Stel: je hebt een superrelatie gehad maar je partner is overleden. Je wilt, na een periode van rouw, graag verder met je leven en je opnieuw in liefde verbinden met een nieuwe partner. Hoe doe je dat?

In deze video beantwoorden we de vraag van Katinka. Zij stuurt:

‘Ik heb tien jaar geleden een superrelatie gehad. Ik was met een geweldige man waarbij ik me helemaal vrij voelde. Ik kon zijn wie ik ben en we kozen elke dag voor elkaar. Geweldige ervaring! Helaas is mijn partner, nadat we vier jaar een relatie hadden, overleden. Na vier jaar alleen te zijn, kreeg ik een nieuwe relatie. Deze duurde zo’n acht maanden, maar kon niet tippen aan het superrelatie die ik vroeger had. Dat supermaatjesgevoel krijg ik niet terug. Wat zou ik kunnen doen om dat gevoel van toen nog een keer te kunnen ervaren met een andere man?’

Goed nieuws: de superrelatie is niet exclusief

Veel mensen denken dat deze vorm van superrelatie een exclusief ding is. Hij is, in dit geval, exclusief gekoppeld aan je overleden partner. Daarmee heb je (waarschijnlijk onbewust) het gevoel dat je je overleden partner los moet laten of weg moet stoppen, voordat je je opnieuw en vol overgave aan een nieuwe partner kunt geven en een nieuwe relatie aan te kunnen gaan.

Volgens ons hoeft dat helemaal niet. Je hebt als het ware een mal gemaakt waarin je elke nieuwe, potentiële partner in probeert te stoppen; hij moet lijken op of zijn als je overleden partner. Maar zo’n man ga je niet voor de tweede keer vinden!

Maak de plek naast je vrij

Je wilt je juist in vrijheid kunnen verbinden met een nieuwe partner. Wat je daarvoor wilt doen, is de plek naast je vrij maken. Erken dat de superrelatie met je overleden partner altijd een onderdeel van jou zal zijn en geef het een plek in je hart. Praat erover, zet een leuke foto van hem neer: hij mag er elke dag zijn.

Op deze manier zorg je ervoor dat je niet alle potentiële partners vergelijkt met je overleden partner: je gaat niet op zoek naar dezelfde man, maar er is ruimte voor een hele nieuwe, die op een andere manier heel goed bij je past.

Heb jij iets aan deze video gehad? Deel je grootste les met ons in de comments!