“Ik heb Martine geholpen met mijn kennis over emotie-eten, zij mij om mijn huis mooier maken,” vertelt Maria (50) over haar buddy. "Ik heb Maria niet op haar kop hoeven geven maar dat heeft zij wel een keer bij mij gedaan," lacht Martine (55). Dit is het tweede deel van de rubriek BuddyTalk waarin deelnemers van het Jaarprogramma over elkaar vertellen. Over vallen en opstaan, over groei en steeds meer jezelf worden.

Hoe komt het dat jullie buddies zijn?

Martine: “Op de eerste dag doe je een oefening waarbij je op post-its schrijft hoe een ander op je overkomt. Achteraf kwamen we naast elkaar terecht en moesten elkaar vertellen over de oefening. Het lukte mij niet om Maria te troosten. Ze had de opmerking ‘grijze muis’ en een aantal briefjes met ‘onzeker’ gekregen. Ik heb er een coach bijgehaald die het positief wist te duiden. Dat je als grijze muis juist stabiel bent. Maar de coach vroeg ook aan Maria hoe ze wél wilde overkomen.”

Wat was je eerste indruk en is die veranderd gedurende het jaar?

Maria: “In elk geval dat ze heel goed kan kletsen en dat bedoel ik positief! Martine stelde zich open op en was expressief. Dat beeld is tijdens het jaar een beetje veranderd. Zij kon ook best negatief zijn en in een slachtofferrol zitten. Dat werd later dit jaar al veel minder.”

Martine: “Maria had een angstige en teruggetrokken houding en was erg bescheiden. Ze weet heel veel over voeding. Dat is echt haar vak. Maar als je niets daarover vroeg, kwam er ook niets uit. Gedurende het jaar werd ze steeds losser, ze lachte meer en begon zich overduidelijk vrolijker te kleden.”

BuddyTalk-gewicht-controle

Maria (links): "Zij is een stuk positiever geworden. Er zit geen wrok meer in."

Van welke stap of ontwikkeling was je het meest onder de indruk?

Maria: “Martine is de verantwoordelijkheid voor zichzelf gaan nemen. Tijdens het programma kwam ze zonder werk te zitten. Ze had de gewoonte om thuis achter Facebook te zitten, ze voelde zich doelloos en alleen. Maar op een gegeven moment nam ze de regie weer in eigen handen. Ze nodigde mensen uit en ging echt naar vacatures zoeken. Door concrete oefening te doen tijdens het Jaarprogramma is ze op een betere plek terechtgekomen dan waar ze daarvoor zat. En ze is een stuk positiever geworden. Zij is veel milder, niet alleen over andere mensen, maar ook over wat er is gebeurd in haar leven. Er zit geen wrok meer in.”

Martine: “Het was een geleidelijk proces waarin Maria steeds meer voor zichzelf ging kiezen. Waar ze voorheen veel naar haar ouders luisterde, luisterde ze steeds meer naar haar eigen mening. Zij heeft een vriendschap verbroken met een vriend die steeds riep: ‘dit is niets voor je’. En ze heeft via een overeenkomst afscheid genomen van haar baan, omdat ze daar doodongelukkig werd. In plaats daarvan koos ze voor haar eigen bedrijf en is ze bovendien flink aan de weg gaan timmeren door meer klanten te werven.”

Wanneer kwam je buddy zichzelf tegen?

Maria: “Toen haar moeder overleed. Martine was heel boos op haar moeder over de manier waarop ze zelf voor haar einde heeft gekozen. Op een gegeven moment besloot ze genoeg over het overlijden had gepraat en sindsdien gaat ze er een stuk relaxter mee om. Elke emotie die er is, mag er ook zijn.’

Martine: “Eigenlijk was dat een heel akelig moment. Een moment dat ook nog heel helder in mijn geheugen staat gegrift. Maria werd dit jaar 50 en belde haar ouders om wat af te spreken. Haar moeder reageerde vervolgens met een de vervelende boodschap dat ze niet langs hoefde te komen, omdat ze toch geen cadeau zou krijgen. Haar ouders waren bovendien behoorlijk negatief over het feit dat ze verder wilde als coach voor voeding en emotie-eten.. ‘Je hoeft niet bij ons aan te komen als je het financieel niet redt,’ was hun reactie. Heel naar.”

Wat leer je van je buddy?

Maria: ”Wat ik van Martine leer is hoe zij omgaat met mensen en hoe zij in de wereld staat. Zij is heel onbevangen, terwijl ik wat gereserveerd ben. En zij is organisatorisch heel sterk, daar heb ik wel wat van meegekregen.”

Martine: “Maria kan ontzettend goed luisteren en vragen stellen waardoor ik tot nieuwe inzichten kom. Ik heb haar ook een keer om voedingsadvies gevraagd omdat ik aan het aankomen was.”

Schermafdruk 2016 12 21 10.27.03

Martine (rechts): "Maria kent mijn dromen en ik de hare dus je hoeft niet elke keer alles uit te leggen."

Wat is voor jou de meerwaarde van een buddy?

Martine: “Je kan altijd bij iemand juichen of janken. Maria kent mijn dromen en ik de hare dus je hoeft niet elke keer alles uit te leggen. En omdat je elkaar minimaal drie keer per week spreekt, zie je ook de kleine stappen en dat stimuleert natuurlijk. Ik heb Maria niet op haar kop hoeven geven, maar dat heeft zij wel een keer bij mij gedaan: ‘Dat is niet helpend, Martine,’ zei ze. Ik had weer zitten vreten. Zij gaf mij toen een tip: als je ontzettend zin hebt om te eten en je weet niet meteen wat je werkelijke behoefte is, moet je eerst vijf minuten wat anders doen om je emoties te uiten. Wat dat was? Dansen, want dat vind ik leuk. Met gewichtjes! Ik was zo trots op het feit dat ik heb staan dansen, dat ik de chocolade heb laten staan. Een klein voorbeeld, maar zo heb ik langzaamaan wel mijn gewicht beter onder controle gekregen.’

Maria: “Ik heb meegedaan aan het Jaarprogramma omdat ik een grote droom had. Ik heb zelf een eetstoornis gehad en wilde werken met mensen met een eetstoornis. Mijn grote voorbeeld op dit gebied is plotseling overleden. Dat was een soort wake-up-call. Als je een groot verlangen wilt vormgeven moet je er potverdorie wat voor doen. En wel nu want je weet niet hoeveel tijd van leven je nog hebt. Ik had in mijn directe omgeving geen support dus daarom ben ik aan het programma mee gaan doen. Met je buddy kun je samen sparren, twee weten altijd meer dan een. Je bent een vraagbaak voor elkaar en je kunt altijd op iemand terugvallen.”

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten! Zo kunnen we steeds betere artikelen maken waar je steeds méér aan hebt. Dankjewel!

Groet van David en Arjan

365 Event AIA 3455 Photo by All Is Amazing 1

Wil jij werken aan een duurzame relatie?

Ontdek in 2 dagen het bewezen recept voor en fijne relatie –
óók als je nu nog geen relatie hebt!

Vertel me meer!