen omdat ze het goed kon, bijvoorbeeld als projectmanager werken. Toen ze naar haar hart keek, wilde ze eigenlijk mensen blij maken. Na twintig jaar heeft ze haar vaste baan opgezegd en is haar hart gaan volgen. Nu werkt zij als coach, precies wat ze wilde. Dat is natuurlijk superknap.”

Yvonne: “Claudia heeft het lef getoond om haar angsten en belemmerende overtuigingen te onderzoeken en aan te gaan”. Ze is in beweging gekomen en voor zichzelf gaan kiezen. Ze is haar eigen waarde gaan zien. Ze voelt nu dat ze zichzelf nooit kleiner hoeft te maken dan een ander. Nu gaat ze ernaast staan, niet eronder, niet erboven.”

Wanneer kwam je buddy zichzelf het meest tegen?

Yvonne: “Claudia zette zich in de loop van het jaar steeds meer op nummer een.  , Maar als je zelf stappen zet, hoe ga je dan om met je omgeving? Zij ging zich opnieuw positioneren ten opzichte van haar familie, relatie en vrienden. Dat was echt even zoeken voor haar. Past dit nog wel bij me, wil ik dit nog wel? Het is heel knap hoe ze het heeft gedaan. Met heel veel compassie voor zichzelf en voor de ander.”

Claudia en Yvonne

Claudia (rechts): "Yvonne is integer en eerlijk, tegen anderen maar ook tegen zichzelf."

Wat heb je aan een buddy?

Claudia: “De grootste meerwaarde van een buddy is dat je er niet onderuit komt. In ieder mens zitten superveel angsten en je buddy ziet deze. Bij mij is dat autoriteit, ik heb geleerd dat als je echt laat zien wie je bent dan gaat je kop eraf. Dan krijg je lichamelijke of geestelijke pijn. En je vervalt zo snel in comfort zone. Het is heel fijn als iemand je daarin kan spiegelen en zegt: ‘kun je doen maar het is wel een beetje veilig, hé?’”

Yvonne: “Je buddy is je vaste contactmoment, ook met jezelf. Even stilstaan, elkaar helpen en de ander spiegelen en gespiegeld worden. Dan zie je ineens hoeveel stappen je aan het zetten bent. Daar stap je zelf vaak zo over heen. Een buddy is ook een fijn ankerpunt in de groep, want het zijn natuurlijk best veel mensen.”

En hoe is jullie gezamenlijk bedrijf ontstaan?

Claudia: “Ik was met iemand gaan samenwerken maar moest steeds aan Yvonne denken. We spraken af op het Happinez Festival en zaten alleen maar te sparren in plaats van naar lezingen te gaan. Opeens appte Arjan, of ik coach wilde worden voor het Jaarprogramma. Ik zei meteen ja en tegen Yvonne: dat moet je ook doen! Nog geen 10 minuten later appte Arjan haar dezelfde vraag. Toen dacht ik, zie je wel we gaan gewoon samenwerken! Dat is uiteindelijk de Boostfabriek geworden, we helpen vrouwelijke ondernemers om ontspannen te ondernemen. We vullen elkaar heel goed aan omdat we dezelfde kernwaarden hebben maar qua karakter elkaars tegenpolen zijn.”

Tijdens het Jaarprogramma ontstaan bedrijven, gezamenlijke projecten en vriendschappen. Volgende week lees je het verhaal van buddies Maria en Martine.

 

 

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!